Blog

Ako prebieha dokazovanie v trestnom konaní?

dokazovanie v trestnom konaní

Zaujíma vás, ako prebieha dokazovanie v trestnom konaní? Aplikačná prax trestnoprávneho poriadku so sebou nesie rôzne úskalia, ako je napríklad zákonnosť dôkazov alebo ich vylúčenie už v prípravnom konaní. Prečítajte si, ako v skratke prebieha celý proces dokazovania, čo má za úlohu, ale aj na aké etapy sa delí.

Dokazovanie v trestnom konaní je postup, ktorý vykonávajú orgány činné v trestnom konaní a súd. Jeho podobu upravuje zákon. Úlohou je dokazovania je spoznanie všetkých podstatných skutočností dôležitých pre ďalší postup v trestnom konaní. Účelom dokazovania je rekonštrukcia skutočností z minulosti (napríklad priebeh, motív a ďalšie faktory, ktoré vplývali na priebeh trestného činu) pre objektívne zhodnotenie reality a následné vyvodenie záverov, z ktorých v konečnej fáze vznikne rozsudok.

Dôkazy, dôkazné prostriedky a predmet dokazovania

Dôkaz je konkrétny poznatok alebo výsledok vyšetrovania vyšetrovateľov, ktorý pochádza z nejakého dôkazného prostriedku. Môže ísť o výpovede, kamerové záznamy, ale aj fyzické dôkazy. Dôkazný prostriedok je procesný úkon, pri ktorom vyšetrovateľ získava dôkazy. Takzvaný predmet dokazovania sú všetky faktory ovplyvňujúce toto konkrétne trestné konanie.

Proces dokazovania

Dokazovanie v trestnom konaní spravidla prebieha v štyroch krokoch. Najprv vyšetrovateľ vyhľadáva dôkazy. Následne získané dôkazy zadokumentuje. Najdlhšou fázou je najčastejšie preverovanie dôkazov a v poslednej fáze prebieha hodnotenie dôkazov.

Posudzovanie dôkazov

Dôkazy sa delia do štyroch, respektíve ôsmych kategórií. Sú to takzvané usvedčujúce a ospravedlňujúce, priame a nepriame, osobné a vecné, a na záver pôvodné a odvodené. Medzi dôkazné prostriedky zase patria veci ako výsluch, rekonštrukcia prípadu, posudky, obhliadky a ďalšie.

Nezákonnosť dôkazov

Najmä v posledných rokoch sú často medializované prípady, v ktorých sa dokazovanie zaseklo kvôli nezákonnosti dôkazov. Najčastejšie ide o dôkazy, ktoré boli získané nezákonným spôsobom alebo postupom, no môže ísť aj o upravené či sfalšované dôkazy. Takéto dôkazy sú vylúčené z procesu, no ich nezákonnosť môže byť dodatočne odstránená.

Tému dokazovania v trestnom konaní sme len zľahka nahryzli. Chcete sa o trestnom práve dozvedieť viac? Prihláste sa štúdium práva na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy.

<<< Späť