Blog

Dychové cvičenia ako forma meditácie

V dnešnej uponáhľanej dobe, orientovanej na výkon, často ani nevieme ako oddychovať či spomaliť, aby sme dokázali načerpať energiu. Mnoho ľudí volí aktívnu formu oddychu vo forme športu, no zabúda, že dôležité je aj pasívne oddychovanie. Medzi takúto formu oddychu patrí aj meditácia či dychové cvičenia a relaxácia. Môže mať podobu Jacobsonovej progresívnej svalovej relaxácie, autogénneho tréningu či koncentrovanej meditácie.

Odstránenie napätia pomocou svalovej relaxácie

Jacobsonova progresívna relaxácia

Jacobsonova progresívna relaxácia spočíva v napínaní a uvoľňovaní kostrového svalstva, pomocou ktorých dochádza k uvoľňovaniu svalového napätia. Človek pociťuje príjemné telesné pocity, vďaka ktorým sa potom cíti aj psychicky uvoľnenejší. Pri tomto druhu relaxácie postupne zameriavame svoju pozornosť na všetky veľké svalové skupiny, ktoré napíname a uvoľňujeme.

Autogénny tréning

Autogénny tréning zase funguje na základe autosugescie, kedy sa pomocou určitých formuliek dokážete upokojiť a zmierniť príznaky stresu.

Dychové cvičenia vám pomôžu zvládať stres

Možno si hovoríte, že predsa na to aby ste dýchali nepotrebujete mať vysokú školu, že dýchať vie každý. Nie každý však vie dýchať tak, aby mu to poskytlo uvoľnenie a zrelaxovanie. Ak cítite napätie a stres, pomôcť vám môže jednoduché dychové cvičenie, pri ktorom sa na štyri doby nadýchnete, štyri doby zadržíte dych a potom štyri doby vydychujete. Zopakujte to niekoľkokrát a postupne na sebe môžete pozorovať zmiernenie úzkosti či napätia.

Doprajte si aspoň jednu krátku meditáciu za deň

Nemusíte ísť hneď do Indie trénovať jógu a meditáciu, nemusíte ani praktizovať buddhizmus na to aby ste dokázali meditovať. Meditáciu zvládne úplne každý, stačí si nájsť aspoň 5 minút času a pokojné, tiché miesto. Ak ste začiatočník a nikdy predtým ste meditovať neskúšali, najjednoduchší spôsob ako začať, je sústrediť sa na svoj dych. Jedná sa o koncentrovanú meditáciu, ktorá potom môže mať rôzne variácie. Skúste si teda aspoň 5 minút denne sadnúť do tichej miestnosti a vnímajte len svoj prirodzený dych. Nádych, výdych. Také jednoduché, a pritom také účinné.

Meditácia ako životný štýl

Časom, keď už si navyknete praktizovať meditáciu hoci aj každý deň, zistíte, že ste k druhým ľuďom a k okolitým veciam vnímavejší, v náročných situáciách reagujete pokojnejšie a vnímate tiež, čo sa odohráva vo vašom vnútri. Budete si uvedomovať jednak svoje telesné pocity, ako aj emócie. Vďaka dychovým cvičeniam zvládnete rôzne stresové situácie a tieto vaše novonadobudnuté zvládacie stratégie budú mať blahodárny účinok na váš organizmus. Telo nebude vylučovať také množstvo stresového hormónu – kortizolu – a môžete sa tak vyhnúť aj mnohým somatickým ochoreniam.

Pri nadmernom strese či prežitej traume sa nebojte vyhľadať pomoc

Ak študujete na vysokej škole, určite oceníte znalosť rôznych foriem meditácie alebo relaxácie a dychové cvičenia vám pomôžu prekonať, okrem iného, aj stres zo skúšok. Pokiaľ však zažívate nadmerný stres alebo ste si prešli nejakou extrémne záťažovou, traumatickou situáciou, dychové cvičenia či meditácia vám ako nástroje pomoci pravdepodobne stačiť nebudú. Nebojte sa vyhľadať odbornú pomoc a kontaktujte psychoterapeuta či psychológa, nemusíte v tom byť sami. Aj tá najnáročnejšia situácia sa dá určitým spôsobom zvládnuť ak máte pri sebe človeka, ktorý má odborné znalosti a vie ako vám pomôcť.

Zaujíma vás psychológia? Poďte ju študovať na PEVŠ!

Možno vás témy z oblasti psychológie zaujímajú natoľko, že by ste chceli stať psychológom, skúmať ľudskú myseľ a správanie, a v neposlednom rade pomáhať druhým ľuďom s ich psychickými ťažkosťami. Ak cítite, že táto cesta je pre vás tá správna, ak vás to ku psychológii stále viac ťahá, podajte si prihlášku na Paneurópsku vysokú školu už teraz a získajte tak odborné vzdelanie v oblasti psychológie, kde vás budú učiť odborníci z praxe.

<<< Späť