Blog

Hormóny šťastia – ktoré to sú a ako sa vytvárajú?

Keď sa spýtate druhých po čom túžia, väčšinou je ich odpoveď „chcem byť šťastný“. Byť šťastným je niečo, o čo usiluje každý, a hoci je toto slovné spojenie samo o sebe dosť abstraktné a každý si za ním predstaví niečo iné, pocit šťastia sa vytvára u každého človeka rovnako. Šťastie, resp. pociťovanie šťastia majú na svedomí hormóny serotonín, oxytocín, dopamín a endorfíny. Ako sa tieto hormóny v našom tele vytvárajú a čo presne v našom organizme spôsobujú?

Serotonín – hormón spokojnosti a dobrej nálady

Jedným z hormónov šťastia je serotonín, ktorý je zodpovedný za pocity pohody a pozitívnej nálady. Jeho nedostatok sa prejavuje smútkom a depresívnymi príznakmi. Serotonínová teória depresie hovorí o tom, že ľuďom s depresiou sa serotonín vylučuje vo veľmi malom množstve, majú ho nedostatok, preto bývajú veľmi účinné tzv. Antidepresíva typu SSRI, ktoré zabezpečujú spätné vychytávanie serotonínu v mozgu. Hladinu serotonínu si však vieme navýšiť aj aeróbnym cvičením, napríklad plávaním či behom, vylučuje sa aj vtedy, keď sa nám na slnku tvorí v tele vitamín D, ktorý na uvoľňovanie serotonínu vplýva. Jeho tvorbe vieme napomôcť aj vhodne zvolenou stravou, napríklad kvalitnou čokoládou, banánmi, ovsenými vločkami, rybami, orieškami, jednoducho potravinami bohatými na omega-3 mastné kyseliny. Serotonín je úžasný v tom, že pozitívne vplýva aj na náš imunitný systém a účinne bojuje so stresom. Keďže sa nachádza aj v krvi, nielen v mozgu, dokáže pomôcť zastaviť krvácanie.

Endorfíny dokážu tlmiť bolesť

Skupina látok alfa, beta, gama endorfín, známych pod všeobecným názvom endorfíny, je taktiež zodpovedná za pocity šťastia a euforickú náladu, ale rovnako dokážu tlmiť bolesť a pomáhať človeku zvládať aj dlhodobý stres, majú účinky, ktoré sú podobné morfiu a vďaka nim menej vnímame bolesť. Ako aj pri serotoníne, tak aj v prípade endorfínov platí, že ich vieme do tela vyplaviť prostredníctvom pohybu a fyzickej aktivity (beh, plávanie,…). Uvoľňujú sa najviac pri podaní výkonu, čo však neznamená, že sa vám vyplavia po zabehnutí 50 metrov, je potrebná intenzívnejšia, resp. dlhšie trvajúca pohybová aktivita. Ich vylučovaniu napomôžete aj konzumáciou kvalitnej horkej čokolády s minimálne 70% kakaa, ale tiež vtedy, keď urobíte nejaký dobrý skutok a niekomu pomôžete.

Dopamín – hormón odmeny

S dopamínom sa najčastejšie spájajú slová motivácia a odmena. Možno poznáte ten pocit z dobre vykonanej práce, kedy ste so sebou s svojím výkonom spokojný a máte pocit zadosťučinenia. Presne tento pocit vyvoláva príval dopamínu, vďaka ktorému sa dokážeme sústrediť na psychicky a fyzicky náročné úlohy a zvládnuť ich. Dopamín sa v mozgu uvoľňuje aj pri jedení, pri fyzickej aktivite, pri sexe. Odvrátenou stranou dopamínu je jeho spojenie s rôznymi závislosťami, kedy si človek pri užívaní drog či hraní automatov umelo vytvára vylučovanie dopamínu v mozgu a ten v ňom navodzuje pocity eufórie a šťastia, z čoho však postupne vzniká závislosť. Tvorbu dopamínu tou „zdravou“ cestou viete docieliť pohybom, úspešným dokončením nejakej úlohy, kvalitným spánkom, konzumáciou avokáda, tmavej čokolády a ovsených vločiek.

Oxytocín – hormón blízkosti a lásky

Väčšine ľudí pri pojme oxytocín asi napadne jeho spojenie s pôrodom a kojením, no vylučuje sa aj pri fyzickom kontakte s druhým človekom, ktorý nám je príjemný, napríklad pri objatí, pri sexe, pri pohladení. Veľmi dôležitú úlohu zohráva po narodení dieťaťa vo vzťahu medzi ním a matkou, kedy sa utvára vzťahová väzba a tzv. Bonding – naviazanie sa dieťaťa na matku, matka by sa mala na dieťa správne vyladiť a promptne uspokojovať jeho potreby, čo dieťaťu dáva pocit bezpečia, blízkosti a lásky. V prípade nízkej hladiny oxytocínu sme viac vnímaví na stres, sme nervóznejší a je pre nás ťažšie mať radosť z nejakého úspechu, často môžeme mať aj väčší problém nadväzovať vzťahy. Vylučovanie oxytocínu môžeme zabezpečiť prostredníctvom fyzických prejavov náklonnosti, pozitívnymi vzťahmi s druhými, objatím s blízkym človekom či hladkaním domáceho miláčika.

Chcete vytvárať viac hormónov šťastia? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa vďaka úspešne zvládnutej skúške či dobre napísanej seminárnej práci vo vašom mozgu vyplaví množstvo dopamínu a blízke medziľudské vzťahy s vašimi spolužiakmi napomôžu tvorbe oxytocínu a serotonínu. V rámci štúdia sa dozviete mnoho zaujímavých informácií z oblasti psychológie, získate tiež veľa zručností a poznatkov, ktoré vám v budúcnosti budú užitočné v praxi psychológa. Štúdium psychológie na PEVŠ pokrýva viaceré oblasti psychológie ako je klinická psychológia, poradenská psychológia, školská a pedagogická, pracovná a organizačná psychológia a ďalšie. Podajte si prihlášku už teraz a pridajte sa ku komunite študentov PEVŠ, kde získate individuálny prístup, odborné vedomosti a nezabudnuteľné zážitky. Stačí kliknúť sem.

<<< Späť