Blog

Ako sa vzdať dedičstva? Kompletný sprievodca

Mnohí z nás si predstavujú dedenie ako príjemnú záležitosť vďaka ktorej nadobudneme prakticky bez akejkoľvek vynaloženej námahy nejaký finančný obnos peňazí, nehnuteľnosť, cennosť či inú viac alebo menej hodnotnú vec. Avšak nemusí to byť vždy tak. Existujú prípady, kedy dedičstvo môže predstavovať pre dediča príťaž. Nech už je Váš dôvod akýkoľvek, v tomto článku Vám predstavím kompletného sprievodcu, ako sa vzdať dedičstva.

Dôvody a podmienky odmietnutia dedičstva

Medzi najčastejšie dôvody, prečo sa ľudia vzdávajú svojho dedičstva patrí dlh, ktorý prevyšuje hodnotu zdedeného majetku. Rovnako to tiež môžu osobné dôvody dediča, jeho prípadný konflikt s poručiteľom, ale i to, že predmet dedičstva nie je pre dediča zaujímavý.

Dedičstvo môže odmietnuť závetný dedič, teda ten, ktorý bol uvedený v závetnej listine a rovnako aj ten, ktorý dedil zo zákona. Odmietnutie dedičstva je právom dediča, teda ide o možnosť výberu. V prípade, že dedič dedičstvo odmietne, takéto rozhodnutie nie je možné vziať späť. Rovnako to platí i opačne, ak dedič prehlási, že dedičstvo prijíma, nemôže sa neskôr rozhodnúť inak.

Takéto odmietnutie dedičstva je možné vykonať:

  • ústnym vyhlásením na súde (resp. pred notárom) alebo
  • písomným vyhlásením o odmietnutí dedičstva

Odmietnuť dedičstvo je možné osobne alebo prostredníctvom zástupcu, ktorého je však potrebné výslovne splnomocniť. Pri vzdaní sa dedičstva tiež platí, že dedič sa ho vzdáva v celom svojom rozsahu, nie je možné vzdať sa len jeho časti. Odmietnutie dedičstva je upravené v ustanoveniach § 463 a nasl. zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník v platnom znení.

Aká je lehota na odmietnutie dedičstva?

Pri odmietnutí dedičstva je veľmi dôležité dodržať lehotu ustanovenú zákonom na jeho odmietnutie. Po premeškaní tejto lehoty už nie je možné dedičstva sa vzdať.

Ako uvádza § 464 Občianskeho zákonníka: „Vyhlásenie o odmietnutí dedičstva môže dedič urobiť do jedného mesiaca odo dňa, keď bol súdom o práve dedičstvo odmietnuť a o následkoch odmietnutia upovedomený.“ Súd môže túto lehotu predĺžiť, avšak len dôležitých dôvodov.

Dohoda dedičov

Ak je dedič len jeden, súd mu potvrdí, že dedičstvo nadobudol. V prípade, že dedičov je viacero, je potrebné vysporiadanie sa na súde medzi sebou na základe dohody. Takáto dohoda nemôže odporovať zákonu a dobrým mravom, inak by ju súd neschválil. Ak by k dohode nedošlo, súd by potvrdil nadobudnutie dedičstva tým, ktorých dedičské právo bolo preukázané (§ 483 Občianskeho zákonníka).

V prípade, že dedič nemá záujem dediť, prostredníctvom tejto dohody sa môže svojho dedičstva vzdať  v prospech ostatných dedičov, a to či už bezodplatne alebo za odplatu. Ide teda o ďalšiu z foriem odmietnutia dedičstva zákonnou formou.

Daň z dedičstva

Predtým ako došlo k reforme zákonom č. 554/2003 Z. z. o dani z prevodu a prechodu nehnuteľností, bolo bežné stretnúť sa s daňou z dedičstva. Tá však po tejto reforme bola zrušená a napriek tomu, že mnohí majú i dnes obavu z jej platenia, nie je už viac potrebné priznávať po dedení tento príjem v daňovom priznaní, a teda platiť z neho daň.

 

Vzor: Písomné prehlásenie o odmietnutí dedičstva

Dedičské konanie po Petrovi H. naposledy bytom Kvetinková 21, 921 01 Piešťany, zosnulom dňa 5.1.2022.

Dňa 6. 2. 2022 som bola informovaná o možnosti odmietnutia dedičstva a o následkoch tohto odmietnutia. To všetko je potrebné urobiť v zákonom ustanovenej lehote, a to do 1 mesiaca.

Týmto prehlasujem, že dedičstvo po hore uvedenom poručiteľovi odmietam.

Doposiaľ som dôvod na odmietnutie dedičstva nemala, avšak po tom, ako som sa dozvedela o vysokých dlhoch, rozhodla sa dedičstva vzdať. Som si plne vedomá, že týmto odmietnutím dedičstva sa vzdávam všetkého zdedeného majetku, aj toho, ktorý by sa prípadne mohol ešte len objaviť.

V Piešťanoch dňa 8.2.2022

Simona H.

Soľná 22, 921 01 Piešťany

r.č. ….

sestra poručiteľa

Ako sa dozvieš viac?

V prípade, že ťa článok o odmietnutí dedičstva zaujal, môžeš si prečítať aj ostatné články na našom blogu Paneurópskej vysokej školy, napríklad článok o tom, ako napísať závet.

<<< Späť