Blog

Káblová alebo satelitná televízia: Rozdiely a výhody

pozeranie televízie

Televízia, majú a sledujú ju skoro všetci s výnimkou tých mladých. Pre generáciu študentov na univerzitách a čerstvo pracujúcich, toto médium je už skoro zabudnuté. Nahradil ho internet, streaming a televízia, ako ju dnes poznáme do 50 rokov bude už iba pár viet, možno odstavec v encyklopédií. Je tomu ale naozaj tak? Aj keby hej, tak v dnešnej dobe tomu tak ešte nie je a môže stále nastať situácia, kedy si budete vyberať medzi satelitnou a káblovou televíziou. Čo sú tieto typy televízie? Ako fungujú? Aké sú alternatívy a za-špekulujeme si o blízkej aj vzdialenejšej budúcnosti televízie.

Podobné a pritom tak rozdielne

Aby sme dali veci na priamu mieru, ponuka programov, dostupnosť, sila signálu, kvalita obrazu a zvuku a ani balíky programov nie sú v dnešnej dobe medzi káblovou a satelitnou televíziou príliš rozličné. V čom sa ale líšia vám najpravdepodobnejšie zodpovie otázku, ktorý typ by ste si mali vybrať.

Začneme teda miestom a štýlom inštalácie. Podľa toho kde bývate (inštalujete zariadenie) môžete mať výber zúžený, až priam jednoznačný. Ak ste na vidieku, alebo v odľahlejších častiach krajiny, ku káblu ani nemusíte mať prístup. Na druhej strane ak ste v meste, alebo vo vašej lokalite je káblová možnosť k dispozícií, inštalácia káblovej televízie je menej náročná a často krát aj lacnejšia, ako satelit. Satelitná televízia si vyžaduje kúpiť a nainštalovať samotný prijímač – anténu, čo je drahšie a náročnejšie, ako koncovky a káble potrebné pre káblovú. Treba ale zároveň uviesť, že za satelitnú televíziu platíme v prepočte za jeden mesiac menej, ako za káblovú. Satelitná taktiež umožňuje, prijímať signál vo vysokej kvalite aj v odľahlejších územiach. Oba typy ale môžu podliehať interferenciám, ktoré môžu prerušiť príjem, alebo horšiť kvalitu. Satelitná je náchylná na zlé počasie (husté sneženie alebo oblačnosť) a káblová na poškodenie kábla a silné elektromagnetické polia a výboje.

Mentalita typov

Čo má mentalita spoločné s na prvý pohľad čisto technickou záležitosťou výberu televízie? Viac menej, veľa, ak nie všetko. Ak ste nedospeli k záveru na základe predošlého odstavca. Načrtneme si ako tieto televízie fungujú. Prečo jednu môžeme zrušiť a zmeniť v priebehu mesiaca a druhá nás viaže z pravidla minimálne na rok.

Ako bolo už spomenuté, satelitná televízia je mesačne síce lacnejšia, ale vyžaduje si komplikovanejšiu inštaláciu. Koniec koncov, musíte nahodiť na stenu, alebo strechu veľký disk s prijímačom namierený na oblohu, pri náročnejšej inštalácií následne aj vŕtať cez stenu, alebo sa trápiť s prvotným zachytávaním a nastavovaním televízie. Káble si ani nevšimnete a ladia sa tiež ľahšie.

Rozdiel je ale v tom, ako často za služby platíte. Káblová televízia sa bežne platí mesačne, kdežto u satelitnej ste štandardne viazaný na rok. Takže tu sa jedná o štýl vášho bývania. Ak napríklad chcete väčšiu flexibilitu a hocikedy televíziu zrušiť, s káblovou môžete, kdežto so satelitnou vás často viaže minimálne ročná zmluva.

Takisto je to aj otázka vizuálneho vonkajšieho smogu. Satelity sa stali špatou pre oči, sú všade. Na sídliskách, každej streche na dedine, ale aj v centrách starých historických štvrtí veľkých miest. Je minimálne na zamyslenie, či je nutné vidieť veľký kruhový disk s anténou na každom rohu, alebo nie.

Alternatívy

Áno, k dispozícií sú aj ďalšie formy televízie. Štyri najpopulárnejšie sú:

  • Internetová televízia – IPTV (Internet Protocol Television), využíva internetové pripojenie na príjem obsahu. Poskytuje prístup k rôznym kanálom a programom podobne, ako káblová a satelitná televízia. Hlavnou výhodou internetovej televízie je jej flexibilita. Zákazníci môžu sledovať svoje obľúbené programy a filmy kedykoľvek a kdekoľvek. Neposkytuje ale stabilný ani spoľahlivejší signál. Závisí od internetového pripojenia. Čo sa zároveň môže odraziť aj na cene.
  • Antény pre pozemnú televíziu – Ponúkajú zákazníkom bezplatný prístup k viacerým kanálom, ktoré sú dostupné prostredníctvom pozemnej televízie. Zákazníci môžu získať prístup k týmto kanálom bez nutnosti platenia mesačného poplatku. Hlavnou nevýhodou je malé pokrytie a mnohé kanály môžu byť nedostupné.
  • Mobilné aplikácie – Ponúkajú zákazníkom prístup k rôznym kanálom a programom prostredníctvom mobilného zariadenia, ako je smartfón, alebo tablet. Tieto aplikácie sú často lacnejšie, ako káblová a satelitná televízia, ale ponúkajú obmedzený výber kanálov a programov. Sú zároveň aj istým predchodcom nasledujúcej možnosti.
  • Streamovacie služby – Samozrejme, dnes je streaming najpopulárnejšia alternatíva. Pre mnohých, v spojitosti s všeobecným prístupom na internet je práve táto voľba jasný víťaz. Pozeráte čo, kedy a z hocikade chcete. Nevýhodou je ale, že týchto platforiem je momentálne priveľa, každá sa predbieha aby mala niečo nové, niečo čo priláka nových zákazníkov, často na úkor tých starších. Takisto, formát streamovania nie je televíznym formátom, netvoria a neposkytujú celodenné vysielanie a ani aktuálne spravodajstvo.

Budúcnosť televízie

Káblová a satelitná televízia sú stále stabilnou a obľúbenou voľbou pre množstvo zákazníkov. V komerčnom priestore ich rolu ale postupne nahrádzajú alternatívy už niekoľko rokov. Proces, ktorý bol zrýchlený aj napríklad pandémiou. Stále ponúkajú vysokú kvalitu obrazu a zvuku,  široký výber programov a aktuálne spravodajstvo. Avšak, sú relikty starej doby a mladé generácie sa im už vyhýbajú a tvoria si vlastný program vďaka streamingu a internetu celkovo. Ak by sme ale mali špekulovať, tak káblová aj satelitná televízia sa tu ešte chvíľu udrží.

Tak a ak by sme mali uzavrieť naše rozhodovanie o tom, ktorý typ televízie si zvoliť. Závisí od nákladov a kvality signálu v oblasti. Zároveň aj od osobných preferencií a vo finále aj lepšej ponuke. Na zopakovanie výhod televízie. Mali by ste prístup k rôznym kanálom a programom, športové, filmové, hudobné a aj lokálne vysielania sú veľkým lákadlom pre mnohých. A káblové aj satelitné služby poskytujú aj možnosti nahrávania a prehrávania programov neskôr.

Chceš vedieť ako sa tvorí televízne vysielanie? Poď študovať na masmediálnu fakultu PEVŠ!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme nielen s hlavou ponorenou v učebniciach a skrytý v knihovaniach a študovniach, ale aj prakticky a v teréne či v štúdiách. Prezri si aj naše mediálne centrum, kde pracujeme nielen my, ale používajú ho aj naši partneri, ktorý často ponúkajú na škole aj množstvo stáží. Medzi ktorými sú aj televízie ako RTVS alebo Markíza!

Na fakulte masmédií ťa naučíme základy o televíznom programe, výstupe pred kamerou, urobíme z teba skvelého moderátora, kameramana, strihača alebo aj vedúceho spravodajstva a naštartujeme tvoju kariéru v televízií. Vďaka našim partnerom a priateľom školy ti zabezpečíme stáže a otvoríme cestu do mediálneho priestoru na Slovensku.

Poď študovať na PEVŠ!

                                                                                                          /William Gevorg Urban

                                                                                                          2022/2023

<<< Späť