Blog

Najlepšie psychologické tipy pre odbúranie stresu

stres

Stres už je akousi súčasťou každodenného života mnohých z nás. Zažívame ho v škole, v práci, veľakrát aj v medziľudských vzťahoch. Stresové podnety môžu byť rôzne a každého z nás môže rozhodiť niečo iné. Vyrovnať sa so stresom veľakrát nie je jednoduché, no existuje zopár psychologických tipov, ktoré vám ho pomôžu odbúrať.

Odbúrajte stres za 5, 4, 3, 2, 1, teraz!

Pokiaľ cítite nepokoj, stres, napätie ši úzkosť, vyskúšajte nasledujúce cvičenie nazývané aj technika 5-4-3-2-1: zamerajte pozornosť na svoje okolie a nahlas vymenujte 5 vecí, ktoré okolo seba vidíte, 4 zvuky, ktoré práve počujete, 3 veci, ktorých sa dotýkate, 2 vône, ktoré nosom cítite a 1 chuť, ktorú zrovna cítite v ústach. Toto cvičenie vám pomôže presunúť vašu pozornosť od vašich myšlienok či stresového podnetu k okoliu, ktoré vás obklopuje, takže na určitý čas na stresový podnet zabudnete a upokojíte sa.

Dychové cvičenia sú skvelým pomocníkom

Je to tak. Dychové cvičenia vám pomôžu pri stavoch  úzkosti, keď pociťujete stres alebo zažívate príliš silné emócie (napr. hnev) a chcete sa upokojiť. Pri tomto dychovom cvičení je dôležité mať na pamäti číslo 4. Na štyri doby sa pomaly nadýchnite, 4 doby zadržte dych a na 4 doby potom vydýchnite. Tento postup zopakujte niekoľkokrát a postupne môžete cítiť, ako sa vám spomaľuje dych, rovnako aj tep, a príliš silné emócie strácajú svoju intenzitu.

Obľúbená pieseň vám tiež pomôže odbúrať stres

Máte svoju obľúbenú pesničku či interpreta? Ak vám to okolnosti dovoľujú, dajte si do uší slúchadlá a zapnite si hudbu – výber piesne je len na vás. Započúvajte sa do svojej pesničky, kľudne si v duchu hovorte jej text (ak to situácia umožňuje, môžete si ju aj zaspievať) a postupne budete cítiť pokles stresu a nárast psychickej pohody. 

Skúste si predstaviť najhorší možný scenár

Čo najhoršie by sa mohlo stať? Čoho sa v danom momente, kedy pociťujete stres, najviac obávate? Dajme tomu, že vás čaká štátna záverečná skúška na vysokej škole. Najhorší možný scenár je asi ten, že štátnice neurobíte. Predstavte si teda, že ste ich nespravili. Čo sa bude diať potom? Zrejme budete musieť štátnice zopakovať. To vám dá priestor na to, aby ste si všetky poznatky stihli znova niekoľkokrát zopakovať a už aspoň budete vedieť, čo vás čaká, ako to celé prebieha a na čo sa máte pripraviť. Ak to neurobíte na prvýkrát, druhý raz sa vám to už určite podarí. Pokiaľ sa pripravíte na najhorší možný scenár, to, čo bude nasledovať už môže byť len lepšie! Už necítite tak ochromujúci stres, však?

Vycestujte na vaše bezpečné miesto a skoncujte so stresom

Samozrejme, nie je to myslené doslova. Vycestovať na svoje bezpečné miesto však môžete vo svojich predstavách. Zamyslite sa nad miestom, kde je vám príjemne, kde sa cítite bezpečne a môžete tam byť sám/sama sebou. Môže to byť konkrétne miesto, kde ste už v minulosti boli alebo vymyslené miesto, ktoré existuje len vo vašej mysli. Ak ste takéto bezpečné miesto našli, teraz už len vnímajte, čo všetko sa v ňom nachádza a ako sa tam cítite. Predstavte si napríklad pláž, kde nie je nikto naokolo, šum mora, zvuky čajok, ktoré sa nad ním vznášajú, vôňu slaného morského ovzdušia, predstavte si ako vám pri brehu voda obmýva chodidlá a slnko vám svieti do tváre. Keď pociťujete psychickú nepohodu, stres alebo úzkosť, vyskúšajte túto psychologickú techniku, zaručene vám pomôže.

Nauč sa viacero psychologických techník ako študent psychológie na PEVŠ!

V rámci štúdia psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa môžeš aj ty naučiť rôzne psychologické techniky a cvičenia, vďaka ktorým môžeš nie len sebe pomôcť zvládať stres či úzkosť, rovnako ako aj mnohé iné zaujímavé poznatky z oblasti psychológie. Prihlášku si môžeš podať už teraz kliknutím na tento odkaz. Nahliadni do sveta psychológie a staň sa psychológom aj ty!

<<< Späť