Blog

Bibiliografický odkaz – ako ho správne uviesť v zozname?

Máte stále problém s citovaním a uvádzaním bibliografických odkazov? Po prečítaní dnešného článku sa to naučíte poriadne, raz a navždy. Správne citovanie alebo parafrázovanie je len polovica práce, rovnako dôležité je aj správne uvedenie bibliografického odkazu v zozname literatúry. Pozrite sa spolu s nami, ako to má vyzerať. Správne uvádzanie bibliografických odkazov využijete v bakalárskej, diplomovej, ale všetkých ostatných záverečných aj nezáverečných školských prácach, ale aj publikáciách, ktoré možno vydáte po skončení štúdia.

Čo je to bibliografický odkaz

Bibliografický odkaz je vlastne akýsi súpis informácií o konkrétnom zdroji citovaného alebo parafrázovaného textu, ktorý ste uviedli niekde vo vašej práci. Bibliografický odkaz sa uvádza na konci práce v takzvanom zozname použitej literatúry. Existujú v princípe 2 typy bibliografických odkazov, a to odkaz na fyzickú publikáciu, ale aj odkaz na internetový zdroj.

Čo je to citácia a parafráza

Citácia je doslovný prepis myšlienky autora inej práce, ktorú uvediete priamo vo vašom texte. Citácia musí byť správne označená (kurzíva, úvodzovky) a musí k nej byť pridelený bibliografický odkaz, ktorý je dohľadateľný v zozname literatúry.

Parafráza je myšlienka iného autora prepísaná vašimi vlastnými slovami. Aj v tomto prípade ju však musíte priznať, uviesť autora pôvodnej myšlienky a parafrázu uviesť aj v zozname použitej literatúry v podobe bibliografického odkazu.

Aký dlhý odsek citovať?

Pri citovaní je dôležité aj to, aký dlhý odsek sa rozhodnete citovať. V princípe nie je obmedzené, či citujete jedno slovo alebo 1 normostranu textu. Aj tá druhá možnosť je určite lepšia, než text skopírovať a dopustiť sa tak plagiátorstva. Komisia by však aj na takýto postup určite pozerala so zdvihnutým obočím.

Najlepším spôsobom, ako zaradiť citáciu do textu, je vybrať si z celého odseku, strany alebo kapitoly tú najdôležitejšiu myšlienku napríklad prostredníctvom jednej vety alebo jedného kratučkého odseku (do 3 riadkov). Takúto citáciu vložíte do textu, vhodne označíte, uvediete zdroj a na konci v zozname literatúry zverejníte celý bibliografický odkaz. Avšak za takouto citáciou môžete pokračovať voľnou parafrázou, ktorá môže vyzerať aj nejako takto:

„Okrem toho autor v práci spomína aj dôležitosť ďalších javov, akú napríklad … a uvádza, že tento postup je nemenný.“ Citáciu aj parafrázu tak zahrniete spolu do jedného bibliografického odkazu a forma takéhoto citovaného odseku je vhodná do všetkých akademických aj vedeckých prác.

Kam v texte zaradiť citovaný odsek?

Neexistuje žiadne pravidlo, kam v tete zaradiť citovaný odsek, opäť však poznáme aspoň niekoľko nepísaných pravidiel.

  • Citovanú vetu uvádzame vždy v kontexte. Predchádza jej teda napríklad veta „Tento autor na konkrétnu problematiku nahliada takto.“.
  • Citovaný text by mal vždy byť na jednej strane, nie prechádzať cez 2 alebo viac strán. To by bolo neprehľadné a ak chcete aj naozaj citovať veľkú časť textu, lebo sa vám to zdá dôležité, rozdeľte to na viac odsekov a ku každému sa vyjadrite. 
  • Citáciou môžete pokojne aj začať alebo ukončiť kapitolu, nemalo by však ísť o nejakú odbornú alebo technologicky náročnú citáciu. Takáto citácia slúži ako nástrel hypotézy alebo okruhu, ktorému sa táto konkrétna kapitola venuje.

ISO norma 690:2012

ISO norma 690:2012 je vlastne návod alebo súbor pravidiel, ktorý nám určuje, ako správne uvádzať bibliografické odkazy v odborných prácach. O ISO norme máme na našom webe spracovaný celý tento dokument, kde sa o nej môžete dozvedieť viac a nájdete tam aj niekoľko príkladov správneho citovania. Nájdete tam všetky formy citovania, nielen v prípade knižných publikácií, ale aj v prípade spomínaných internetových zdrojov či iných variantov citovaného textu.

Príklad správneho uvádzania odkazov

Radšej raz vidieť, ako 100-krát počuť:

LICHNEROVÁ, L. Citovanie a odkazovanie na použité zdroje podľa štandardu ISO 690 (2010). Časť 1, Tvorba bibliografických odkazov. In: IT lib. 2013, roč. 16, č. 2, s. 43-50.

Takto by malo vyzerať správne uvádzanie bibliografických odkazov v zozname literatúry. Ako sa dozviete priamo vo vyššie spomínanom dokumente, každé veľké písmeno, každá medzera, čiarka či bodka majú svoj význam. Dôležité je aj dodržanie poradia prvkov (Priezvisko, meno, názov diela atď).

Viac sa dozviete priamo na našom webe

Na našom webe nájdete podstránku venovanú citovaniu a parafrázovaniu, kde sa dozviete všetky potrebné údaje a nájdete tam aj ďalšie dve praktické publikácie s množstvom užitočných informácií. Postupne pre vás dopĺňame aj podstránku s definíciami rôznych odborných pojmov, s ktorými sa stretávajú študenti pri štúdiu na našej fakulte.

<<< Späť