Blog

Kedy ide podozrivý do cely predbežného zadržania a kedy do vyšetrovacej väzby?

Laická verejnosť používa v prípade obmedzenia osobnej slobody orgánmi činnými v trestnom konaní podozrivých alebo obvinených jednoduchý pojem „väzenie“, či „basa“. Z pohľadu právnej terminológie však všeobecne rozlišujeme umiestnenie v cele policajného zaistenia (tzv. „CPZ“), výkon väzby alebo výkon trestu odňatia slobody. Ďalej sa budeme venovať len CPZ a väzbe vo vzťahu k osobám podozrivým alebo obvineným zo spáchania trestného činu.

Cela policajného zaistenia

CPZ, resp. cela policajného zaistenia, tiež často nazývaná aj cela predbežného zadržania je inštitútom zákona o policajnom zbore (zákon č. 171/1993 Z. z.). Do CPZ možno o. i. umiestniť zaistenú osobu z dôvodov podľa zákona o policajnom zbore a zadržanú osobu z dôvodov podľa Trestného poriadku.

Do CPZ sa umiestňuje zaistená osoba, ktorá sa nachádza na mieste trestného činu bezprostredne po jeho spáchaní a je potrebné zistiť jej súvislosť s trestným činom. Policajt je povinný odovzdať zaistenú osobu orgánom činným v trestnom konaní alebo inému príslušnému orgánu, ak po vykonaní úkonov zistí, že sú dôvody na jej odovzdanie. Ak policajt neodovzdá zaistenú osobu, musí osobu ihneď prepustiť. Zaistenie osoby nesmie trvať viac ako 24 hodín od obmedzenia osobnej slobody. Ak ide o zaistenie osoby nachádzajúcej sa na mieste trestného činu bezprostredne po jeho spáchaní a je potrebné zistiť jej súvislosť s trestnými činmi terorizmu alebo o zaistenie osoby pred zistením jej totožnosti, ak sa nachádza na mieste, na ktorom hrozí teroristický útok, alebo na mieste, kde došlo k teroristickému útoku, nesmie zaistenie osoby trvať viac ako 48 hodín od obmedzenia osobnej slobody. V prípade, že je osoba odovzdaná orgánom činným v trestnom konaní, policajt alebo prokurátor postupujú tak, aby zadržanú osobu bolo možné odovzdať súdu najneskôr do 48 hodín a pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín od jej zaistenia, inak musí byť zadržaná osoba prepustená na slobodu.

Do CPZ sa umiestňujú zadržané osoba alebo zatknuté osoby. V prípade zadržanej osoby policajt alebo prokurátor postupujú tak, aby zadržanú osobu bolo možné odovzdať súdu najneskôr do 48 hodín a pri trestných činoch terorizmu do 96 hodín od jej zadržania, inak musí byť zadržaná osoba prepustená na slobodu. Sudca pre prípravné konanie je povinný do 48 hodín a pri obzvlášť závažných zločinoch do 72 hodín od prevzatia zadržanej osoby a doručenia návrhu prokurátora na vzatie do väzby túto osobu vypočuť a rozhodnúť o jej vzatí do väzby alebo ju prepustiť na slobodu.

V prípade zatknutej osoby orgán, ktorý obvineného na podklade príkazu zatkol, je povinný ho bez meškania, najneskôr však do 24 hodín, dodať súdu, ktorého sudca príkaz vydal. Ak sa tak nestane, musí byť obvinený prepustený na slobodu. Predseda senátu alebo v prípravnom konaní sudca pre prípravné konanie, ktorý prevzal zatknutého obvineného, musí do 48 hodín a pri obzvlášť závažných zločinoch do 72 hodín od jeho prevzatia obvineného vypočuť a rozhodnúť o jeho vzatí do väzby alebo ho prepustiť na slobodu.

Vyšetrovacia väzba

Obvinený môže byť na základe rozhodnutia súdu vzatý do väzby a stíhaný väzobne len vtedy, ak doteraz zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že skutok, pre ktorý bolo začaté trestné stíhanie, bol spáchaný, má znaky trestného činu, sú dôvody na podozrenie, že tento skutok spáchal obvinený a z jeho konania alebo ďalších konkrétnych skutočností vyplýva dôvodná obava, že:

  1. ujde alebo sa bude skrývať, aby sa tak vyhol trestnému stíhaniu alebo trestu, najmä ak nemožno jeho totožnosť ihneď zistiť, ak nemá stále bydlisko alebo ak mu hrozí vysoký trest. Ide o tzv. útekovú väzbu.
  2. bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Ide o tzv. kolúznu väzbu. Viac o kolúznej väzbe sa môžete dočítať aj TU.
  3. bude pokračovať v trestnej činnosti, dokoná trestný čin, o ktorý sa pokúsil, alebo vykoná trestný čin, ktorý pripravoval alebo ktorým hrozil. Ide o tzv. preventívnu väzbu.

Okrem sporného prípadu kolúznej väzby možno väzbu nahradiť zárukou dôveryhodnej osoby alebo záujmového združenia občanov, písomným sľubom obvineného, mediačným a probačným dohľadom alebo peňažnou zárukou. Nahradenie kolúznej väzby bolo v minulosti pripustené nálezmi Ústavného súdu SR (IV. ÚS 346/2008, I. ÚS 100/2004, I. ÚS 239/2004) a rovnako judikatúrou Najvyššieho súdu SR (R57/2005) a súdy sa týmto doposiaľ riadili, avšak novelou č. 308/2021 Z. z. Tr. por. zo dňa 23.07.2021 s účinnosťou od 15.08.2021 sa obdobne vyjadrila nemožnosť nahradenia kolúznej väzby.

Celková lehota väzby v prípravnom konaní spolu s väzbou v konaní pred súdom nesmie presiahnuť

  1. dvanásť mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre prečin,
  2. tridsaťšesť mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre zločin,
  3. štyridsaťosem mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin.

Z tejto celkovej lehoty väzby pripadá na prípravné konanie najviac

  1. sedem mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre prečin,
  2. devätnásť mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre zločin,
  3. dvadsaťpäť mesiacov, ak je vedené trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin.

Kde sa dozviete viac?

Zaujala Vás táto téma? Vďaka štúdiu na Fakulte práva Paneurópskej vysokej školy máte príležitosť dozvedieť sa mnoho dôležitých informácii, ktoré Vám pomôžu v praxi. Je to úplne jednoduché! Tak neváhajte a vyplňte si online prihlášku na našej webovej stránke.

<<< Späť