Blog

,,Na PEVŠ mám rád hodnoty, ktoré zastáva, ale tiež nestrojenosť a voľnosť.“- študent Fakulty práva PEVŠ, Oliver Bori

Oliver Bori

Oliver Bori je v treťom ročníku na Fakulte práva PEVŠ a pracuje v jednej z najúspešnejších medzinárodných advokátskych kancelárií na svete – Squire Patton Boggs. Navyše zastáva funkciu člena Akademického senátu a tiež pôsobí ako reprezentant Fakulty práva PEVŠ.  Oliver nám priblížili, aké sú školské povinnosti študenta práva a čomu sa stíha popri všetkých aktivitách venovať mimo školských lavíc.

 

 

N: Má Oliver Bori rád Borata?

O: Oliver Bori rád Borata určite nemá, ale keď sme pri Cohenovi, radšej si od neho vyberiem film ,,Who is America“.

N: A platí ti nákupné centrum Bory Mall za použitie mena?

O: Nie, neplatia mi za použitie mena. A asi mi ani platiť nebudú. Existuje dokonca ešte jedna firma s mäkkým ,,i“ – Bori, ktorá sa tuším zameriava na farby a laky, no a tá mi tiež nič neplatí.

N: Čo môžeme od teba – člena Akademického senátu a reprezentanta Fakulty práva PEVŠ očakávať?

O: Dajú sa odo mňa očakávať veci v dvoch rovinách. Prvá je tá, že som členom senátu, kde rozoberáme chod školy a tá druhá, keď pôsobím na pozícii reprezentanta Fakulty práva PEVŠ. V tomto prípade sa snažím našu školu reprezentovať smerom von k potenciálnym uchádzačom.

N: Máš pocit, že si bol na štúdium práva predurčený?

O: Neviem to presne zadefinovať. Podľa mňa, čo sa týka štúdia nie je nikto na nič predurčený. Život ho sám navedie k profesii, ku ktorej je predurčený.

N: Čím si si musel prejsť, aby si zistil, že právo je to pravé pre teba?

O: Cesta bola taká, že som nejaký čas pôsobil v zahraničí, kde som zistil, ako to v tom veľkom svete funguje. Prišiel som na to, že aby som mohol robiť to čo chcem a čo ma baví potrebujem štúdium práva.

N: Kde momentálne pracuješ?

O: Pracujem v medzinárodnej advokátskej kancelárii Squire Patton Boggs, máme pobočky v 26 krajinách po celom svete, takže sme naozaj globálny. V svetových rebríčkoch patríme medzi top advokátske kancelárie na svete.

N: Nezávidia ti spolužiaci, že už teraz pracuješ v prestížnej advokátskej kancelárii?

O: Slovo závisť by som nepoužil. My sme veľmi dobrý kolektív a navzájom si doprajeme. Na druhej strane majú aj oni veľa možností uplatniť sa nielen u nás, ale aj v ostatných kanceláriách, s ktorými má naša fakulta podpísanú dohodu o partnerstve. Ja to pociťujem ako veľkú výhodu. Ale mám niektorých spolužiakov, ktorí tiež pracujú už počas štúdia v renomovaných advokátskych kanceláriách.

N: Zistili sme, že tvoj profesijný životopis je pestrý napriek tomu, že máš 25 rokov. Na akej pozícii si podľa teba získal najviac skúseností?

O: Čo sa týka pracovných skúseností, najviac som ich dostal určite v súčasnej práci. Práca v takejto kancelárii je niečo úplne iné ako práca v lokálnych spoločnostiach alebo v štátnej sfére, kde som tiež pôsobil. Ale čo sa týka osobného rozvoja, pomohlo mi pôsobenie v zahraničí.

N: Akú knihu máš teraz rozčítanú?

O: Keďže ste ma zastihli akurát v období písania bakalárskej práce, tých kníh je viac. Nebudem rozoberať tie odborné, ale momentálne mám rozčítanú knihu, ktorú napísal bývalý agent CIA, ktorý vypočúval Saddama Huseina. Je to veľmi zaujímavá kniha.

N: Hovorí sa, že koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom. Prezraď nám, ako si na tom ty?

O: Dorozumiem sa viacerými jazykmi. Vyzdvihol by som angličtinu, ktorú požívam dennodenne v práci aj vo voľnom čase, španielčinu, taliančinu, trošku po francúzsky a ešte sa dorozumiem takou tou jemno sedliackou nemčinou.

N: Čo máš na PEVŠ najradšej?

O: Najradšej mám hodnoty, ktoré zastáva. Napr. ma veľmi prekvapila pri protestoch, ktoré boli zorganizované na Slovensku. Bolo veľmi príjemné, že aj škola má záujem participovať na takýchto udalostiach a bolo dôležité aj to, kto sa protestov aktívne zo školy zúčastnil. Takže mám rád hodnoty, ktoré PEVŠ má, ale tiež takú nestrojenosť, voľnosť, o to viac, že sme kvalitná vysoká škola.

N: Máš nejaké obľúbené predmety?

O: Určite áno. Každý študent má svoje obľúbené a menej obľúbené predmety. Medzi moje obľúbené patria predmety zamerané na medzinárodné a európske právo, keďže Európske právo je aj jedno z mojich zameraní na fakulte práva. Profesor Jílek a docentka Chovancová a iní členovia pedagogického zboru sú odborníci, ktorí sú veľmi podnetní. To znamená, že študentov priamo nenútia, ale študent sám získa pocit, že sa to chce doučiť. Medzinárodné právo verejné, Medzinárodné právo humanitárne, to sú moje obľúbené predmety na PEVŠ.

N: Oliver, kde sa vidíš o päť rokov?

O: To je taká klasická otázka na pohovore, na ktorú asi neexistuje dobrá odpoveď. Asi tu, v tejto firme, na tomto gauči, kde sedíme.

N: Vieme o tebe, že si študoval na predchádzajúcej vysokej škole literatúru, počúvaš chorvátsky punk a si rodený showman. Je toto správny recept na dobrého právnika?

O:  Veľmi dobrá otázka. Neviem, či je to recept, ale každý z nás je nejaký iný a každý sa aj k niečomu inému počas života dostane. Ja som sa tiež tak záhadne dostal aj k tomu chorvátskemu punku, alebo aj k tomu štúdiu literatúry, takže tá predispozícia nemusí byť presne naformulovaná, že kto by aký mal byť. Každý sme iný a nech robí každý to, čo ho baví. Keď nejakého punkáča baví študovať právo, tak nech ho aj študuje.

N: Čo ťa baví na práve najviac?

O: Právo nie je stereotypné, každý deň sú problémy a kauzy iné a človek sa vždy naučí niečo nové. Ja som si vytvoril myšlienku, že právo dokáže spraviť z človeka do druhého dňa odborníka na nejakú problematiku, takže toto je to, čo ma na práve baví najviac. Vždy som bol človek zvedavý a právo vám zo všetkého ponúka niečo.

N: Aká je tvoja úloha vo firme?

O: Ponúkam základný support a podporu našim právnikom, advokátom, ktorí potrebujú vyhľadať či už nejaké prípady, presné ustanovenia zákonov, spracovať rôzne porovnania. Takisto draftujeme, píšeme nejaké vyjadrenia a návrhy vyjadrení, je to široké spektrum úkonov. Samozrejme záleží na tom, čo v danom momente právnici potrebujú.

N: Aký je najzaujímavejší prípad, ktorý si riešil?

O: Mám šťastie, že pracujem v advokátskej kancelárii, kde je zaujímavých prípadov naozaj veľa. Nedá sa nejaký konkrétny prípad vyzdvihnúť a povedať, že by bol najzaujímavejší. V každej kauze sa nájde nejaký zaujímavý prvok. Naša advokátska kancelária sa zameriava aj na medzinárodné právo, na investičné arbitráže, kde zastupujeme štáty a to si myslím, že je najzaujímavejšia agenda, ktorú máme. V daných sporoch zastupujeme krajiny.

N: Istý čas si pôsobil v Taliansku, čo si tam robil?

O: V Taliansku som pracoval na svetovej výstave Expo 2015 v Miláne, kde som pracoval na pozícii protocol pavilion officer. Je to človek, ktorý sprevádza návštevy po našom slovenskom národnom pavilóne. Za ten čas, čo som tam pôsobil som mal na starosti aj niekoľko významných zahraničných návštev, ministrov aj prezidentov. Toto bola moja náplň práce v Taliansku pre Slovenskú republiku.

N: Máš tendenciu pomáhať svojim kamarátom v právnických otázkach?

O: Záleží akým kamarátom a záleží aj na tom, aký majú problém. Nie sú to siahodlhé právne analýzy, skôr iba menšie rady, čo si majú pozrieť, na ktorý úrad sa treba obrátiť. Nemám rád ,,kaviarenské poradenstvo“, že každý je odborník na všetko, každý každému radí.. Takže tam kde viem, tam sa snažím poradiť, záleží na tom, čo sa ma spýtajú.

N: Všetci poznáme právnika z filmového prostredia. Ako by si porovnal toho filmového s tým v skutočnosti?

O: Často to býva tak ako vo filmoch, že v zasadačkách rozoberáme nejaké prípady, analyzujeme ich. Alebo na obede jeme spoločne v kuchynke. Ale večer po celom pracovnom dni určite nie sme takí pekní, ako herci v seriáloch alebo filmoch. Večer toho má každý dosť, má vyhrnuté rukávy a už dávame zo seba to posledné.

____

Oliver Bori absolvoval španielske bilingválne gymnázium Ramon y Cajal na Párovská 1 v Nitre. Štúdium na PEVŠ bolo pre neho jasnou voľbou, hlavne kvôli pozitívnym referenciám a moderného spôsobu výučby a ponukou predmetov v oblasti medzinárodného a európskeho práva, ktoré dnes nadobúda viac a viac dôležitosti v praxi advokáta, sudcu alebo aj podnikového právnika. Predtým ako dostal možnosť byť súčasťou medzinárodnej renomovanej advokátskej kancelárie,  pracoval ako poradca pre priemyselný rozvoj a investície na Ministerstve hospodárstva, následne na právnom odbore Slovenského futbalového zväzu a v jednom z najvýznamnejších produkčných domov v kreatívnom priemysle na Slovensku, taktiež ako asistent výkonnej riaditeľky Rady pre reklamu. Jeho ambíciou je venovať sa arbitrážnym konaniam a právu hospodárskej súťaže z pohľadu medzinárodného investičného práva ako advokát.

 

Ponuka bakalárskeho štúdia Ponuka magisterského a inžinierskeho štúdia Online prihláška

 

<<< Späť