Blog

Jednoduché účtovníctvo: Kto je povinný ho viesť?

jednoduché účtovníctvo

Inštitút jednoduchého účtovníctva sa spája v najmä s malými podnikateľskými subjektmi, ako sú napríklad živnostníci. Povedzme si v skratke, čo je to vlastne jednoduché účtovníctvo, kto je povinný ho viesť, ale aj kedy vzniká povinnosť vedenia podvojného účtovníctva.

 

Jednoduché účtovníctvo

Jednoduché účtovníctvo na rozdiel od podvojného účtovníctva porovnáva rozdiel medzi príjmami a výdavkami. Naopak, podvojné účtovníctvo porovnáva náklady a výnosy. Pri jednoduchom účtovníctve je dôležitý dátum, v ktorom ste prijali platbu za vystavenú faktúru. V podvojnom účtovníctve je rozhodujúci dátum vystavenia a dátum dodania faktúry. Ak vystavíte v jednoduchom účtovníctve faktúru v decembri, no platba vám príde na účet až v januári, bude tento príjem súčasťou účtovníctva až za tento nasledujúci rok.

Povinnosť vedenia účtovníctva

Povinnosť viesť účtovníctvo v inštitúte jednoduchého účtovníctva majú podnikatelia, ktorí nie sú zapísaní v obchodnom registri, ale aj fyzické osoby, ktoré podnikajú alebo vykonávajú nejakú inú samostatnú zárobkovú činnosť, a to v prípade, že preukazujú svoje skutočné výdavky, ktoré boli vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie príjmov na účely zistenia základu dane z príjmov podľa zákona č. 595/2003 Z. z.. Medzi skutočné výdavky sa radia energie, nákup materiálu, pohonné hmoty, ale aj iné výdavky, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie vašej podnikateľskej činnosti.

Zabezpečenie jednoduchého účtovníctva

Vedenie a správa jednoduchého účtovníctva nie je pre mnohých podnikateľov až tak náročná a zvládajú ich aj bez pomoci externého ekonóma. Väčší problém však vzniká v období po novom roku, kedy sa blíži povinnosť podať daňové priznanie. Práve skúsení ekonómovia dokážu legálne optimalizovať daňové priznanie, nezabudnú na odpočítateľné položky a rôzne náklady, ktoré by inak podnikateľ mohol zabudnúť zahrnúť do daňového priznania, vďaka čomu by sa mu zvýšili dane, ktoré musí zaplatiť. V prípade živnostníkov je situácia o to jednoduchšia, že sa dajú aplikovať paušálne výdavky vo výške 60% a tí tak nemusia zhromažďovať doklady za skutočné výdavky počas roku.

Kedy vzniká povinnosť viesť podvojné účtovníctvo?

Podvojné účtovníctvo je povinné pre všetkých podnikateľov, ktorí sú zapísaní v obchodnom registri. Kompletné podmienky podvojného účtovníctva sú určené zákonom č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov, kde povinnosť účtovania v sústave podvojného účtovníctva upravuje § 36, ale aj zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov, kde povinnosť účtovania v sústave podvojného účtovníctva upravuje § 9 ods. 1. Zjednodušene môžeme povedať, že podvojné účtovníctvo musia viesť všetky obchodné spoločnosti a družstvá.

Objavte študijné programy na Fakulte ekonómie

Z našej Fakulty ekonómie a podnikania každoročne vychádzajú úspešní absolventi, ktorí majú teoretické aj praktické znalosti s vysokým uplatnením na trhu. Zvládnutie jednoduchého účtovníctva nepredstavuje pre skúseného ekonóma žiadny problém – najmä keď má zručnosti, ktoré sa vyžadujú aj na účtovanie napríklad pri podnikaní v zahraničí. Ak sa chcete stať ostrieľaným ekonómom, prezrite si našu ponuku študijných programov a pošlite si online prihlášku.

<<< Späť