Blog

Behaviorálna psychológia v každodennom živote

behavioralna psychologia

V psychológii existuje niekoľko škôl, ktoré vznikali, keď sa psychológia ako veda postupom času vyvíjala – škola v zmysle určitého zamerania a špecifických postupov v psychológii, ktoré daný „smer“ využíva. Jednou z prvých bola škola behaviorálnej psychológie. Ako už z názvu možno usudzovať, jedná sa o psychológiu, ktorá kladie do centra záujmu správanie človeka a skúma ho. Ako sa však behaviorálna psychológia prejavuje v našom každodennom živote?

Význam učenia v behaviorálnej psychológii

Za jeden z najväčších prínosov behaviorálnej psychológie sa považujú výskumy venované procesom učenia. Už od narodenia hrá učenie v našich životoch nesmierne dôležitú úlohu, sme takými, akými sme, najmä vďaka nemu. Na jednej strane sa človek dokáže veci učiť zámerne, na druhej strane sa častokrát učí aj nezámerne, bez toho aby si to uvedomoval. Behaviorálna psychológia bližšie skúmala tieto procesy a prostredníctvom viacerých experimentov rozpracovala rôzne metódy učenia a bližšie popísala viaceré druhy učenia. Napríklad psychológ I. P. Pavlov a jeho experimenty so psami viedli ku klasickému podmieňovaniu, Skinner zase skúmal operačné podmieňovanie. Tento druh učenia sa dodnes využíva v každodennom živote, najlepšie ho môžete vidieť napríklad pri trénovaní psov. Pomocou pozitívneho odmeňovania si psík vytvorí k danému povelu pozitívnu asociáciu a upevňovaním tejto asociácie potom bude vykonávať naučené cviky.

Chcete si vytvoriť určitý návyk? Behaviorálna psychológia vám v tom pomôže

Rozmýšľate, že by ste do svojho života radi zaradili nejaký prospešný návyk, napríklad prečítať si každý deň úryvok z knihy alebo začať cvičiť? Pokiaľ je to činnosť, ktorá vám sama o sebe nerobí príliš veľkú radosť alebo sa vám do nej veľmi nechce, skúste si po vykonaní tejto činnosti urobiť radosť niečím, čo vám radosť prináša. Keď si napríklad prečítate pár stránok knihy, potom sa odmeňte jednou epizódou obľúbeného seriálu. Keď si zacvičíte, odmeňte sa kúskom čokolády. Postupne sa vám dané činnosti budú asociovať s pozitívnou emóciou a ak ich budete opakovať dostatočne dlho, už si vytvoríte rutinu, bez ktorej nebudete chcieť cez deň fungovať.

Skúmanie správania druhých v každodennom živote

Možno vás psychológia a obzvlášť behaviorálna psychológia zaujíma z toho dôvodu, že by ste chceli lepšie porozumieť správaniu druhých ľudí, resp. čo ich k určitému správaniu vedie. Zo správania druhého človeka sa môžete dozvedieť veľa informácií, na základe jeho výrazu tváre a reči tela môžete usudzovať, ako sa daný človek asi cíti, čo má a nemá rád, či ste mu sympatický alebo nie. Keďže však vidíme iba prejavy správania druhých ľudí a nemáme možnosť vidieť do ich vnútra a vedieť, čo všetko im ide hlavou a čo prežívajú, nemôžeme s istotou tvrdiť, že daný človek ja taký a onaký. Môžeme iba pozorovať správanie druhých a určitým spôsobom ho interpretovať, hoci nie s určitosťou, ale naopak, s mnohými otáznikmi. Preto je v psychológii, najmä pri psychodiagnostickom vyšetrení, okrem využitia správnych psychometrických nástrojov, dôležitý rozhovor, resp. klinické interview.

Z behaviorálnej psychológie vychádza aj kognitívno-behaviorálna psychoterapia

S využitím behaviorálnej psychológie v psychologickej praxi sa najčastejšie stretnete v rámci psychoterapeutického smeru, ktorý sa nazýva kognitívno-behaviorálna terapia (KBT). Tento psychoterapeutický smer. Na rozdiel od behaviorálnej psychológie, ktorá pozornosť venuje iba prejavom správania človeka, sa kognitívno-behaviorálna terapia zaoberá aj kogníciou, teda tým, čo sa odohráva vo vnútri človeka na úrovni jeho myslenia. To znamená, že terapia nepôsobí len na jeho konečné správanie, ale tiež mení jeho vzorce myslenia. Na to, aby psychológ mohol realizovať tento druh psychoterapie, je ako aj pri iných smeroch dôležité, aby absolvoval niekoľkoročný certifikovaný psychoterapeutický výcvik.

Chceš sa o behaviorálnej psychológii dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

V prípade, že vás zaujíma správanie človeka a chceli by ste pomáhať druhým v starostlivosti o ich psychické zdravie, podajte si prihlášku na štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole! V rámci predmetov ako sú Dejiny psychológie, Základy psychológie a mnohých ďalších, sa dozviete o behaviorálnej psychológii viac. Prihlášku si môžete podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť