Blog

Čo je mediácia a kto je mediátor?

Mediácia alebo aj mimosúdna forma riešenia sporov sa dostáva čoraz viac do popredia. Základný právny rámec mediácie je upravený zákonom č. 420/2004 Z. z. o mediácii a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej ako „ZoM“), ktorý mediáciu definuje ako mimosúdnu činnosť, pri ktorej osoby zúčastnené na mediácii pomocou mediátora riešia spor, ktorý vznikol z ich zmluvného vzťahu alebo iného právneho vzťahu.

Mediátor, prostredník a dve strany

Zo zákonnej definície mediácie je zrejmé, že na mediácii sa zúčastňujú vždy minimálne tri subjekty – mediátor, ako akýsi prostredník, a dve strany, ktoré majú medzi sebou spor, či už sa jedná o fyzické alebo právnické osoby. Spor medzi zúčastnenými stranami môže byť rôznorodý, aby sa však mohol zákon o mediácii aplikovať je potrebné, aby sa jednalo o spor, ktorý vznikol z občianskoprávnych, obchodnoprávnych, rodinnoprávnych alebo pracovnoprávnych vzťahov. V praxi sa môže jednať napríklad o rôzne spory medzi susedmi, manželské spory, spory medzi rodičmi maloletých detí, prípadne spory vyplývajúce z uzavretej zmluvy alebo z iného vzťahu zmluvou nezaloženého. Úlohou mediátora bude tento spor vyriešiť tak, aby nebolo potrebné obracať sa s jeho riešením na súd. Inými slovami povedané, úlohou mediátora bude odbremeniť súdy od sporov, ktoré sa dajú vyriešiť zmierlivou cestou.

Manželské spory aj spory medzi rodičmi a deťmi

Zrejme najčastejším prípadom využitia mediácie je práve riešenie manželských sporov alebo sporov medzi rodičmi maloletých detí, teda tzv. rodinná mediácia. Na rodinnej mediácii možno riešiť otázku rozvodu manželstva, otázku úpravy rodičovských práv a povinností rodičov k maloletým deťom, čo zahŕňa otázku starostlivosti o dieťa (osobná, striedavá), otázku výživného, prípadne otázku styku rodiča s maloletým dieťaťom, ktorému nemá byť dieťa zverené do osobnej starostlivosti. Často krát sa na rodinnej mediácii rieši otázka komunikácie manželov, resp. rodičov, ktorá býva najväčším kameňom úrazu.

Kto môže byť mediátor?

Mediátorom sa môže stať vždy len fyzická osoba. Mediátor musí byť povinne zapísaný v registri mediátorov, ktorý vedie Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky, okrem iného aj na svojej webovej stránke. Podmienkou zápisu do registra mediátorov je plná spôsobilosť na právne úkony, vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, bezúhonnosť, osvedčenie o úspešnom absolvovaní odbornej prípravy a vykonaní odbornej skúšky. Mediátor je povinný absolvovať odbornú prípravu v rozsahu 200 hodín, po vykonaní ktorej absolvuje mediátor do 3 mesiacov odbornú skúšku, ktorá pozostáva z teoretickej a praktickej časti. Po jej úspešnom absolvovaní získa osvedčenie a môže byť zapísaný do registra mediátorov. Činnosť, ktorú mediátor následne vykonáva sa v zmysle ZoM považuje za podnikateľskú činnosť. Zložením odbornej skúšky však pre mediátora vzdelávanie nekončí, keďže je povinný absolvovať minimálne raz ročne odborný seminár.

Mediátor môže činnosť vykonávať sám alebo môže pôsobiť v mediačnom centre. Mediačné centrum môže zriadiť fyzická alebo právnická osoba za podmienok stanovených zákonom. Mediačné centrum, ako právnická osoba zapísaná v registri mediačných centier, následne vedie zoznam mediátorov pôsobiacich v mediačnom centre.

Výkon práce mediátora a odmena

Základným predpokladom začatia samotnej mediácie je uzavretie písomnej dohody o mediácii, v ktorej je potrebné označiť osoby zúčastnené na mediácii vrátane mediátora, vymedziť konkrétny spor, ktorý bude predmetom mediácie ako aj určiť odmenu mediátora a dobu, počas ktorej bude mediácia prebiehať. Mediácia sa spravidla začína práve uzavretím tejto dohody a jej zápisom do knihy mediácií, ktorú vedie mediátor. Za výkon mediačnej činnosti prináleží mediátorovi odmena, ktorá sa spravidla určuje na základe dohody mediátora s príslušnými stranami sporu. Voľba mediátora je výlučne otázkou dohody strán sporu, pokiaľ nie je mediátor pridelený Centrom právnej pomoci.

Mediačná dohoda alebo súdne konanie

Výsledok mediácie môže byť dvojaký. Prvým prípadom je situácia, kedy je mediácia úspešná a zúčastneným stranám sa podarí dospieť pri riešení konkrétneho sporu k vzájomnej dohode. Výsledkom takejto mediácie je uzavretie mediačnej dohody, ktorá je následne pre tieto osoby záväzná. Mediačná dohoda sama o sebe nie je exekučným titulom, na základe ktorého možno podať návrh na vykonanie exekúcie alebo návrh na výkon rozhodnutia. Exekučným titulom sa stáva len v dvoch prípadoch, a to, buď ak je spísaná vo forme notárskej zápisnice alebo ak je schválená ako zmier príslušným súdom. V rodinnoprávnych veciach sa najčastejšie jedná o rodičovskú dohodu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností, ktorá môže byť uzavretá v prípade, ak sa rodičia maloletých detí rozvádzajú, ale aj v prípade, ak zosobášení nikdy neboli a na výkone rodičovských práv a povinností sa nevedeli dohodnúť inak, ako písomne. V prípade, ak je takáto rodičovská dohoda po jej uzavretí schválená rozsudkom príslušného súdu ako zmier, stáva sa exekučným titulom a na jej podklade možno v prípade, ak jeden z rodičov túto dohodu nedodržiava, viesť výkon rozhodnutia vo veciach maloletých podľa ustanovení Civilného mimosporového poriadku.

V prípade, ak je mediácia neúspešná, môže ísť o viaceré situácie. Spravidla sa jedná o situáciu, kedy sa zúčastneným stranám sporu nepodarí dospieť k vzájomnej dohode, ale môže ísť napríklad aj o situáciu, keď zúčastnená osoba doručí mediátorovi písomné oznámenie, že mediácia je skončená alebo situáciu, kedy aj bez tohto oznámenia iniciuje súdne konanie týkajúce sa sporu, ktorý je predmetom mediácie. Neúspešnosť mediácie samozrejme nebráni tomu, aby sa príslušná zúčastnená strana domáhala svojho nároku súdnou cestou, či už cestou všeobecného súdu, alebo rozhodcovského súdu.

Mediácia je výlučne dobrovoľnou formou riešenia sporu, a teda k účasti na mediácii nemožno nikoho prinútiť. Je preto potrebné, aby existovala vôľa oboch strán riešiť svoj spor mimosúdnou cestou, čím si môžu strany sporu ušetriť mnoho času so zohľadnením aktuálnych priemerných dĺžok súdnych konaní v Slovenskej republike.

Kde sa dozviete viac?

Zaujala Vás táto téma? Vďaka štúdiu na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy máte príležitosť dozvedieť sa mnoho dôležitých informácii, ktoré Vám pomôžu v praxi. Je to úplne jednoduché! Tak neváhajte a vyplňte si online prihlášku na našej webovej stránke.

 

 

<<< Späť