Blog

Čo je fototerapia a kedy vám ju budú odporúčať?

fototerapia

Fototerapia, tiež známa ako terapia svetlom, má za úlohu pomáhať nám pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Môže vám byť odporučená napríklad aj vtedy, ak máte problém s insomniou (nespavosťou), trápia vás rôzne spánkové poruchy či depresia. Ako však fototerapia prebieha, kedy vám môže byť indikovaná a aké sú jej kontraindikácie?

Existuje viacero fototerapeutických metód

Medzi najčastejšie využívané fototerapeutické metódy, ktoré sa využívajú napríklad v rámci procedúr v kupeľoch, patrí laser, biolampa a solux. Laser je využívaný najmä za účelom regenerácie tkanív a pôsobí analgeticky, biolampa, ktorá využíva polychromatické alebo monochromatické polarizované svetlo, rovnako regeneruje tkanivá a má protizápalové účinky. Solux, alebo tiež infračervené svetlo, býva využívané pri ochoreniach, ktoré sa týkajú pohybového aparátu, pri astme, alergiách a iných ochoreniach dýchacích ciest. Vo všeobecnosti fototerapia dokáže tlmiť bolesť, pôsobí protizápalovo a podporuje regeneráciu poškodených buniek.

Fototerapia zatočí aj so sezónnou poruchou nálady

Počas obdobia jesene a zimy, kedy sa dni skracujú a noci predlžujú, náš organizmus nedostáva dostatočné množstvo slnečného svetla. To môže vyvolať zmeny nálady v podobe sezónnej afektívnej poruchy, resp. sezónnej depresie. Medzi príznaky sezónnej depresie patrí napr. smutná nálada, pocit nedostatku energie, zvýšená únava, podráždenosť, zmena v chuti do jedla, priberanie na váhe. Podstatné tu však je, aby sa uvedené symptómy nevyskytovali aj v iných ročných obdobiach. Liečba ľahších foriem sezónnej poruchy nálady pozostáva okrem iného aj z fototerapie, teda zvyšuje sa množstvo svetla, ktoré cez receptory v našich očiach dokážu stimulovať neuronálnu a hormonálnu aktivitu mozgu. Pri ťažších prípadoch sa už môžu odporúčať aj antidepresíva, ktoré sú indikované na tieto citlivé ročné obdobia, kedy sa porucha môže objaviť. O tom už ale rozhoduje psychiater.

Aké sú špecifiká fototerapie?

V prípade indikovania fototerapie človeku, ktorého trápi sezónna porucha nálady, je dôležité, aby bol každý deň vystavený svetlu v intenzite 10 000 Luxov po dobu minimálne 30 minút denne. Dôležitá je najmä intenzita svetla a doba, počas ktorej je človek svetlu vystavený. Fototerapeutické lampy sú bežne dostupné aj na domáce používanie, takže ak máte problémy s pohybovým aparátom alebo so sezónnou depresiou či nespavosťou, môžete si takúto lampu zakúpiť aj ku sebe domov. Okrem fototerapie je tiež pri sezónnej depresii dôležitá aj úprava životosprávy, zaradenie pohybovej aktivity do svojho denného režimu, a tiež zmena stravy so zvýšeným množstvom vitamínov.

Fototerapia má aj kontraindikácie

Ako už bolo spomenuté, fototerapia má pre organizmus človeka množstvo výhod, avšak v určitých prípadoch sa neodporúča. Jedná sa o prípady záchvatových neurologických ochorení, napr. epilepsii, pri zhubných nádoroch, taktiež počas tehotenstva, horúčkových ochoreniach a pri prekanceróze a varikozitoch. Ak vás teda trápia spomenuté ochorenia alebo ste tehotná, fototerapii by ste sa mali radšej vyhnúť.

Zaujíma ťa fototerapia a liečba depresie? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Ak sa zaujímaš o liečbu psychických porúch, potom je pre teba štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ako stvorené! Štúdium jednoodborovej psychológie ťa pripraví na vykonávanie profesie psychológa, získaš kompetencie na to, aby si mohol/la po ukončení štúdia pomáhať druhým napĺňať ich potenciál, liečiť psychické poruchy či rozvíjať ich osobnosť. Po skončení štúdia sa môžeš uplatniť ako školský, poradenský, pracovný či klinický psychológ, prípadne sa venovať športovej psychológii, psychologickému výskumu alebo iným oblastiam psychológie. Stačí si najskôr podať prihlášku na štúdium, čo môžeš urobiť po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť