Blog

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov – ako funguje pri rozvode?

bsm

Čo je bezpodielové spoluvlastníctvo?

Občiansky zákonník rozdeľuje spoluvlastníctvo na podielové a bezpodielové (BSM). Na rozdiel od podielového spoluvlastníctva, v prípade BSM manželia vlastnia „celú vec“, nie len jej podiel.

Bezpodielovým spoluvlastníctvom manželov sa rozumie všetko, čo môže byť predmetom osobného vlastníctva a čo niektorý z manželov nadobudol počas manželstva.

Avšak i tu platia výnimky, pri ktorých nejde o bezpodielové manželstvo, a tými sú:

  • veci získané dedičstvom alebo darom – napr. rodič daruje nehnuteľnosť dcére, ktorá už uzavrela manželstvo.
  • veci slúžiace osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov – napr. kadernícke potreby kaderníčky nepatria do BSM
  • veci, resp. majetok nadobudnutý pred uzavretím manželstva

Bezpodielové spoluvlastníctvo partnerov sa teda týka vecí, ktoré manželia užívajú spoločne, ako aj uhrádzania nákladov za veci, ktoré spoločne užívajú, udržiavajú. Potrebné je však podotknúť, že BSM sa vzťahuje len na bežné veci, v ostatných záležitostiach je potrebný súhlas oboch manželov, inak sa právny úkon považuje za neplatný.

Kedy vzniká BSM?

Bezpodielové manželstvo vzniká dňom uzatvorenia manželstva samotného, teda zložením manželského sľubu, či už na úrade alebo v kostole. Od tohto momentu nadobúdajú manželia všetok majetok (s prihliadnutím na vyššie uvedené výnimky) do BSM.

Zánik bezpodielového spoluvlastníctva

Keďže sa bezpodielové spoluvlastníctvo vzťahuje výlučne na manželov, je pochopiteľné, že zánikom manželstva zanikne i BSM. Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov teda zaniká právoplatným rozhodnutím súdu o rozvode. BSM je však možné zrušiť aj počas trvania manželstva, a to dvomi spôsobmi:

  • rozhodnutím súdu – zo závažných dôvodov (najmä v prípade, že BSM odporuje dobrým mravom – jeden z manželov je alkoholik, gambler, ..) alebo ak jeden z manželov získa oprávnenie na podnikateľskú činnosť
  • zo zákona – právoplatným rozhodnutím súdu o prepadnutí majetku alebo zákonom o konkurze a reštrukturalizácii, ktorý ustanovuje, že vyhlásením konkurzu zaniká úpadcovo BSM

Vyporiadanie BSM

Zánikom bezpodielového spoluvlastníctva manželov dochádza k jeho vyporiadaniu. Vychádza sa tu zo zásady, že podiely na majetku oboch manželov v BSM sú rovnaké. Každému z manželov prislúcha to, čo zo svojho  majetku vynaložil na spoločný majetok. Pri vyporiadaní sa prihliada na viacero skutočnosti, ako napr. to ako sa každý z manželov staral o rodinu, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločného majetku. Zároveň sa pri vyporiadaní BSM prihliada na deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

K vyporiadaniu môže dôjsť tromi spôsobmi:

  • dohodu – manželia vydajú písomné potvrdenie o vyporiadaní. V prípade, že sa vyporiadanie týka nehnuteľností, musia mať písomnú formu a nadobúdajú účinnosť vkladom do katastra.
  • rozhodnutím súdu – návrh môže podať ktorýkoľvek z manželov
  • zo zákona – ak do 3 rokov od zániku BSM nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo súdnou cestou platí:

– že pri hnuteľných veciach sa manželia vyporiadali podľa stavu ako každý z nich užíval veci z BSM pre svoju potrebu, potrebu svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník

– že o ostatných hnuteľných a nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve, a teda podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké

– to isté primerane aj o ostatných spoločných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné

Zaujíma ťa téma bezpodielového spoluvlastníctva?

Na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy budeš v 2. ročníku bakalárskeho štúdia preberať bezpodielové spoluvlastníctvo manželov na predmete Občianske právo. Ak ťa teda zaujala táto téma, neváhaj, pošli si online prihlášku a obohať si svoje vedomosti o množstvo cenných informácii.

<<< Späť