Blog

Humanistická psychológia: Čo skúma tento odbor psychológie?

humanistická psychológia

Humanistický smer v psychológii sa označuje aj ako fenomenologický, hovorí sa tiež o tzv. tretej ceste v psychológii, a vďaka nej sa v psychoterapii zaviedli nové metódy. Medzi humanisticky orientovaných psychológov patrili napríklad Abraham H. Maslow, Carl Rogers, Hilarion Petzold, a ďalší. V humanistickej psychológii sa kladie dôraz na priame prežívanie človeka a jeho bezprostrednú skúsenosť, pričom sa zameriava na osobný rast, možnosť zmeny a sebarealizácie človeka.

Naše potreby sú podľa Maslowa hierarchicky usporiadané

Americký psychológa Abraham H. Maslow tvrdil, že naše potreby sú usporiadané hierarchicky, od tých najzákladnejších až po tie na samom vrchole pyramídy, ktoré nemusí dosiahnuť každý. K uspokojeniu vyšších potrieb v pyramíde sa človek môže dostať až potom, čo uspokojí tie na nižšom stupni pyramídy. Podľa Maslowa sa úplne dole nachádzajú fyziologické potreby ako je spánok, jedlo, voda, vylučovacie potreby, sex, a podobne. Nad nimi je potreba bezpečia a istoty, nad ňou je potreba afiliácie, teda lásky a spolupatričnosti. Ešte vyššie sa nachádza potreba uznania a úcty od druhých a na samom vrchole pyramídy je umiestnená potreba sebarealizácie či sebaaktualizácie. Táto potreba, ako ju opisuje Maslow, spočíva v schopnosti človeka vytvárať kvalitné vzťahy, angažovať sa, uplatniť svoje schopnosti, byť spontánny a kreatívny, alebo inak – povedané jazykom dnešnej doby – byť čo najlepšou verziou seba samého. Táto pyramídová teória potrieb bola neskôr kritizovaná, keďže sa nedokázalo, že by museli byť uspokojené nižšie potreby, aby človek mohol naplniť tie vyššie, ako to tvrdil Maslow. Je to možné vidieť na príklade ľudí, ktorí boli počas 2. svetovej vojny uväznení v koncentračných táboroch, kde nemali uspokojené fyziologické potreby a už vôbec nie potrebu bezpečia, a napriek tomu boli niektorí z nich veľmi tvoriví a často sa obetovali za svojich blízkych. Jedným z týchto ľudí, ktorí, napriek takýmto hrozným podmienkam, v nich dosiahli úroveň sebarealizácie, bol Viktor E. Frankl, ktorý vytvoril novú psychologickú školu – existenciálnu analýzu, resp. logoterapiu,  ale to už je na inú tému. 

Carl Rogers a orientácia na človeka

Existuje tiež psychoterapeutický smer, ktorý založil Carl Rogers, a to na klienta orientovaná terapia (PCA – Person Centred Approach). Rogers vyzdvihoval významnosť osobného rastu človeka, ktorý môže dosiahnuť pomocou sebapoznania a sebaskúsenosti. Cieľom takejto terapie je zhoda (kongruencia) medzi reálnym a ideálnym sebaobrazom človeka. Pre človeka v terapii je nesmierne dôležitý zážitok prijatia, pochopenia, načúvania a kongruencie. Terapeuti by sa rovnako mali snažiť o kongruenciu, aby ich prežívanie, myšlienky, postoje boli v zhode s ich správaním ku klientovi. Samozrejme, ako vo všetkých terapeutických smeroch, aj tu platí, že najdôležitejším aspektom terapeutického procesu ja samotný vzťah medzi terapeutom a klientom. V terapii sa klient s terapeutom pokúšajú získať u klienta vedomie vlastnej hodnoty a úcty a rozvíjať jeho sily a schopnosti. Človek zaujíma centrálne postavenie pri objavovaní svojho vlastného JA v jeho vzťahoch k druhým a v sociálnych skupinách (preto sa tento terapeutický smer aj nazýva „na človeka orientovaný prístup“).

Humanistická psychológia zdôrazňuje slobodnú vôľu človeka

Zatiaľ čo v psychoanalýze a behaviorizme prevládal determinizmus, teda že všetko, čo človek zažíva a ako sa správa má svoju príčinu a je určované vonkajšími a vnútornými vplyvmi, teda nevychádza z človeka samého (resp. človek nad nimi nemá kontrolu), humanistická psychológia zdôrazňovala slobodnú vôľu človeka a prevzatie zodpovednosti za svoje činy. Podľa humanistickej psychológie má hlavný vplyv na správanie človeka význam toho, čo subjektívne prežíva a ako túto osobnú a jedinečnú skúsenosť interpretuje a hodnotí. K ľudskej osobnosti pristupuje holisticky, teda pozerá sa na človeka ako na nedeliteľný celok, ktorý je potrebné chápať celostne.

Chcete sa o humanistickej psychológii dozvedieť viac? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

O humanistickej psychológii ďalších psychologických školách ako je psychoanalýza či behaviorizmus, sa ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole dozviete mnoho ďalších odborných a zaujímavých informácií. V rámci predmetu Základy psychológie sa už počas bakalárskeho stupňa štúdia oboznámite s hlavnými psychologickými školami a súčasnými psychoterapeutickými smermi. Podajte si prihlášku na štúdium už teraz, stačí kliknúť sem.

<<< Späť