Blog

Ako začať podnikať prostredníctvom Startupu?

startup

Začať podnikať v dnešnej dobe je naozaj risk. Jedna kríza strieda druhú, na trhu je obrovské množstvo kvalitnej konkurencie a človek potrebuje na rozbeh podnikania kapitál, ktorý môže väčšinou získať len formou úveru z banky a zadĺžiť sa tak na desiatky rokov aj v prípade, že bude jeho podnikanie neúspešné. Existuje však moderný spôsob, akým môžete začať podnikať a financovať svoj odvážny nápad.

Čo je to startup?

Definícia startupov je naozaj rôznorodá a dá sa na ňu nahliadať z rôznych smerov. Niektoré zdroje za startup považujú akýkoľvek začínajúci podnik. Iná definícia hovorí o tom, že tento podnik by mal prísť na trh s inovatívnym produktom alebo službou. Ďalšia hovorí, že ide o podniky, ktoré zakladajú konatelia „z ľudu“ a majú v podniku väčšinové zastúpenie (teda nejde o nejaký nový projekt nadnárodnej spoločnosti). Na Slovensku je jednou z podmienkou na označenie podniku za startup aj to, že to musí byť mikro, malý alebo stredný podnik a nesmie byť starší ako 36 mesiacov. Pri startupoch sa očakáva rýchly rast alebo rýchly pád podniku, keďže často ponúkajú nové produkty, ktoré ešte na trhu neboli a buď budú veľmi úspešné alebo úplne neúspešné.

Crowdfundingové kampane

Startupy sú najčastejšie financované prostredníctvom takzvaných crowdfundingových kampaní. Crowd je v preklade dav a funding je financovanie. Existuje veľké množstvo internetových platforiem, na ktorých si môžete založiť crowdfundingový profil pre váš startup. Ak sa ľuďom zapáči, rýchlo sa rozšíri a a cieľová suma potrebná na začiatok podnikania sa rýchlo vyzbiera. Dôležitá je však aj etická stránka takéhoto spôsobu financovania. Za každú podporu na rozbeh firmy by mal majiteľ startupu ponúknuť darcom nejakú odmenu, napríklad vo forme výsledného produktu, ktorý darca dostane hneď po jeho uvedení na trh ako oplátku za finančnú podporu počas jeho vývoja.

Ako začať podnikať

Ak máte dobrý podnikateľský nápad, nič vám nebráni pokúsiť sa presadiť na trhu. Je však dôležité skonštatovať, že do podnikania budete musieť vložiť nielen svoj čas, ale aj nemalý obnos vlastných finančných zdrojov. Crowdfundingové kampane fungujú väčšinou len na dofinancovanie chýbajúcej sumy, ktorá je potrebná na rozbehnutie podnikania.

Know-how pre startupy a podnikanie

Hľadáte profesionálne know-how pre vaše budúce podnikanie a manažment startupov? Prezrite si ponuku bakalárskeho štúdia na našej Fakulte ekonómie a podnikania. Pravidelne otvárame aj študijný program s názvom Ekonomika a manažment podnikania, a to v dennej aj externej forme. Študijný program môžete študovať aj so špeciálnym zameraním priamo na manažment startupov.

 

<<< Späť