Blog

Úzkostná porucha nie je vôbec neobvyklou. Ako sa prejavuje?

uzkostna-porucha

Väčšina z nás už asi niekedy zažila úzkosť. Ale čo to vlastne úzkosť je? V odbornej literatúre sa definuje ako duševný stav či emócia, ktorá má negatívny náboj a je nepríjemná. Pri pociťovaní úzkosti máme určitú predtuchu hrozby a je pre nás náročné slovne vyjadriť, čo cítime, pretože úzkosť sa spája s naším nevedomím.

Nadmerná úzkosť môže značiť prítomnosť poruchy

Hoci úzkosť zažíva občas asi každý, jej nadmerné prežívanie už môže súvisieť s prítomnosťou poruchy, ktorá sa nazýva generalizovaná úzkostná porucha (GAD).

Táto porucha sa prejavuje určitými negatívnymi očakávaniami alebo nadmernými obavami o zdravie – buď svoje alebo svojich blízkych, o financie, obavy či nás druhí ľudia prijmú či rôzne ďalšie obavy. Tieto myšlienky a obavy nedokážeme veľmi kontrolovať, ak vôbec.

 

uzkostna-porucha

 

Generalizovaná úzkostná porucha a jej prejavy

Človek s generalizovanou úzkostnou poruchou zažíva tzv. voľne plynúcu úzkosť. Jedná sa o trvalý úzkostný stav, ktorého sa nemôže zbaviť. Objavujú sa uňho stále nové myšlienky vyvolávajúce úzkosť, ktoré môžu druhí ľudia považovať za nenormálne či neprimerané, no nedokáže sa ich zbaviť. V bežnom živote to môže vyzerať napríklad tak, že sa človek, ktorý nedávno išiel v aute, nedokáže zbaviť myšlienky, že možno zavadil o nejakého chodca a ťažko ho zranil, má silné pocity viny. Ak sa aj neskôr uistí, že nikoho nezranil, pocit viny uňho stále pretrváva.

 

uzkostna-porucha

 

Úzkostná porucha je pomerne častá

Symptómy úzkostnej poruchy sú, okrem iného, aj vegetatívne, napríklad bolesti brucha, bolesť hrudníka alebo pocit silného tlaku či zvierania hrudníka, čo môže vyvolávať ešte väčšiu úzkosť, a človek sa tak dostáva do bludného kruhu. Rovnako môžu byť prítomné poruchy spánku či poruchy pozornosti. Generalizovaná úzkostná porucha je však pomerne časté psychické ochorenie, ktoré sa vyskytuje približne u 4 až 7% obyvateľstva, no bez liečby má väčšinou chronický priebeh.

Človek si prejavy svojej úzkosti môže obhajovať

Úzkosť môže sýtiť mnoho vecí a v predstavách si človek utvára stále nové príbehy, čo nedokáže kontrolovať. Svoje obavy a úzkosť si, naopak, obhajuje a druhým ľuďom vysvetľuje, že taký musí byť a že má pravdu.

 

uzkostna-porucha

 

Úzkostno-depresívne poruchy majú viac foriem

Medzi úzkostné poruchy sa však radia aj iné, nie len generalizovaná úzkostná porucha. Podľa MKCH-10 (medzinárodná klasifikácia chorôb) patria medzi úzkostné poruchy napríklad aj fóbické úzkostné poruchy, obsedantno-kompulzívna porucha, disociačné poruchy či somatoformné poruchy, a iné.

Podaj si prihlášku na PEVŠ a staň sa psychológom aj ty!

Ak ťa zaujímajú (nielen) úzkostné poruchy a rôzne ďalšie psychické ochorenia a diagnózy, v rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa v predmete Klinická psychológia dozvieš jednak aké sú príčiny vzniku týchto ochorení,  dozvieš sa tiež viac o ich diagnostike, priebehu a symptómoch, ale aj o ich liečbe. Kto vie, možno sa raz aj ty staneš klinickým psychológom a budeš môcť tieto poruchy pomáhať liečiť. Prihlášku na psychológiu si môžeš podať už teraz, po kliknutí sem.

 

<<< Späť