Blog

Kedy vás môže súd prepustiť z väzby na kauciu?

S pojmom kaucia sa bežne stretávame napr. vo filmoch či kriminálnych seriáloch. Slovenský trestný poriadok však pojem „kaucia“ nepoužíva. Môžeme v ňom však nájsť pojem „peňažná záruka“, ktorý je v podstate synonymom pojmu „kaucia“.

Peňažná záruka predstavuje jednu z možných náhrad väzby. Do väzby môže byť vzatá osoba, ktorá ešte nie je odsúdená, avšak bolo voči nej vznesené obvinenie a existuje voči nej aspoň jeden z dôvodov väzby (napr. v prípade kolúznej väzby je takýmto dôvodom dôvodná obava z toho, že by táto osoba mohla ovplyvňovať svedkov, znalcov, spoluobvinených, alebo by mohla inak mariť objasňovanie skutočností dôležitých pre trestné stíhanie ). Od väzby je potrebné odlišovať výkon trestu odňatia slobody, nakoľko vo väzbe sa nachádzajú osoby ešte pred právoplatným rozhodnutím o ich vine a  treste. Zákon (Trestný poriadok) síce uvádza, že peňažnú záruku možno využiť len v prípade útekovej a preventívnej väzby, avšak vzhľadom na rozhodovaciu činnosť Európskeho súdu pre ľudské práva je v praxi možné aj jej využitie pri kolúznej väzbe. V niektorých prípadoch je využitie peňažnej záruky zložitejšie. Napr. pokiaľ ide o osobu obvinenú z spáchania obzvlášť závažného zločinu, alebo o osobu, ktorá  má byť vzatá do väzby po tom, čo v rámci toho istého trestného stíhania už bola raz do väzby vzatá a bola z nej prepustená, je možné využiť peňažnú záruku len vtedy, ak to odôvodňujú výnimočné okolnosti konkrétneho prípadu.

Peňažná záruka môže byť zložená buď pred tým ako by mala byť vzatá do väzby , alebo počas toho ako sa obvinená osoba nachádza vo väzbe. Zložiť ju môže buď sama obvinená osoba, alebo ju za ňu môže zložiť so súhlasom obvineného  aj iná osoba, napr. rodinný príslušných obvinenej osoby, avšak takáto „tretia“ osoba, musí byť pred zaplatením peňažnej záruky oboznámená s dôvodmi, pre ktoré je obvinená osoba obvinenou a s dôvodmi, ktoré by umožňovali jej väzobné stíhanie.

Rozhodovanie o peňažnej záruke prebieha tak, že súd najprv opatrením určí výšku peňažnej záruky a spôsob jej zloženia (napr. na účet súdu, alebo v hotovosti na pokladňu súdu), pričom toto opatrenie doručí buď obvinenému, alebo osobe, ktorá sa ponúkla uhradiť peňažnú záruku za obvineného. Následne súd uznesením rozhodne či prijíma, alebo neprijíma peňažnú záruku, pričom pred jej prijatím by mal byť vypočutý aj sám obvinený.

Výška peňažnej záruky nie je presne ustanovená zákonom, určuje ju súd vzhľadom na okolnosti konkrétneho prípadu, pričom do úvahy sa berú aj majetkové pomery obvineného. Iná výška peňažnej záruky bude teda určená pre osobu zarábajúcu  minimálnu mzdu a iná pre podnikateľa s miliónovým príjmom.

Počas toho ako je obvinená osoba prepustená na peňažnú záruku, je potrebné aby obvinený oznámil každú zmenu svojho pobytu buď polícii, alebo prokuratúre, alebo súdu. Pokiaľ takúto zmenu pobytu neoznámi a nebude mu tak možné doručiť predvolanie či iné písomnosti vzťahujúce sa na trestné konanie, môže súd rozhodnúť o tom, že peňažná záruka prepadne v prospech štátu. Rovnako zložená peňažná záruka pripadne štátu aj vtedy ak obvinený pôsobí na svedkov či znalcov, pokračuje v trestnej činnosti, nevedie riadny život , neplní povinnosti a obmedzenia, ktoré mu uložil súd, nedostaví sa na predvolanie na úkon, na ktorom je jeho účasť potrebná a pod. (všetky dôvody sú uvedené v §81 ods. 3 Trestného poriadku).  V týchto prípadoch je možné okrem prepadnutia peňažnej záruky aj rozhodnúť o vzatí obvineného do väzby, prípadne aj o vydaní príkazu na zatknutie tejto osoby. Voči rozhodnutiu o prepadnutí peňažnej záruky v prospech súdu má obvinený možnosť podať sťažnosť do  3 pracovných dní.

Po odsúdení osoby na peňažný trest je možné peniaze zložené na peňažnú záruku použiť na zaplatenie peňažného trestu. Súd zruší peňažnú záruku po tom, ako pominú alebo ak sa zmenia dôvody, kvôli ktorým bola táto záruka prijatá.

Pri rozhodovaní o peňažnej záruke môže súd obvinenému uložiť aj niektoré povinnosti, či obmedzenia, ktoré bude musieť osoba dodržiavať, aby nedošlo k prepadnutiu záruky a k jej vzatiu do väzby. Medzi takéto povinnosti či obmedzenia patrí napr. zákaz vycestovať do zahraničia, zákaz pobytu na určitom mieste, zákaz styku alebo kontaktu s určitou osobou, zákaz vedenia motorového vozidla  a pod.

Na to, či osoba dodržiava tieto povinnosti a obmedzenia dohliada probačný a mediačný úradník. Súd môže nariadiť aj kontrolu ich dodržiavania technickými prostriedkami (napr. elektronickým náramkom je možné sledovať či osoba dodržiava zákaz pobytu na určitom území).

<<< Späť