Blog

5 tipov ako si udržať motiváciu počas samoštúdia

Máte problém s motiváciou? Nič sa vám nechce? Najradšej by ste si namiesto splnenia svojich povinností len tak sadli na gauč a celý deň pozerali filmy a jedli? Nie je jednoduché nájsť motiváciu pre splnenie úloh, ktoré vás čakajú. Ak sa z času na čas ocitnete v útlme, musíte zvýšiť motiváciu. Tu je niekoľko tipov, ktoré nám ako študentom pomáhajú zostať motivovanými počas samoštúdia.

 

1. Nespite ako Šípková Ruženka celé doobedie. Vstávajte skoro!

Samoštúdium alebo tzv. „študentský homeoffice“ je skvelá príležitosť ako prespať celé doobedie, keď štúdium čaká len pár krokov z izby.

Zmeňte to! Neskorý začiatok dňa sa môže stať zlým zlozvykom  a znížiť vašu schopnosť brať svoje povinnosti vážne. Rutina je najlepší priateľ. Podľa štúdií vás ranné vstávanie  zmení na aktívnejšiu osobu. Čím skôr začnete, tým skôr skončíte a máte pre seba väčšiu časť dňa.

2. Šaty sú úspech

Osprchujte sa, vyčistite si zuby a učešte si vlasy. Nemusíte si obliekať slávnostnú róbu, ale zvoľte niečo pohodlné a funkčné.

Ak ste oblečení celý deň v pyžame, je pravdepodobné, že sa to časom odrazí aj na výkone. Predsa pyžamo evokuje v nás režim spánku a oddychu, čo s prácou nie je príliš možné skĺbiť.

3. Vytvorte si rozvrh

Naplánujte si ciele, termíny ukončenia úloh a držte sa ich. Vytvorte si štandardný „študentský“ rozvrh pre jednotlivé predmety.

Váš rozvrh je mapa vašich cieľov na deň, týždeň alebo mesiac. Ukazuje kroky, ktoré chcete podniknúť na splnenie úloh. Nastavte si ho tak, aby boli úlohy zvládnuteľné. Vyhnite sa odkladaniu úloh na ďalší deň, pretože to môže viesť k stresu a únave.

4. Poprechádzajte sa alebo si zacvičte

Pri samoštúdiu sa z vášho domu alebo bytu môže stať bunker.

Sedenie za počítačom bez pohnutia počas niekoľkých hodín vkuse nie je škodlivé len pre zdravie, je negatívne aj pre vašu motiváciu a disciplínu. Cvičením získate energiu, ktorá je nesmierne užitočná pre produktivitu, ako tvrdí každá štúdia na planéte Zem.

Nie ste v domácom väzení a nechcete mať pocit, že ste vo väzení. Ak môžete ísť na prechádzku vonku, urobte to.  Je to dobré pre vaše zdravie, pomôže vám to jasnejšie premýšľať a jednoducho sa budete cítiť skvele.

 

5. Zabijak produktivity

Neexistuje väčšie rozptyľovanie ako je pípanie správ každú minútu. Ide o neustále mentálne prerušenie, ktoré zníži motiváciu a odvráti vašu pozornosť od vykonávania stanovenej práce bez ohľadu na to, na čom pracujete.

Ak chcete byť v kontakte s kamarátmi, je lepšie si raz zavolať ako zapísať 100 správ denne. Myslite na svoj rozvrh a deadline, ktorý ste si stanovili. Nenechajte sa rozptýliť od dokončenia úlohy, na ktorej pracujete. Budete mať možnosť dokončiť všetku svoju prácu rýchlejšie.

A ešte jedna malá rada na záver. Uvedomte si, že úspech vyžaduje trpezlivosť.

Ak ste si ešte nepodali prihlášku na vysokú školu, tak je najvyšší čas.

Na Paneurópskej vysokej škole je možné študovať na Fakulte masmédií, psychológie, práva, informatiky a ekonómie a podnikania.

Online prihláška

Postup podania e-prihlášky nájdete tu.

Viac o možnostiach štúdia tu.

 

<<< Späť