Blog

Aký titul označuje skratka RSDr.?

titul rsdr

Stretli ste sa už s človekom, ktorý mal pred menom titul RSDr. a zaujalo vás, čo je to vlastne za titul? Prečo ste nenašli takýto titul v ponuke štúdia na vysokých školách? Je ho ešte vôbec možné získať? Na túto, ale aj ďalšie otázky, sme si pre vás pripravili odpovede nižšie.

Titul RSDr.

Doktor sociálno-politických vied so skratkou RSDr., latinsky rerum socialium doctor alebo rerum societatis doctor bol titul udeľovaný v Česko-Slovensku v období rokov 1949-1952 a 1966-1989 za politickú aktivitu a po ukončení štúdia relevantného odboru. Do roku 1966 sa nazýval aj ako doktor sociálnych vied a v období rokov 1966-1980 doktor sociálnopolitických náuk.

Čo robil doktor sociálno-politických vied?

To je naozaj diskutabilné. Tento titul totiž získavali výlučne komunistickí predstavitelia a ľudia blízki strane. Bežní ľudia týchto „doktorov“ nazývali podľa skratky aj ako „rozhodnutím strany doktor, robotnícky sranda doktor, rozumovo slabší doktor“ a u našich susedov aj „rychle snadno doktor. V spoločnosti bol titul RSDr. známy aj ako takzvaný „vešiakový titul“, pretože disidenti ich mali prvých vešať.

Rigorózne konanie

Titul RSDr. sa udeľoval po absolvovaní rigorózneho konania a rigorózne skúšky na Vysokej škole politickej a sociálnej, na Vysokej škole politickej ÚV KSČ, na Vojenskej politickej akadémii Klementa Gottwalda v Bratislave a na Vysokej škole politických a hospodárskych vied. Hlavným ťažiskovým predmetom bol marxizmus-leninizmus. Držitelia týchto titulov sa dodnes označujú ako červení doktori.

Dá sa titul ešte získať?

V niektorých krajinách s odlišným režimom by ste možno podobný titul získať mohli, no na Slovensku a nikde inde v Európe však už takýto titul udeľovaný za členstvo v tej správnej strane už nezískate. Existuje však celá paleta podobných titulov, ktoré môžete získať absolvovaním riadneho vysokoškolského štúdia a následného rigorózneho konania.

Moderná alternatíva k tomuto kontroverznému titulu

Vysokoškolské štúdium zamerané na odbory právo, ekonomika a politika sú v súčasnosti asi najbližšie k tomuto diskutabilnému titulu. Nie sú mu však blízko svojou kontroverziou či neodbornosťou, ale práve témou. Marxizmus-leninizmus bol zjednodušene politicko-hospodársko-ekonomicko-právny systém. V súčasnosti Slovensko patrí tiež do určitého (aj keď oveľa slobodnejšieho medzinárodného celku), a to do Európskej únie. V súvislosti s tým by vás rozhodne mohlo zaujať napríklad štúdium Európskeho práva, ale napríklad aj ekonomika a manažment medzinárodného podnikania s ohľadom na platné právne normy a medzinárodné zmluvy.

<<< Späť