Blog

Kolúzna väzba: čo to je a prečo sa využíva?

kolúzna väzba

S pojmom kolúzna väzba sa v súvislosti s udalosťami prebiehajúcimi na Slovensku môžete stretnúť v rôznych médiách, na internete či v novinách. Viete však čo sa pod týmto termínom skrýva, aké podmienky má podozrivý, či koľko takáto kolúzna väzba môže trvať? Ak sa chcete dozvedieť viac, čítajte ďalej …

Čo je kolúzna väzba?

Inštitút väzby rozlišujeme na základe dôvodu vzatia obvineného do väzby. V súvislosti s tým poznáme útekovú, kolúznu a preventívnu väzbu. V prípade kolúznej väzby, o ktorej pojednáva tento článok, dôvodom vzatia obvineného do väzby je obava, že bude pôsobiť svojím vplyvom na spoluobvinených alebo svedkov, alebo prípadne mariť dôkazy a samotné vyšetrovanie.

Aká je dĺžka trvania kolúznej väzby?

V roku 2021 bola schválená novela Trestného poriadku, ktorá sa týka zmeny podmienok kolúznej väzby. Základná dĺžka trvania kolúznej väzby je po novom maximálne 5 mesiacov. Platí tu však i výnimka, kedy možno väzbu predĺžiť, a to v prípade, že by sa preukázalo kolúzne správanie obvineného. Súd na návrh prokurátora môže v istých prípadoch rozhodnúť o tom, že pre obvineného budú platiť všeobecné ustanovenia o trvaní väzby, a to z dôvodov:

  • ak sám alebo prostredníctvom ďalších osôb pôsobil na svedkov, spoluobvinených alebo znalcov
  • ak inak maril objasňovanie skutočností dôležitých pre trestné stíhanie,
  • ak sa proti obvinenému vedie trestné stíhanie pre trestný čin spáchaný organizovanou, zločineckou, alebo teroristickou skupinou, pre trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, alebo pre trestný čin, za ktorý je možné uložiť trest odňatia slobody na doživotie.

S faktom, že kolúzna väzba je veľkým zásahom do osobnej slobody človeka, pracuje aj novela Trestného poriadku. Okrem vylepšenia podmienok obvineného, jej cieľom bolo vytvoriť akýsi tlak na súdy a orgány činné v trestnom konaní, aby urýchlili celý proces vyšetrovania.

Ako to vyzerá vo vnútri kolúznej väzby?

Kolúzna väzba je najprísnejšou formou detencie fyzickej osoby pred rozhodnutím o jej vine, a preto je zrejmé, že podmienky vzťahujúce sa na obvineného nebudú príjemnou záležitosťou.

Obvinený nemá právo na žiadne aktivity mimo cely, výnimku tvorí len jednohodinová prechádzka počas dňa, ktorú však po novom môže riaditeľ ústavu alebo ním poverený príslušník zboru predĺžiť.

Pri kolúznej väzbe je tiež dôležité v čo najväčšej miere eliminovanie kontaktov obvinenej osoby s inými osobami. Návštevy a telefonáty sú takmer úplne obmedzené z dôvodu prípadného marenia vyšetrovania.

Viac o novele Trestného poriadku sa môžete dočítať TU.

Viac sa dozvieš tu

Fakulta práva Paneurópskej vysokej školy ti ponúka kvalitné vzdelanie v oblasti Trestného práva, ale i v ďalších odvetviach práva. Stačí kliknúť tu a vyplniť online prihlášku.

<<< Späť