Blog

Právoplatnosť rozsudku

Vzhľadom k tomu, že existuje viacero typov súdnych rozhodnutí, v tomto článku sa budeme zaoberať právoplatnosťou rozsudku tak, ako je upravená v Civilnom sporovom poriadku.

Civilný sporový poriadok

Civilný sporový poriadok zakotvuje legálnu definíciu pojmu právoplatnosť tak, že právoplatnosť je jednou z vlastností súdneho rozhodnutia, ktorá spôsobuje, že súdne rozhodnutie sa stáva záväzným a zásadne nezmeniteľným. Pod pojmom zásadne nezmeniteľným treba rozumieť, že toto rozhodnutie nemožno napadnúť riadnym opravným prostriedkom, ale len mimoriadnym, a to tiež len za predpokladu, že existujú zákonné dôvody.

Doručenie rozsudku a právo na odvolanie

Pri určovaní momentu nadobudnutia právoplatnosti rozsudku je potrebné rozlišovať dve situácie, a to situáciu, kedy proti rozsudku možno podať odvolanie a situáciu, kedy sa proti rozsudku odvolať nemožno. Ak proti rozsudku nemožno podať odvolanie, nadobúda rozsudok právoplatnosť dňom jeho doručenia. V praxi sa bude jednať spravidla o situáciu, kedy sa osoba oprávnená podať odvolanie vzdala tohto práva bezprostredne po vyhlásení rozhodnutia. Ak je proti rozsudku odvolanie prípustné, súd rozsudok po jeho vyhlásení najneskôr do 30 dní vyhotoví a odošle stranám sporu. Po doručení rozsudku plynie každej strane sporu, ktorá sa nevzdala práva podať odvolanie, 15 dňová lehota na podanie odvolania. Podať odvolanie môže tá strana sporu, v neprospech ktorej bolo rozhodnutie vydané. Odvolanie môže byť podané nielen proti celému rozhodnutiu, ale aj proti jednotlivému výroku, napr. proti výroku o trovách konania. Odvolanie sa podáva na okresný súd, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal. Tento zabezpečí základné procesné úkony, ako doručenie odvolania druhej strane sporu, doručenie vyjadrenia druhej strany sporu odvolateľovi a pod., a v prípade, ak v rámci autoremedúry nevyhovie odvolaniu v celom rozsahu, postúpi celý spis na krajský súd. Ak podá ten, kto je na to oprávnený, odvolanie včas, rozhodnutie nenadobúda právoplatnosť, pokým o odvolaní právoplatne nerozhodne odvolací súd. Ak odvolateľ vezme odvolanie späť, právoplatnosť napadnutého rozhodnutia nastane, ako keby k podaniu odvolania nedošlo. Ak dôjde k márnemu uplynutiu zákonnej lehoty na podanie odvolanie a žiadna z oprávnených strán odvolanie nepodá, momentom kumulatívneho splnenia týchto dvoch podmienok nadobúda rozsudok právoplatnosť.

Záväznosť súdneho rozhodnutia

Výrok právoplatného rozsudku je v záväzný inter partes, tj. je záväzný len pre strany príslušného sporu a nenadobúda všeobecnú záväznosť. Nová právna úprava Civilného sporového poriadku rozšírila záväznosť súdneho rozhodnutia okrem samotných strán sporu aj na ich právnych sukcesorov, ktorí sa stali právnymi nástupcami strán sporu po právoplatnosti rozsudku. Výnimkou z tohto pravidla je iba záväznosť výroku právoplatného rozsudku o určení vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo o určení neplatnosti dobrovoľnej dražby k nehnuteľnosti.

Mimoriadny opravný prostriedok

Proti právoplatnému rozsudku nemožno podať riadny opravný prostriedok, výnimočne, po splnení prísne stanovených zákonných predpokladov možno podať mimoriadny opravný prostriedok. O mimoriadnom opravnom prostriedku rozhoduje Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Podľa vyhlášky č. 543/2005 Z. z. o Spravovacom a kancelárskom poriadku pre okresné súdy, krajské súdy, Špecializovaný trestný súd a vojenské súdy, len čo súdny tajomník alebo iný poverený zamestnanec súdu zistí, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť, vyznačí v systéme (t. j. v počítačovej aplikácii používanej súdmi Register – Súdny manažment) deň, keď rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť. Ak nadobudlo rozhodnutie právoplatnosť len čiastočne, v zázname je potrebné túto skutočnosť uviesť. V prípade, ak má účastník konania záujem dať si vyznačiť doložku právoplatnosti na origináli súdneho rozhodnutia, právoplatnosť rozsudku sa vyznačuje na infocentre okresného súdu, ktorý rozhodnutie vydal. Okresný súd vyznačuje aj právoplatnosť rozhodnutia súdu druhého stupňa v prípade, ak v danej veci konal v prvom stupni. Ak by sa spis ešte nachádzal na súde druhého stupňa, možno na žiadosť účastníka v tomto prípade doložku vyznačiť aj na tomto súde. V praxi častokrát nastáva komplikácia práve v súvislosti s vyznačením právoplatnosti v systéme, kedy rozsudok už síce právoplatnosť nadobudol, avšak právoplatnosť ešte nebola do systému príslušným pracovníkom nahodená a v tomto prípade v infocentre doložku právoplatnosti vyznačiť nemožno, keďže pracovníci informačného centra súdu čerpajú informácie o právoplatností jednotlivých rozhodnutí z tohto systému.

Doložka právoplatnosti rozhodnutia

Nakoľko však Slovensko prešlo v posledných rokoch na elektronizáciu aj v oblasti súdnictva, v mnohých prípadoch sa súdne rozhodnutie a následne aj doložka právoplatnosti doručuje do elektronickej schránky účastníka konania. V tomto prípade súd vyhotoví doložku právoplatnosti ako elektronický úradný dokument postupom podľa § 821 ods. 6 zákona o e-Governmente, ktorý obsahuje európsky identifikátor judikatúry (ECLI) toho rozhodnutia, ktorého právoplatnosť sa vyznačuje. Súd vyhotovenú doložku právoplatnosti doručí spolu s rozhodnutím do elektronickej schránky strany sporu. Elektronický úradný dokument, ktorým súd vyznačuje právoplatnosť alebo vykonateľnosť rozhodnutia súdu, sa autorizuje kvalifikovanou elektronickou pečaťou súdu a musí jednoznačne identifikovať rozhodnutie súdu, ktorého právoplatnosť alebo vykonateľnosť sa vyznačuje.

Právoplatnosť rozsudku zakladá prekážku res iudicata, teda prekážku právoplatne rozhodnutej veci, čo v praxi znamená, že v tej istej veci nemožno konať a rozhodovať opätovne.

Samotná právoplatnosť ešte nezakladá oprávnenému možnosť vynucovať rozsudok zákonnými prostriedkami, túto možnosť mu zakladá až druhá vlastnosť rozhodnutia, vykonateľnosť. Aby mohol byť rozsudok exekučným titulom je potrebné, aby bol okrem právoplatného aj vykonateľným.

 

 

<<< Späť