Blog

Ako vypnúť myseľ a vyčistiť si hlavu po náročnom dni?

ako vypnúť myseľ

Existujú dni, kedy sa nám darí a všetko ide ako po masle, a potom sú tu dni, ktoré sú pre nás nesmierne náročné a večer sa čudujeme, ako sme tento deň dokázali zvládnuť. Po takomto dni sa môžeme cítiť vyčerpane a potrebovali by sme si vyčistiť hlavu predtým, než sa uložíme na spánok. Nie je totiž umenie nezažívať náročné dni, ale vyčistiť si po takýchto dňoch hlavu a vypnúť myseľ. Naučte sa ako na to!

Doprajte si čas na aklimatizáciu

Aklimatizáciu v zmysle zvyknúť si na to, že už ste doma a nie v práci či v škole. Niekedy je potrebný určitý čas na to, aby sme si uvedomili, že práca alebo škola už je dnes za nami a my sme teraz doma a máme nárok na oddych. Než prepneme myseľ na iné prostredie, nejaký čas to potrvá. Doprajte si aspoň polhodinku na to aby ste zatvorili dvere za pracovnými a školskými povinnosťami, za náročným dňom, ktorý ste práve zažili a urobte niečo, čo vám pripomenie, že už ste doma a že dnes už nič robiť nemusíte. Môžete si napríklad uvariť čaj alebo vyjsť na balkón či terasu a len tak sa pozerať na priestor okolo seba. Ak vám napadnú myšlienky na prácu alebo školské povinnosti, v duchu si povedzte, že sa im povenujete neskôr. Teraz máte čas len pre seba a pre oddych, tak skúste na chvíľku vypnúť myseľ.

Odložte elektronické zariadenia

Možno považujete svoj mobil alebo televízor za niečo, čo vám poskytuje oddych a zábavu. Nie je to vždy tak. Mobilný telefón či televízia alebo počítač vyžarujú modré svetlo, ktoré pre nás nie je úplne zdravé. Veľakrát spôsobuje napríklad problémy s očami, bolesť hlavy, oslabenie imunitného systému a ovplyvňuje aj kvalitu nášho spánku. Preto je veľmi dôležité aby ste aspoň 2-3 hodiny pred spánkom nepozerali televíziu a nepoužívali ani mobilný telefón či počítač. Po náročnom dni by ste totiž vďaka elektronickým zariadeniam vo výsledku boli ešte viac unavení, nie oddýchnutí. Ak chcete naozaj vypnúť myseľ, skúste odložiť všetky svoje elektronické zariadenia, pustite si radšej relaxačnú hudbu, zapáľte sviečku, prípadne si môžete dopriať aromaterapiu pomocou difúzera, do ktorého si nakvapkáte relaxačný esenciálny olej. Robte činnosti, ktoré vás dostanú do pohody a vďaka ktorým si vyčistíte hlavu. Alebo nerobte nič – to je síce pre mnoho ľudí dosť náročné, no veľakrát je veľmi dôležitý aj pasívny oddych a je prospešné sa naučiť oddychovať aj týmto spôsobom.

Vyčistite si hlavu pomocou meditácie

Asi ste to už počuli nespočetne veľakrát, no meditácia vám naozaj pomôže vypnúť myseľ a vyčistiť si hlavu. Vtedy sa totiž snažíte sústrediť len na svoj dych a nevšímať si všetky ostatné myšlienky, ktoré sa vám do mysle môžu snažiť dostať. Tie myšlienky prichádzať budú, no vtedy je dôležité uvedomiť si, že nejaké prichádzajú, ale nevenovať sa im. Namiesto toho presunúť svoju pozornosť späť na dych. Počas meditácie tiež môžete cítiť rôzne emócie. Nebojujte s nimi, naopak, snažte sa ich prijať. A sústreďte sa na dych. Nádych… Výdych… Pokiaľ budete meditovať pravidelne každý deň aspoň 10 minút, časom pocítite rozdiel. Meditácia nám totiž pomáha vedieť sa zastaviť, venovať pozornosť tomu čo prežívame a nebyť svojimi myšlienkami a emóciami zahltený. Je to účinný spôsob, ako sa odpútať od náročného dňa, ktorý ste mohli zažiť, a pomôže vám vyčistiť si hlavu. 

Vypnite myseľ pri činnosti, ktorú obľubujete

Môže to byť hocijaká činnosť, ktorá vám prináša radosť a pri ktorej zabudnete na všetko zlé, na náročný deň v práci alebo v škole, na všetky povinnosti, ktoré vás čakajú, či na nepríjemné situácie, ktoré ste mohli počas dňa zažiť. Výber činnosti je len a len na vás. Môže to byť nejaká športová aktivita ako je beh či bicyklovanie, prípadne plávanie, hocičo čo máte rád/a. Ak si pri športe až tak neoddýchnete, skúste umeleckú činnosť, môžete si namaľovať obraz, vyfarbovať mandaly, vymodelovať niečo zo samotvrdnúcej hmoty alebo niečo upliesť. Prípadne si prečítajte knihu alebo sa zahrajte s domácim miláčikom. Môže to byť naozaj hocičo. Dôležité je, aby vám to prinieslo pocit pohody a aby vám táto činnosť pomohla vypnúť myseľ po náročnom dni.

Naučte sa pracovať so stresom aj v rámci štúdia psychológie na PEVŠ!

Stresu, ktorý v nás môže vyvolať náročný deň v práci alebo škole, sa často nedá úplne vyhnúť, no dá sa s ním pracovať a docieliť to, aby sme sa cítili lepšie a vedeli si vyčistiť hlavu. Rôzne účinné stratégie, ktoré vám k tomu dopomôžu sa môžete naučiť aj v rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Podajte si online prihlášku už teraz po kliknutí na tento odkaz

<<< Späť