Blog

Pre koho je povinné podvojné účtovníctvo?

podvojnové účtovníctvo

Podvojné účtovníctvo je rozšírený spôsob vedenia účtovníctva podnikateľských subjektov. Prečítajte si, kto je povinný viesť podvojné účtovníctvo, aké sú základné rozdiely oproti jednoduchému účtovníctvu, ale aj prečo sa množstvo podnikateľských subjektov, ktoré nie sú povinné viesť podvojné účtovníctvo, napriek tomu rozhodne radšej pre tento variant.

Podvojné účtovníctvo

Podvojné účtovníctvo je založené na princípe zachytenia každej konkrétnej položky na dvoch rozdielnych účtoch. V podvojnom účtovníctve sa všetky obchodné položky zapisujú rovnomenným podvojným spôsobom. Pri účtovaní sa tak používajú dva účty, respektíve dva zápisy – takzvané MD – má dať, a D – dal. Položky na jednom z týchto účtov sú spárované s údajmi na účte druhom.

Špecifiká podvojného účtovníctva

Pri podvojnom účtovníctve pracujeme s dvoma termínmi. Sú to aktíva, napríklad tovar alebo peniaze na účte, a pasíva, napríklad záväzky. Ďalšími termínmi sú výnosy a náklady a rozdiel medzi nimi sa nazýva hospodársky výsledok, čo môže to byť strata alebo zisk. V podvojnom účtovníctve musíme striktne oddeľovať príjmy od výnosov a výdavky od nákladov. V jednoduchom účtovníctve pracujeme iba s termínmi príjmy a výdavky. Podvojné účtovníctvo sa rozhodne viesť aj množstvo živnostníkov, ktorí majú vďaka nemu lepší prehľad o podnikaní a dokážu si operatívne optimalizovať dane a odvody.

Pre koho je podvojné účtovníctvo povinné?

Podvojné účtovníctvo musia viesť v prvom rade všetky právnické osoby, ktoré sú zapísané do obchodného registra. V podnikateľskom sektore sú to najmä o spoločnosti s ručením obmedzeným (takzvané eseróčky) a akciové spoločnosti. Podvojné účtovníctvo musia viesť aj ďalšie subjekty zapísané v obchodnom registri. Typickým príkladom sú napríklad družstvá, občianske združenia, združenia vlastníkov bytov, rôzne dobročinné fondy, ale aj cirkvi a poľovnícke či športové združenia v prípade, ak ich príjmy presiahli za posledný rok sumu 200 000 €. Od tejto povinnosti sú oslobodené rôzne subjekty verejnej správy.

Kde sa naučíte viesť podvojné účtovníctvo?

Na našej Fakulte ekonómie máme v ponuke študijný program ekonomika a manažment podnikania, ktorý môžete študovať v dennej aj externej forme. V ponuke máme na výber aj rôzne špeciálne zamerania. V súvislosti s účtovníctvom by vás mohlo zaujať zameranie účtovníctvo, dane a finančné poradenstvo.

Skvelé uplatnenie absolventov

Absolventi Fakulty ekonómie Paneurópskej vysokej školy patria k najlepšie plateným absolventom na pracovnom trhu. V rámci humanitných vied sa naši absolventi umiestnili na prvom mieste ako najlepšie finančne ohodnotení, z celkového počtu 116 fakúlt skončili na štvrtom mieste.

Študujte na Fakulte ekonómie PEVŠ

Máte záujem študovať ekonómiu a naučiť sa všetko ohľadom jednoduchého aj podvojného účtovníctva, získať praktické zručnosti na výkon povolania ekonóma alebo získať know-how, ktoré vám pomôže pri rozbehu vášho vlastného podnikania? Pošlite si online prihlášku na našu Fakultu ekonómie ešte dnes.

<<< Späť