Blog

Najlepšie aktivity na sebarozvoj

sebarozvoj

Pokiaľ človek nechce v živote stagnovať, ale chce sa posúvať ďalej, mal by pracovať aj na rozvoji svojej osobnosti. Keďže sa aj vplyvom prostredia stále meníme, je dobré spoznávať sa, vedieť akí sme, aké sú naše silné stránky a aké sú limity, na ktorých môžeme ďalej pracovať a zlepšovať sa. V osobnostnom sebarozvoji nám môžu pomôcť aj rôzne aktivity, ktoré sú zamerané na prehĺbenie poznania o sebe samom, v dôsledku čoho potom môžeme mať lepší pocit zo seba samého, zlepšiť svoje medziľudské vzťahy, ale napríklad aj pracovný výkon. Niektoré z nich môžete robiť samostatne, iné aj v rámci skupiny ľudí.

1. Tip na sebarozvoj: Napíš o sebe príbeh

Skúste napísať príbeh o svojom živote, no píšte o sebe v tretej osobe akoby išlo o niekoho iného. Príbeh píšte chronologicky od svojho narodenia až po súčasnosť a nevynechajte žiadnu dôležitú udalosť, ktorá bola pre vás zásadná a najviac vás, podľa vášho názoru, v živote formovala. Potom si príbeh nahlas prečítajte. Môže vám to poskytnúť novú perspektívu na váš život. Uvedomíte si vďaka tomu, čo považujete za najdôležitejšie udalosti, ktoré sa vám v živote udiali a môžete sa potom zamyslieť nad tým, prečo ich považujete za najdôležitejšie, prípadne ako by ste chceli, aby príbeh pokračoval. Môžete sa potom pohrať aj s tým ako vnímate hlavného hrdinu príbehu, aké má vlastnosti, aký by ste chceli, aby bol, ako by sa príbeh vyvíjal, keby mal dané vlastnosti, a podobne. Pomôže vám to uvedomiť si, na čom by ste chceli pracovať, aký by ste chceli byť a čo by to pre vás znamenalo v praxi.

2. Tip na sebarozvoj: Rozvíjaj sebareflexiu

Do stredu papiera nakreslite siluetu, resp. obrys postavy, ktorá vás bude reprezentovať. Do jej vnútra napíšte, aké máte podľa vás vlastnosti, aký/á ste. Do priestoru okolo postavy zase napíšte, čo si podľa vás myslia o vás druhí ľudia, aké vlastnosti máte podľa nich. Skúste si porovnať vlastnosti vo vnútri siluety a okolo nej, nakoľko sa zhodujú alebo podobajú. Potom sa skúste spýtať niekoho blízkeho, kto vás podľa vášho názoru dobre pozná, ako by vás charakterizoval, aké by vám prisúdil vlastnosti. Znova jeho výroky môžete porovnať s vlastnosťami, ktoré ste uviedli na papieri. Toto cvičenie vám pomôže zamyslieť sa nad tým, či máte realistický sebaobraz, nakoľko vyvinutá je vaša sebareflexia a či sa to, ako sa vnímate vy sami, približuje tomu, ako vás vnímajú ľudia okolo vás. Pokiaľ sú vaše výroky a výroky vašich blízkych úplne odlišné, skúste sa zamyslieť nad tým, prečo to tak môže byť, prečo vás druhí môžu vnímať tak, ako vás opísali a prečo sa vy vidíte inak.

3. Tip na sebarozvoj: List odo mňa pre mňa

Pokúste sa napísať list sebe samému, akoby ste ho písali niekomu inému. Napíšte v ňom, čo na sebe máte radi, čo si na sebe ceníte, na čo ste hrdí, vyzdvihnite svoje pozitívne vlastnosti a úspechy. Rovnako sa pokúste vyjadriť súcit so sebou vzhľadom na nejaké vaše neúspechy spôsobom, ako by ste to realizovali u druhých ľudí, ktorých by ste chceli povzbudiť. Toto cvičenie vám pomôže uvedomiť si vlastnú hodnotu, rozvíja u vás pocit hrdosti na svoje úspechy a dobré vlastnosti a taktiež pomáha rozvíjať súcit so sebou. Potom, keď sa vám v budúcnosti náhodou niečo nepodarí, budete vedieť, ako byť ku sebe láskavý a nebudete mať tendenciu zhadzovať sa či podceňovať.

Chceš pracovať na svojom sebarozvoji? Študuj psychológiu na PEVŠ!

Štúdium jednoodborovej psychológie na Paneurópskej vysokej škole ti okrem odborných vedomostí ponúkne aj príležitosť pracovať na svojom sebarozvoji, a aj vďaka predmetom ako je napr. Sociálno-psychologický výcvik ti pomôže lepšie spoznať seba samého a rozvíjať svoju osobnosť. Na viacerých predmetoch sa prostredníctvom rôznych cvičení o sebe môžete dozvedieť nové informácie a lepšie pochopiť svoje správanie a prežívanie. Podajte si prihlášku na štúdium už teraz, stačí kliknúť sem.

<<< Späť