Blog

Počítačové siete: Základné časti, rozdelenie a správa

počítače

Počítačové siete (alebo po anglicky computer networks) je termín, ktorý sa používa pre označenie počítačov, ktoré sú prepojené v rámci jednej siete za účelom zdieľania informácií či ovládania iných zariadení, ako sú napríklad bezpečnostné systémy, tlačiarne, ale aj smart doplnky do domácnosti. V dnešnom článku si rozoberieme základné informácie ohľadom účelu využívania počítačových sietí a ich správy.

 

Počítačové siete

Medzi najčastejšie typy počítačových sietí patria takzvané LAN siete (Local area network, teda lokálna počítačová sieť). Takéto počítačové siete sú bežnou a neodmysliteľnou súčasťou rôznych spoločností, inštitúcií, knižníc, ale napríklad a e-sport herní. Štandardne zahrňujú desiatky až stovky zariadení, ktoré sú pripojené v rámci jednej káblovej alebo wifi siete. Každá počítačová sieť potrebuje rozlične veľké množstvo hardware-u, ktorý slúži na prepojenie jednotlivých zariadení. Bežne rozšírené zariadenia, ako je napríklad modem, router či switch má doma takmer každý – áno, aj doma pravdepodobne máte svoju vlastnú počítačovú sieť, no len málokto využíva jej plný potenciál.

Správa počítačových sietí

Správou počítačových sietí je často poverená jedna osoba – v prípade väčších firiem to býva interný IT špecialista. Menšie firmy často využívajú aj krabicové riešenie na mieru od externého dodávateľa – lokálneho správcu počítačových sietí, ktorý v prípade potreby vždy na diaľku alebo osobne vyrieši konkrétnu požiadavku. Pod pojmom správa sietí rozumieme zabezpečenie bezproblémovej funkčnosti, aktualizáciu firmware-u, ale aj pravidelnú kontrolu bezpečnosti.

Spoločnosti využívajúce počítačové siete

V dnešnej dobe by ste už len málokedy hľadali firmu, ktorá nevyužíva počítačové siete. Aj menšie kamenné predajne s vlastným skladom či e-shopy potrebujú počítačovú sieť na komunikáciu pokladničného systému so skladovými zásobami a ďalšími zariadeniami v sieti. Pri počítačových sieťach, v ktorých figurujú desiatky až stovky počítačov, je nevyhnutné aj správne nastavenie práv jednotlivých používateľov – ergo činností, ktoré môžu zamestnanci v rámci siete vykonávať. Kým napríklad jeden obchoďák má prístup len k tlačiarni a svojim cenovým ponukám, jeho nadriadený vidí cenové ponuky všetkých predajcov, a len konateľ a spomínaný správca IT (admin) má prístup k ovládaniu a nastaveniam celej siete.

Bezpečnosť počítačových sietí

V posledných rokoch je veľmi dôležitou témou aj bezpečnosť počítačových sietí. Neustále hackerské útoky na súkromné účty ľudí na sociálnych sieťach, počítačové siete vládnych inštitúcií, ale aj pokusy o krádež osobných údajov, napríklad informácií o platobných kartách či bankových účtoch nám neustále pripomínajú našu zraniteľnosť v online svete. Na správu počítačovej siete a firemných údajov je preto nevyhnutné vybrať si nielen odborníka, ale aj človeka, ktorému plne dôverujete.

Decentralizované siete

V posledných rokoch získavajú na popularite aj takzvané decentralizované anonymné siete, ktoré nemôžeme zabudnúť spomenúť – aspoň takto okrajovo. Decentralizovaná sieť nebeží na jednom centrálnom serveri či počítači, ale na rôznych miestach súčasne, ktoré sa zjednodušene povedané medzi sebou ani nepoznajú a sú vrátane celej komunikácie medzi sebou zašifrované. Decentralizované siete sa najčastejšie využívali v súvislosti s torrentmi (kde sa ilegálne sťahovali filmy z rôznych zdrojov – počítačov, ktoré boli súčasťou siete) a v posledných rokoch sú úzko prepojené s kryptomenami. Práve pri ich prevodoch medzi jednotlivými peňaženkami sa využíva overenie prostredníctvom decentralizovaných sietí.

IT štúdium zamerané nielen na počítačové siete

Na našej Fakulte informatiky nájdete študijné programy pre budúcich IT špecialistov, ktoré sa detailne venujú aj správe počítačových sietí. Absolventi našej vysokej školy sú pripravení na správu počítačových sietí s ohľadom na najmodernejšie trendy vo svete informačných technológií a kybernetickej bezpečnosti. Prezrite si našu ponuku študijných programov a neváhajte nás kontaktovať.

<<< Späť