Blog

Frekvencia rozhlasových staníc: Ako sa rozdeľujú a aké majú pokrytie?

frekvencie

Situácia, ideš v aute, nemáš alebo ti prestal fungovať Spotify a nemôžeš si pustiť svoj obľúbený podcast alebo interpreta. Rozhodneš sa teda zapnúť rádio, privíta ťa široký zoznam rádio staníc, každá s iným obsahom a podľa toho kadiaľ akurát ideš, sa ti mení ponuka a aj kvalita zvuku. Prečo je tomu tak? Čo s tým má tlačítko AM a FM, ktoré rádiá sú najpočúvanejšie a koľko FM vysielačov na Slovensku máme?

Čo je frekvencia?

Pojem, ktorý stojí za všetkým týkajúcim sa rádia, je frekvencia, nebudem ťa zahlcovať dlhými poučkami o rádio frekvenciách, ich histórií a ani prečo boli revolučné a ako zmenili svet. Potrebné je rozumieť, že sú prenosový kanál medzi vysielačom a prijímačom. Teda napríklad medzi bratislavským Kamzíkom a tvojim autorádiom, keď si akurát v kolóne na prístavnom moste. Vtedy máš väčšiu kvalitu frekvencie ako keby si bol ďalej, napríklad na diaľnici preč z Bratislavy, smerom na Nitru. Podľa sily pripojenia by prijímač – tvoje autorádio, sa automaticky v istom momente prehodilo na vysielač Zobor, lebo by chytalo rovnakú stanicu, ale s kvalitnejším signálom už z tade.

Čo je AM/FM a prečo to má každé rádio?

Ak si sa niekedy vŕtal v nastaveniach rádia a skúšal sám manuálne ladiť frekvencie, určite si natrafil na tlačítko AM. Keď si v ňom potom hľadal stanice, zvuk z nich bol menej kvalitný a našiel si oveľa menej vysielaní ako v FM režime.

Rozhlasové stanice sa delia na dve základné kategórie: AM a FM.

AM

AM je skratka pre amplitúdovú moduláciu, kde sa informácia prenáša moduláciou amplitúdy vysielaného signálu. Od 540 do 1600 kHz. To v praxi znamená, že AM rádio má väčší dosah, ale za cenu kvality. Takisto podlieha väčšiemu množstvu rušivých signálov.

FM

FM znamená frekvenčná modulácia, informácia sa prenáša moduláciou frekvencie vysielaného signálu na vyšších frekvenciách od 88 do 108 MHz. V praxi, majú väčšiu kvalitu zvuku a podliehajú menšej miere interferencií, ale majú obmedzený dosah. Preto sa často používajú pre hudobné stanice a pre mestské vysielanie.

Pri vysielaní na rozhlasových staniciach sa frekvencia mení v závislosti od vzdialenosti medzi vysielačom a prijímačom. V blízkosti vysielača je frekvencia vysielaného signálu väčšia, čo sa prejavuje vyššou kvalitou zvuku. Naopak, čím je prijímač vzdialenejší od vysielača, tým nižšia je frekvencia signálu a teda aj kvalita zvuku.

Väčšina rozhlasových staníc má obmedzený dosah a vysiela iba v určitých oblastiach. Existujú však aj stanice s národným alebo dokonca medzinárodným pokrytím. Majú väčší výkon a vysielajú na vyšších frekvenciách, ktoré majú väčší dosah. Väčšina medzinárodných rozhlasových staníc vysiela vo viacerých jazykoch a ich cieľom je dosiahnuť čo najširšie publikum na celom svete. Tieto stanice majú význam najmä pre tých, ktorí sa nachádzajú mimo dosahu miestnych rozhlasových staníc alebo pre tých, ktorí sa zaujímajú o zahraničné spravodajstvo. Sú to rádiá na krátkych vlnách od 6000 do 15000 KHz. Sú ale drahšie na prevádzku ak AM a FM-kové.

DAB

V súčasnosti sa technológia stále mení. Digitálne rozhlasové vysielanie (DAB) umožňujú prenos digitálneho signálu cez vzduch a poskytuje vyššiu kvalitu zvuku a aj širšie pásma. Nejedná sa ale o internetové rádio.

V posledných rokoch sa s rozvojom internetu zvýšil význam aj online rozhlasových staníc. Tieto rádiá sú dostupné prostredníctvom internetu a môžu byť prístupné z akejkoľvek časti sveta. Online rádiá sú väčšinou špecializované na určité témy, alebo žánre hudby a obsahu.

Prečo strácam signál?

Rozhlasové stanice sú z pravidla rozdelené do kategórií podľa frekvencie. Všeobecné rozhlasové stanice sa vysielajú na frekvenciách od 87,5 MHz do 108 MHz, zatiaľ čo iné stanice, zamerané na určité žánre hudby alebo témy sú vysielané na iných vyšších alebo nižších frekvenciách. Vo väčších mestách môže byť viacero rozhlasových staníc vysielajúcich na rovnakej frekvencii, takže kvalita prijímaného signálu môže byť rušená – nestabilná.

Okrem toho, frekvencia a pokrytie staníc môže byť ovplyvnené rôznymi faktormi, vrátane topografie, geografických podmienok a ďalších miestnych faktorov. Napríklad, rozhlasová stanica vysielajúca z vysokého pohoria môže mať väčší dosah ako rozhlasová stanica vysielajúca z roviny.

Kto prideľuje frekvencie?

Štát, presnejšie Rada pre mediálne služby. Rozhlasové stanice sú na Slovensku spravované súkromnými alebo verejnými subjektmi, ktoré majú licenciu na vysielanie práve od rady pre mediálne služby. Frekvencie sú pridelené na základe kritérií ako geografické pokrytie, výkon vysielača a záujem o danú frekvenciu. Rada vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania a retransmisie, rozhoduje o licenciách a registráciách pre vysielateľov, spracúva plány využitia frekvenčného spektra na vysielanie, udeľuje, ale aj odoberá licencie, dbá na dodržiavanie zákonov vo vysielaní, prípadne sankcionuje pri porušeniach.

Koho a koľko Slováci počúvali?

S našimi slovenskými rádiami si sa už asi stretol, máme tu verejnoprávne Rádio Slovensko a súkromné rádiá, ako Expres, Fun rádio, Európa 2 alebo Vlna. Štatistická spoločnosť MEDIAN SK, vedie štatistický projekt RADIOPROJEKT od apríla 2009, výsledky následne sú verejne dostupné. V štatistike za minulý rok uvádzajú, že na Slovensku každý deň počúvalo rádio viac ako 2,3 milióna ľudí (51,8% populácie). V priemere každý kto počúval rádio denne, počúval 3 hodiny. Najpočúvanejšie boli do poradia Expres, Rádio Slovensko, Fun rádio, Rádio Vlna, Europa 2, Melody a Regina.

Koľko klasických FM vysielačov na Slovensku máme?

24

Chceš o rádiu vedieť viac alebo v ňom pracovať? Poď študovať na masmediálnu fakultu PEVŠ!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme nielen s hlavou v knihách, ale aj prakticky. Pozri si na naše Mediálne centrum počas DOD-čka, kde pracujeme nielen my, ale používajú ho aj naši partneri, ktorý často ponúkajú na škole aj množstvo stáží. Medzi ktorými sú aj Rádio Slovensko a aj Expres!

Na fakulte masmédií ťa naučíme základy o výstupe v rádiu, urobíme z teba skvelého rečníka a naštartujeme tvoju kariéru v rozhlase. Vďaka našim partnerom a priateľom školy ti zabezpečíme stáže a otvoríme cestu do sveta rádií na Slovensku.

Poď študovať na PEVŠ!

William Gevorg Urban

Bc. Dizajn médií-1

2022/2023

<<< Späť