Blog

Čo je to virtuálna realita? Na týchto miestach sa stretnete s VR

virtuálna realita

Virtuálna realita alebo skrátene VR sa čoraz častejšie dostáva aj do povedomia širokej verejnosti a to nie len na hranie hier. Odborníci nachádzajú jej využitie v rôznych odvetviach. Čo to ale vlastne virtuálna realita je?

Virtuálna realita

Virtuálna realita je prostredie vymodelované pomocou počítača, ktoré simuluje skutočnosť. Najčastejšie je to vytváranie vizuálneho zážitku, ktorý je zobrazovaný na obrazovke počítača alebo cez špeciálne stereoskopické zariadenie (headset). Headset je zariadenie, na ktorom sa po nasadení na hlavu používateľovi zobrazuje virtuálna realita. Pre doplnenie zážitku sa využívajú aj ostatné zmysly ako napríklad sluch a hmat. Tvorba autentickej virtuálnej reality je obmedzená súčasne dostupnými technickými prostriedkami, ktoré sa však postupom času veľmi zlepšujú.

Typy virtuálnej reality

V súčasnosti nie sú rôzne konkrétne definované typy virtuálnej reality, avšak jeden zo spôsobov rozdelenia by mohol byť na zábavné (videohry a filmy), vzdelávacie, medicínske (liečenie fóbií a tupozrakosti) a pracovné účely.

Ďalej sa môže deliť na imerzívnu a neimerzívnu podľa toho, ako veľmi umožňuje používateľovi vcítiť sa do vytvorenej reality. Neimerzívna virtuálna realita sa často za virtuálnu realitu ani nepovažuje, kvôli tomu ako rozšírená je. Najrozšírenejšia forma neimerzívnej virtuálnej reality je akákoľvek videohra, ktorá je zobrazená na displeji a ovládaná ovládačom alebo klávesnicou a myšou. Naopak imerzívna virtuálna realita umožňuje používateľovi vcítiť sa do vytvorenej reality  a využíva na toheadset, ktorý pred očami používateľa vytvára 3D svet, ktorý je doplnený 3D zvukovými efektami.

Vysoký dopyt po virtuálnej realite sa odráža aj na počte  firiem, ktoré headsety na virtuálnu realitu vyrábajú. Kvalita a praktickosť rôznych headsetov preto stále rastie, avšak veľa záujemcov o virtuálnu realitu odrádza vysoká cena. Aj tá však časom klesá a umožňuje tak stále viac a viac ľudom takéto headsety zakúpiť na doma.

Najlepšiu virtuálnu realitu ponúkajú momentálne najväčší giganti na trhu headsetov HTC (s modelmi ako napríklad HTC Vive, HTC Vive Pro alebo HTC Vive Cosmos) a Oculus (Oculus Rift, Oculus GO a Oculus Quest). Tieto headsety je možné pripojiť k počítaču avšak pre plné využitie možností virtuálnej reality je potrebné aby bol počítač veľmi výkonný.

Virtuálna realita je dostupná aj na konzolách PlayStation 4 a PlayStation 5 a to pomocou headsetu PlayStation VR, ktorý umožňuje obraz premietať aj do headsetu aj na televízor. Obraz môže byť ten istý alebo aj rozdielny, čo dovoľuje viacerým hráčom hrať spolu alebo proti sebe. Ovládať sa dá buď klasickým ovládačom, ktorý je pribalený už priamo ku konzole alebo PlayStation Move ovládačmi, ktoré sledujú pohyb v priestore, tie je avšak nutné dokúpiť.

Kde sa s virtuálnou realitou môžeme stretnúť už dnes

Okrem používania na hranie  videohier si vedci začali všímať, že virtuálna realita má veľký potenciál byť využitá  aj v iných smeroch. Dokáže vytvoriť pomerne realistické prostredie, ktoré dokáže človeka “oklamať“ a dovolí mu tak vcítiť sa do situácií, ktoré by boli inak príliš nebezpečné alebo prakticky nereálne. S postupom technologických možností sa virtuálna realita stáva stále realistickejšou a presvedčivejšou, čím  ešte viac dokáže používateľa preniesť do virtuálneho sveta.

V roku 2016 sa na martinskej očnej klinike UVEA Mediklinik  otvorilo prvé špecializované centrum na liečbu tupozrakosti v strednej Európe. Tupozrakosť alebo amplyobia je porucha videnia, ktorá avšak oproti ostatných poruchám videnia nemá nič spoločné s poruchou oka, problémom je zle vyvinutá časť mozgu, ktorá je zodpovedná za spracovanie obrazu. To spôsobuje, že oči nezaostrujú na rovnaké body v priestore a preto mozog začne jeden obraz ignorovať. Následkom toho sa jedno oko stáva silnejším zatiaľ čo to druhé slabne. Pacient má  potom problém s priestorovým videním a so zaostrovaním. Okrem klasickej liečby tupozrakosti sa využíva aj virtuálna realita. Program pomocou headsetu Oculus Rift posiela do očí dva rôzne obrazy, čo núti pacienta plnohodnotne zapojiť obe oči. Pacienti toto liečenie opakujú pravidelne a po každom vyšetrení im hra zobrazí porovnanie posledného sedenia, takže môžu sledovať ako sa zlepšujú.

Kde bude virtuálna realita v budúcnosti bežná

Mnohí odborníci považujú za budúcnosť liečby fóbií práve virtuálnu realitu. Fóbia je iracionálny strach zo situácií alebo vecí, ktoré bežne nevyvolávajú strach. Jednou z foriem liečby fóbií je  takzvaná “exposure therapy“, v preklade terapia vystavovania. Spočíva v tom, že je pacient pomaly vystavovaný tomu, z čoho má fóbiu. Tento proces sa postupne stupňuje až kým si pacient nezvykne a iracionálny strach stratí.

 

virtuálna realita mrakodrap
Program vo virtuálnej realite, ktorý simuluje výšku mrakodrapu

 

Akrofóbia

Akrofóbia je strach z výšky a je považovaná za najrozšírenejšiu fóbiu na svete. Uvádza sa, že až 1/5 ľudí na svete trpí strachom z výšky a až 5% populácie je aj klinicky diagnostikovaných. Na Oxfordskej univerzite spravili jednu z prvých štúdií v tomto obore, kde 49 dobrovoľníkov navštevovalo po dobu dvoch týždňov šesť 30 minútových sedení. Na týchto sedeniach pomocou virtuálnej reality plnili rôzne úlohy od státia pri okraji balkóna až po chodenie po lane. Na konci štúdie 34 zo 49 už nebolo klinicky diagnostikovaných so strachu z výšky,  čo je až 69% úspešnosť.

Program vo virtuálnej realite, ktorý simuluje výšku mrakodrapu

Arachnofóbia

Ďalšia veľmi rozšírená fóbia vo svete je arachnofóbia, strach z pavúkov. Liečenie funguje na rovnakom princípe ako liečenie akrofóbie, a to tak, že pacient  je vystavený situáciam, kde sa vo virtuálnom prostredí stretáva s postupne narastajúcim počtom pavúkov. Takto si vie zvyknúť na ich prítomnosť a naučiť sa ako sa v ich okolí správať. Okrem virtuálnej reality sa dá liečenie kombinovať aj so živými pavúkmi, ktoré by mal pacient, ak je pripravený, chytať alebo im dovoliť po ňom loziť. Po dostatočne dlhej dobe by sa mala fóbia stratiť práve vďaka tomu, že sa pacient dostával do kontaktu s pavúkmi, aj keď to na začiatku bolo iba vo virtuálnej realite.

PTSD

Postraumatická stresová porucha vzniká po prežití mimoriadne traumatickej alebo extrémne stresovej situácie. Najčastejšie sa s touto poruchou stretávajú vojnoví veteráni ale môže sa vyskytnúť aj u preživších teroristického útoku, požiaru alebo znásilnenia. Hoci PTSD nie je fóbia, jej liečenie pomocou virtuálnej reality je na podobnom princípe. Pacient je pomaly vystavovaný podobnej traumatickej situácii, teda napríklad vojak je pomocou virtuálnej reality poslaný na bojisko alebo obeť požiaru do horiacej budovy. Doktor DiFede dokonca pomáhal pri vytvorení virtuálnej repliky dvojičiek aby pomohol obetiam s PTSD po teroristickom útoku v Spojených štátoch amerických z 11.9.2001.

Vzdelávanie

Veľa odborníkov vidí budúcnosť vzdelávania vo virtuálnej realite. Štúdie ukazujú, že priemerný človek si o dva týždne bude pamätať len 10% toho čo prečíta, 20% toho čo počuje, 30% toho čo uvidí, 50% toho čo počúva a pozerá, 70% toho o čom rozpráva, ale až 90% toho, čo urobil.

Firma Avantis vytvorila ClassVR, virtuálnu realitu, ktorá umožňuje študentom prežívať to, o čom sa práve učia. Je to prvé zariadenie svojho typu, ktoré bolo vytvorené špeciálne pre školy, ponúka vyše 500 aktivít vo virtuálnej realite, ktoré sú urobené podľa študijných osnov Veľkej Británie.

Zaškoľovanie do práce

Niektoré firmy začínajú už teraz využívať virtuálnu realitu na oboznámenie sa priestormi a zaškoľovanie nových zamestnancov. Na zaškoľovanie používa virtuálnu realitu aj napríklad NASA alebo armáda USA. V blízkej budúcnosti určite uvidíme viac firiem z rôznych odvetví využívať túto možnosť zaškoľovania.

Chcete sa venovať virtuálnej realite? Poďte študovať informatiku na PEVŠ!

Paneurópska vysoká škola ponúka štúdium aplikovanej informatiky na vysokej úrovni aj so zameraním na virtuálnu realitu. Prvý krok, ktorý pre to môžete spraviť už teraz je podať si prihlášku na štúdium! Prihlášku je možné podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť