Blog

Zbierka zákonov. Základný zdroj zákonov SR

Na to, aby sme sa zákonmi, prípadne inými aktami práva riadili, musia byť publikované v zbierke zákonov – aby sa stali platnými a účinnými. Zbierku zákonov definuje zákon č. 400/2015 Z. z. (o tvorbe právnych predpisov a o Zbierke zákonov Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov).

Zbierka zákonov je štátnym publikačným nástrojom Slovenskej republiky. V zbierke zákonov sa uverejnením vyhlasujú

a) právne predpisy,

b) iné právne akty :

    • rozhodnutia Ústavného súdu Slovenskej republiky,
    • návrhy prijaté v referende,
    • rozhodnutia predsedu NR SR a uznesenia NR SR, ak tak ustanovuje osobitný predpis,
    • uznesenia NR SR, o ktorých rozhodla, že sa majú uverejniť v zbierke zákonov a úplné znenia ústavy, ústavných zákonov a zákonov vyhlásených predsedom národnej rady,
    • rozhodnutia prezidenta o rozpustení NR SR, o vyhlásení referenda, o udelení amnestie, o prenesení právomoci dojednávať medzinárodné zmluvy a rozhodnutia prezidenta, ak tak ustanovuje osobitný predpis,
    • rozhodnutia vlády o udelení amnestie vo veciach priestupkov, rozhodnutia vlády, ak tak ustanovuje osobitný predpis, a uznesenia vlády, o ktorých rozhodla, že sa majú vyhlásiť v zbierke zákonov,
    • ďalšie akty, ak tak ustanovuje osobitný predpis,

c) akty medzinárodného práva:

  • medzinárodná zmluva,
  • rozhodnutie medzinárodného orgánu a
  • rozhodnutie medzinárodnej organizácie.

Medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná, sa vyhlasuje v zbierke zákonov, ak ide o medzinárodnú zmluvu ratifikovanú prezidentom alebo inú medzinárodnú zmluvu, ktorá obsahuje úpravu týkajúcu sa právneho postavenia osôb alebo ich oprávnených záujmov.

Vydavateľom zbierky zákonov je Ministerstvo spravodlivosti SR.

Zbierka zákonov sa vydáva v elektronickej podobe a v listinnej podobe. Elektronická podoba zbierky zákonov je dostupná bezplatne prostredníctvom Slov-Lexu.

Názov „Zbierka zákonov Slovenskej republiky“ má skratku „Z. z.“

Platnosť a účinnosť

Právne predpisy nadobúdajú platnosť dňom ich vyhlásenia v zbierke zákonov.

Právne predpisy nadobúdajú účinnosť pätnástym dňom po ich vyhlásení v zbierke zákonov, ak nie je v nich ustanovený neskorší deň nadobudnutia účinnosti. Ak je to odôvodnené naliehavým všeobecným záujmom, môže sa v právnom predpise výnimočne ustanoviť skorší začiatok jeho účinnosti, najskôr však dňom vyhlásenia v zbierke zákonov.

Iné akty nadobúdajú záväznosť dňom ich vyhlásenia v zbierke zákonov. Dňom vyhlásenia v zbierke zákonov začínajú plynúť lehoty, ktoré sú v nich ustanovené alebo ktoré ustanovil právny predpis pre nimi upravované právne vzťahy.

Pri tvorbe, schvaľovaní a vyhlasovaní právnych predpisov sa dbá na to, aby medzi vyhlásením právneho predpisu v zbierke zákonov a dňom nadobudnutia jeho účinnosti uplynulo najmenej 15 dní.

<<< Späť