Blog

Ako podať trestné oznámenie?

trestné oznámenie

Máte konflikt so susedom, kolegom, neznámou osobou alebo dokonca s rodinným príslušníkom a zvažujete podanie trestného oznámenia? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete, ako tento proces prebieha, čo od neho môžete čakať, ale aj na koho sa môžete obrátiť v prípade, že sa neviete pohnúť z miesta.

Čo je trestné oznámenie?

Trestné oznámenie je akýsi prvotný impulz na začatie trestného konania (pozor, nie trestného stíhania). Trestné konanie začína polícia a môže tak urobiť aj v prípade, že sa o nezákonnom čine dozvie aj z iných zdrojov, nie len z trestného oznámenia. Trestné oznámenie podávate vtedy, ak máte vedomosť, že bol vo vašom okolí spáchaný trestný čin.

Kam podať trestné oznámenie?

Trestné oznámenie môžete podať písomne, ústne do zápisnice alebo aj elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom na ktorejkoľvek polícii, prokuratúre alebo súde. Trestné oznámenie nesmie byť anonymné, no môžete požiadať prokurátora alebo zapisujúceho policajta, aby v ňom neuviedol vaše údaje v prípade, že sa bojíte možnej pomsty od osoby, na ktorú podávate trestné oznámenie.

Kto a na koho môže podať trestné oznámenie?

Trestné oznámenie môže podať ktokoľvek a na kohokoľvek, teda vo vašom prípade fyzické alebo právnické osoby na iné fyzické alebo právnické osoby. Trestné oznámenie môžete podať dokonca aj na neznámeho páchateľa práve so žiadosťou o jeho stotožnenie. Trestné oznámenie by tak malo obsahovať detailný opis skutku a škôd, ktoré jeho vykonaním vznikli.

Ako sa spracováva trestné oznámenie?

Po podaní trestného oznámenia dostanete písomné potvrdenie od orgánu, ktorý ho od vás prijal.

Následne ho začne polícia prešetrovať a začne zabezpečovať dôkazy či výpovede prípadných svedkov. Aj v tomto bode môžete byť nápomocní a odovzdať polícii napríklad kamerový záznam, ktorý ste vyhotovili pre svedectve trestného činu, alebo jej pomôcť stotožniť ďalších svedkov, ktorí sa na mieste nachádzali.

Čo ak niekto podá trestné oznámenie na vás?

Ak niekto na vás podá trestné oznámenie, nemusíte sa hneď báť. Ak nie je opodstatnené, polícia sa ním nemusí ani zaoberať a môže po prezistení situácie zrušiť trestné konanie a odmietnuť trestné oznámenie podané na vašu osobu. Môžete však byť predvolaní na políciu za účelom podania vysvetlenia, prípadne po nájdení dôkazov potvrdzujúcich vaše protiprávne konanie môže byť voči vám začaté trestné stíhanie.

V oboch prípadoch, keď podávate trestné oznámenie, alebo keď je na vás podané, odporúčame konzultovať ďalší postup s právnikom.

Ak vás zaujímajú praktické vedomosti z oblasti práva využiteľné v bežnom živote, zvážte možnosť prihlásenia sa na náš kurz Základy práva.

<<< Späť