Blog

Ahrefs: moderný analytický nástroj, ktorý používame vo výuke

ahrefs

Na Paneurópskej vysokej škole zastávame názor, že významný podiel vysokoškolského štúdia by mal pozostávať aj z výuky praktických zručností. Absolvent, ktorý má za 5 alebo viac rokov štúdia len plnú hlavu teórie a vedomostí sa môže na pracovnom trhu iba ťažko porovnávať s absolventom z Paneurópskej vysokej školy, ktorý má za sebou aj množstvo hodín praxe a aktívne počas štúdia vykonával činnosti priamo súvisiace s prácou v odbore. Prečítajte si, ako sme zaradili analytický nástroj Ahrefs aj do osnov na predmetoch Fakulty ekonómie a podnikania.

Ahrefs aj na Fakulte ekonómie a podnikania

Pre tých z vás, ktorí sa s webovým nástrojom Ahrefs už stretli, je možno prekvapivá informácia, že sa využíva aj pri štúdiu práve na Fakulte ekonómie a podnikania. Tento nástroj je výborným pomocníkom najmä pri optimalizácií webov pre vyhľadávače. Interodborové znalosti sú však okrem praktických zručností ďalšou premennou, ktorá vás ako absolventov PEVŠ vyzdvihne na trhu práce nad ostatných uchádzačov. Dobrý marketér potrebuje aj znalosti z ekonómie, ekonóm zase z marketingu alebo napríklad aj z práva.

Ahrefs používame v osnovách viacerých predmetov

Na Fakulte ekonómie a podnikania používame nástroj Ahrefs v rámci predmetov pre výukové účely. Konkrétne sa s ním učíme pracovať v predmetoch Internetový marketing, Praktická tvorba PPC reklamy a Medzinárodné aspekty elektronického podnikania k praktickej výuke. Študenti sa tak neučia len rôzne informácie o marketingu či platených reklamách, ale si prácu s nimi priamo vyskúšajú, a to rovno pomocou nástroja, ktorý využíva väčšina najlepších odborníkov na SEO, PPC či všeobecne online marketing.

Čo dokáže nástroj Ahrefs robiť?

Ahrefs je nástroj určený pre profesionálov v oblasti optimalizácie webových stránok pre vyhľadávače, ale aj analytických špecialistov a najčastejšie sa využíva pre analýzu odkazov a kľúčových slov, vďaka čomu nám poskytne informácie o návštevnosti webu, spätných odkazoch, ktoré naň smerujú, no dokáže vyhľadať a identifikovať napríklad aj konkurenčné webové stránky, ich obsah a pomôcť nám navrhnúť nový obsah pre našu webovú stránku. Hlavnou funkciou zostáva zlepšenie pozície webovej stránky v internetových vyhľadávačoch (napríklad Google), a tým pádom zvýšiť návštevnosť, ale aj ďalšie metriky, ako je napríklad obrat.

Ďalšie funkcie nástroja Ahrefs

Nástroj Ahrefs je rozdelený na šesť samostatných toolov, z ktorých každý vám poskytne požadované informácie pre analyzovanie stavu vašej domény z pohľadu optimalizácie pre vyhľadávače:

V Dashboard sa vám zobrazia základné dáta výkonnosti vášho webu a jeho progresu na časovej osi. Môžete sa pozrieť na počet slov vo vyhľadávaní, odhadovanú organickú návštevnosť, spätné odkazy a mnohé iné dáta.

Nástroj Site Explorer vyhľadá spätné odkazy, ktoré smerujú na web (váš alebo vašej konkurencie), ale aj to, s akými kľúčovými slovami sa analyzované weby zobrazujú vo výsledkoch vyhľadávania aj s aktuálnou pozíciou. Pomocou tohto nástroja sa vytvára aj takzvaná Content Gap analýza, na základe ktorej môžete dobehnúť svoju konkurenciu s obsahom, ktorý vám na webe chýba.

Keywords Explorer vám pomôže nájsť nové vyhľadávané kľúčové slová na základe okruhu tém či iných kľúčových slov, na ktoré sa zobrazujete vo vyhľadávaní. Práve tento nástroj vám pomôže vybudovať nový optimalizovaný obsah s kľúčovými slovami, ktoré ľudia naozaj vyhľadávajú, aby ste mali väčšiu šancu zobrazovať sa vo vyhľadávačoch na popredných miestach.

Nástroj Site Audit vám po zadaní domény vypíše dlhý zoznam všetkých chýb, ktoré znižujú ranking webu v očiach vyhľadávačov a majú negatívny dopad na jeho pozíciu vo výsledkoch. Môže ísť napríklad o nevyplnené meta title a meta description, absentujúce podnadpisy a kľúčové slová, ale aj iné chyby technického charakteru.

Rank Tracker vám poskytne prehľadnú analýzu o vašom progrese rankingu webu vo vyhľadávačoch či už na desktope, alebo v mobilných zariadeniach (tieto výsledky sa môžu často podstatne líšiť).

V neposlednom rade Content Explorer spraví za vás veľké množstvo práce pri navrhovaní nápadov pre nový obsah alebo získanie nových spätných odkazov.

Výhody nástroja Ahrefs

Ahrefs ponúka najväčšiu databázu spätných odkazov na webe. Rozsiahlosťou sa mu nedokáže vyrovnať žiadny iný SEO nástroj. Ide o komplexný nástroj, ktorý vám postačí na väčšinu úkonov, ktoré potrebujete pri analýze technického stavu vášho webu z pohľadu SEO (napríklad pri SEO audite) a následnej práce so zapracovávaním odporúčaní. Dokáže pracovať s kľúčovými slovami a sledovať ich pozíciu, ale aj analyzovať návštevnosť či konkurenciu. Či už plánujete robiť analýzu kľúčových slov, merať pozície kľúčových slov vášho webu, vytvoriť analýzu chýbajúceho obsahu na vašom webu alebo potrebujete zistiť, ako je na tom konkurencia, Ahrefs vám pomôže. Jeho najväčšou výhodou však je to, že je mimoriadne intuitívny a na rozdiel od iných programov sa ľahko používa a všetky potrebné funkcie sú integrované priamo v ňom (nie je potrebné používať ďalšie nástroje).

Viac o funkciách tohto nástroja sa môžete dočítať priamo na jeho webovej stránke. Nástroj Ahrefs má každý týždeň viac ako 15 000 nových používateľov. Aj preto sme veľmi radi, že ho môžeme u nás používať.

Pracujte s prémiovým plateným nástrojom

Ahrefs rozhodne nie je zadarmo a dokonca neponúka ani platenú verziu. Len jeho najlacnejšia verzia Lite stojí až 89 € mesačne a verzia Enterprise so všetkými doplnkovými funkciami dokonca až 899 € mesačne. Okrem toho ponúka aj ďalšie dva varianty, a to Standard za 179 € mesačne a Advanced za 369 € mesačne. Tvorcovia však dobre vedia, že za túto cenu získate nástroj, ktorý vám poskytne dáta, na základe ktorých spolu so znalosťami z internetového marketingu dokážete optimalizovať svoj web či spustiť účinné reklamy, ktoré privedú na web nové publikum a vstupná investícia sa vám násobne vráti prostredníctvom nových objednávok vašich služieb alebo tovaru.

Študujte na Fakulte ekonómie a podnikania

Ak chcete ako dobrý ekonóm vedieť analyzovať svoju firmu či konkurenčné subjekty v online prostredí a dokázať tak primerane reagovať na požiadavky zákazníkov (napríklad s ohľadom na hľadanosť kľúčových výrazov) praktické znalosti s nástrojom určeným pre SEO špecialistov sa vám určite zídu. Neváhajte a pošlite si online prihlášku na bakalárske štúdium. Študijný program Ekonomika a manažmente podnikania máme otvorený v dennej, ale aj v externej forme. Môžete ho študovať bez zamerania, ale aj so zameraním na účtovníctvo, dane a finančné poradenstvo, alebo na manažment startupov.

<<< Späť