Blog

Priemysel 4.0: Čo všetko zmení automatizácia výroby?

Priemyselná revolúcia nastáva zmenou výrobnej technológie, ktorá sa úplne líši od predošlých technológií. Priemysel 4.0 je názov pre štvrtú priemyselnú revolúciu v histórii ľudstva. Čo všetko zmení, akých odvetví sa týka a v čom je iná od predošlých priemyselných revolúcií?

Prvá priemyselná revolúcia

Prvá priemyselná revolúcia okolo roku 1760 začala v textilnom priemysle. Vznikali nové nástroje, ktoré umožnili ručnú prácu premiestniť do tovární a to umožnilo ľudom sťahovať sa z vidieka do miest za prácou. Prelom v textilnom priemysle nastal keď James Hargreaves vytvoril ručný spriadací stroj s názvom Jenny. Pri obsluhe jedným človekom dokázal spracovať až 8 nití naraz. Tento stroj bol v roku 1767 vylepšený Highsom, ktorý do stroja zakomponoval vodné koleso. To však nebolo na hromadné využívanie strojov v továrenskej veľkovýrobe vhodné, lebo továrne, ktoré  používali energiu z vodného toku sa museli stavať v odľahlých oblastiach.

Tento problém vyriešil v roku 1784 James Watt so svojím vynálezom parného stroja, ktorý využíval nový zdroj energie. Mal oveľa väčší výkon ako jeho predchodcovia  a umožnil továrne stavať na miestach s najvhodnejšími podmienkami. Možnosť využitia pary bola známa už dávno  a preto keď sa začala využívať na priemyselné účely to bol veľký prelom, ktorý neporovnateľne zvýšil ľudskú produktivitu. Vynálezy parníka a neskôr aj parnej lokomotívy umožnili ľudí a tovar prepravovať na veľké vzdialenosti za kratší čas ako bolo pred tým možné. Priemyselná revolúcia sa z Anglicka postupne presunula aj do iných krajín Európy a sveta.

Druhá priemyselná revolúcia

Ďalšia priemyselná revolúcia nastala v 19. storočí objavením elektriny a využitie montážnej linky na výrobu v továrňach. Uvádza sa, že Henry Ford sa inšpiroval z mäsového bitúnku z Chicaga, kde prasatá viseli na dopravných pásoch a každý mäsiar vykonal iba malú časť mäsiarskej práce. Henry Ford tento nápad preniesol do svojej automobilovej výroby. Namiesto toho aby stanica vyprodukovala celý automobil, vozidlá sa vyrábali po častiach na dopravnom páse a to bolo oveľa rýchlejšie a stálo to menej peňazí.

Pri páse má každý pracovník presne určenú prácu na svojom mieste a nemusí sa tak pohybovať za prácou po továrni. Pracovník týmto spôsobom mohol za jeden pracovný deň naskrutkovať niekoľko tisíc skrutiek, takáto práca však bola repetitívna a nudná, ľudia sa prestali sústrediť pri páse a začali sa objavovať chyby a úrazy. Kvôli chybám a úrazom bolo nutné zaviesť bezpečnostné prestávky počas pracovnej doby.

Druha_priemyselna_revolucia
 

Tretia priemyselná revolúcia

Nasledujúca priemyselná revolúcia začala v 70. rokoch 20. storočia keď sa prvýkrát objavila aspoň čiastočná automatizácia výroby za pomoci počítačov a pamäťovo programovateľných ovládacích  prvkov. Cieľom bolo dosiahnuť aby isté výrobné procesy mohli prebiehať bez aktívneho zásahu človeka. Rozvoju tretej priemyselnej revolúcie veľmi pomohol stále narastajúci počet užívateľov informačných technológií po celom svete.

Čo znamená Priemysel 4.0?

Aktuálne sme  v 21. storočí a štvrtá priemyselná revolúcia práve prebieha. Priemysel 4.0 alebo po anglicky Industry 4.0 pokračuje v tom čo zaviedla tretia priemyselná revolúcia. Výrobné systémy s počítačovými technológiami sú rozširované sieťovým pripojením. To umožňuje komunikáciu s inými zariadeniami o ich stave alebo výstupe. Cieľom je takmer úplná automatizácia výroby kde výrobné systémy, komponenty a ľudia komunikujú v rámci jednej siete. V súčasnosti už poznáme množstvo takýchto inteligentných tovární, ktoré pracujú na tomto princípe.

Internet  of things

Často používaný pojem z oblasti automatizácie a Priemyslu 4.0 je Internet vecí (po anglicky Internet of things alebo skrátene IoT). Používa sa na označenie prepojenia zariadení, objektov a ľudí s internetom. Na prepojenie sa najčastejšie využíva WiFi a Bluetooth. Cieľom je vynájsť nové možnosti interakcie, ovládania alebo sledovania rôznych systémov.

V dnešnej dobe sú už veľmi rozšírené inteligentné hodinky alebo náramky, ktoré dokážu zaznamenávať počet nachodených krokov, prejdenej vzdialenosti, prevýšení či dokonca merať tep alebo teplotu tela a tieto údaje následne pomocou bezdrôtového prenosu oznámi aplikácii v mobilnom telefóne. Medzi ďalšie zaujímavé príklady patrí inteligentná váha, ktorá nameranú váhu zaznamenáva do mobilnej aplikácie alebo inteligentná žiarovka, ktorá je schopná nadviazať pripojenie s televízorom a podľa jasu a farebnej teploty prehrávaného obrazu dokáže meniť farbu a silu svetla.

Dotknuté odvetvia

Ako sme sa mohli presvedčiť pri predošlých troch priemyselných revolúciách, všetky mali obrovský dopad na životy takmer všetkých ľudí na svete. Dá sa predpokladať, že dopad štvrtej priemyselnej revolúcie pocítime do istej miery v každom odvetví. Priemyselné revolúcie síce spravia niektoré zamestnania nepotrebnými alebo nahradia ľudskú prácu za efektívnejšiu robotickú pracovnú silu, ale vytvoria aj mnoho nových povolaní alebo zvýšia dopyt po pracovníkoch, ktorí sú kvalifikovaní v dotknutej oblasti. Práve preto je dôležité aby negatívne dotknuté odvetvia ponúkali svojim zamestnancom rekvalifikačné programy, ktoré im pomôžu nájsť prácu ak ich predošlú prácu stratia. V minulosti trvalo aj niekoľko desiatok rokov kým sa prvé priemyselné revolúcie rozšírili z Európy do zvyšného sveta, avšak dnes žijeme v dobe kedy sa nie len správy ale aj inovácie šíria neuveriteľnou rýchlosťou.

Podľa štúdie Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) patrí Slovensko medzi najohrozenejšie krajiny, kvôli ekonomickej závislosti na výrobe. Tak ako na celom svete aj na Slovensku trpíme nedostatkom kvalitne vzdelaných informatikov, po ktorých dopyt stále rastie aj práve vďaka štvrtej priemyselnej revolúcii.

Zaujíma vás Priemysel 4.0 a automatizácia výroby? Poďte študovať informatiku na PEVŠ!

Paneurópska vysoká škola ponúka štúdium aplikovanej informatiky na vysokej úrovni aj so zameraním na Priemysel 4.0. Prvý krok, ktorý pre to môžete spraviť už teraz je podať si prihlášku na štúdium! Prihlášku je možné podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť