Blog

Toto je marketing manager – spoznajte jeho náplň práce

marketing manazer

Marketing je jedno z populárnejších odvetví v médiách. Je to spôsob komunikácie firiem s možnými konzumentmi/zákazníkmi. Z pravidla apolitické odvetvie častokrát viac spájané s ekonómiou, ako so samotnými „tradičnými“ médiami. Marketing ale nie je iba surový ekonomický spôsob, ako dosahovať ciele podniku, ale aj s dôrazom na kreativitu, unikátnosť, odlíšenie sa od konkurencie a zapamätateľnosť.

V marketingu je priestor pre viacero kreatívnych pozícií. Grafik, copywriter, fotograf, videograf, alebo aj marketingový manažér. Aká je práca marketingového manažéra? Čo sú jeho povinnosti? Ako kreatívny musí byť, aké predispozície potrebuje? A ako si nájsť prácu ako marketingový manažér?

Aká je práca marketingového manažéra?

Z názvu pozície vyplýva, že nie je sólista, riadi marketingový tím. Jeho zodpovednosťou je viesť reklamnú stratégiu podniku. Spravovať a analyzovať získané dáta, konkurenciu a nové trendy trhu.

Je to pozícia s vnútro-firemnou aj vonkajšou zodpovednosťou. V rámci firmy vedie a kontroluje marketingové oddelenie, komunikuje s ostatnými oddeleniami, pripravuje a dohliada na kampane a ich úspešnosť. Mimo firemnej kultúry – o verejnej sfére, komunikuje s externými mediálnymi agentúrami, riadi a rozhoduje čo bude verejne prezentované v rámci kampaní a pripravuje podklady pre mediálne výstupy pre PR správy, stanoviská a vyhlásenia.

Čo sú jeho povinnosti?

Medzi konkrétnejšie úlohy a zodpovednosti marketingového manažéra patria:

  • Príprava e-mailových a newsletterových kampaní
  • Vytváranie a analýza marketingových kampaní
  • Tvorba reklamných nápadov a stratégií
  • Zodpovedá za brand a identitu
  • Analýza a monitoring trendov, konkurencie a trhu
  • Príprava firemných stanovísk a vyhlásení v oblasti marketingu
  • Riadenie marketingového tímu
  • Firemný teambuilding – konferencie a propagačné eventy
  • Vytvorenie pozitívneho verejného vnímania firmy
  • Práca s externými marketingovými spoločnosťami na kampaniach firmy

Ako kreatívny musí byť a aké predispozície potrebuje?

Pozícia marketingového manažéra si vyžaduje vysokú mieru kreativity, ale aj flexibility a vôle sa učiť, vďaka neustále sa meniacim podmienkam trhu. Vedieť správne analyzovať a používať dáta z verejných, ale aj firemných analýz trendov a kampaní. Mať dobrú organizáciu, komunikačné a leaderské schopnosti voči vnútorným firemným zodpovednostiam. Konkrétnejšie, vedieť preberať za projekty a ľudí zodpovednosť. Mať vysokú mieru trpezlivosti a komunikačných schopností vo vnútro-firemných, aj verejných záležitostiach. Musí vedieť pracovať v grafických softwaroch. Nebáť sa zmien a nového. A vedieť obhájiť seba a svoje rozhodnutia.

Ako si nájsť prácu ako marketingový manažér?

Ak sa vidíš pracovať v marketingu, potrebuješ nabrať praktické aj teoretické znalosti. Marketing manažér nie je „entry-level“ pozícia. Je vyžadované mať už predošlú prax v marketingovom a mediálnom priestore. Ovládanie viacero jazykov, najmä anglického je must-have a vysoká škola v odboroch manažment, marketing, alebo médiá je tiež nutnosť. Ale aj potom rozvíjanie sa, zúčastňovať sa na networkingových akciách a marketingových konferenciách, alebo aj dobrovoľníckou činnosťou pre neziskové organizácie v digitálnom marketingu.

Študuj marketing a staň sa vďaka PEVŠ marketingovým manažérom aj ty!

Na Paneurópskej vysokej škole ti ponúkame možnosť študovať široké spektrum štúdia od psychológie a práva po masmédia, informatiku a ekonómiu. Študujeme nielen ponorený v knihách, ale aj prakticky. Pozri si na naše Mediálne centrum počas DOD-čka, kde pracujeme nielen my, ale používajú ho aj naši partneri, ktorý často ponúkajú na škole aj množstvo stáží.

Na fakulte masmédií ťa naučíme základy marketingu, dáme ti leadership schopnosti a naštartujeme tvoju kreativitu. Naučíme ťa ako analyzovať konkurenciu, trhy a trendy. A vďaka našim partnerom a priateľom školy ti zabezpečíme stáže a otvoríme cestu do marketingového sveta na Slovensku ale aj v zahraničí.

Poď študovať marketing na PEVŠ!

                                                                                                          /William Gevorg Urban

Bc. Dizajn médií-1

                                                                                                          2022/2023

<<< Späť