Blog

Antipatia má svoje prejavy – ako bojovať s antipatickými ľuďmi?

antipatia

Niektorí ľudia sú nám sympatickí, niektorí nie. Je to úplne prirodzené pre každého z nás. To, prečo nám je určitý človek sympatický a iný nie je, je však individuálne a závisí to od našich minulých skúseností. Pri hodnotení druhého človeka sa dopúšťame viacerých chýb, a deje sa to častokrát bez toho aby sme si to plne uvedomovali. Aké sú prejavy antipatie, prečo sú nám určití ľudia antipatickí a ako s tým bojovať?

Haló efekt ako jedna z príčin antipatie

To, či vnímame istého človeka ako antipatického, teda že voči nemu zaujímame negatívny emočný postoj, závisí buď od toho, ako sa tento človek správa alebo ako sa správal v minulosti, prípadne to súvisí s jeho výzorom. Často ani sami nevieme presne povedať, prečo nám je daná osoba antipatická. Čo sa však deje na pozadí tohto procesu posúdenia sympatie/antipatie určitého človeka? Prvou chybou, ktorej sa veľmi často dopúšťame pri hodnotení iných je tzv. Haló efekt. Jedná sa o posúdenie druhého na základe nejakej jeho výraznej črty alebo vlastnosti, prípadne typom správania, ktoré si uňho pri prvom stretnutí všimneme. K tejto črte následne pridáme súbor ďalších, príbuzných vlastností, buď pozitívnych alebo negatívnych, ktoré sme síce počas stretnutia s týmto človekom priamo nespozorovali, ale domysleli si ich. O haló efekte sa hovorí ako o chybe, resp. kognitívnom skreslení, z toho dôvodu, že kvôli prvému dojmu nedokážeme ani neskôr kriticky posúdiť daného človeka a prehodnotiť tieto prvé dojmy z neho, a tak je náš pohľad naňho skreslený. V tomto prípade môže pomôcť snažiť sa získať čo najviac informácií o danom človeku a vytvoriť si tak o ňom celistvejší obraz.

Za antipatiu niekedy môže aj projekcia

Pod pojmom projekcia sa myslí obranný mechanizmus, ktorý v praxi vyzerá tak, že druhému človeku prisudzujeme vlastnosti, ktoré v skutočnosti patria nám samým, no mnohokrát ich na sebe nevnímame. Nevnímame alebo nepriznávame si ich preto, lebo by boli v rozpore s naším ideálnym ja, resp. s tým, za akého človeka sa považujeme a akým človekom by sme chceli byť. Väčšinou si premietame do druhých ľudí negatívne osobnostné vlastnosti, ktoré by sme mať nechceli. Deje sa tak napríklad vtedy, keď sa na niekoho vo svojom vnútri hneváme a potom predpokladáme, že to on sa hnevá na nás, hoci tomu tak nie je. Nechceme vnímať seba samého ako nahnevaného človeka, pretože môžeme byť presvedčený o tom, že hnev je zlý a hnevať sa na niekoho je niečo nežiaduce. Preto je pre nás jednoduchšie vytvoriť projekciu a hovoriť, že sa na nás hnevá ten druhý. Zároveň nám to poskytne úľavu, pretože z toho vyjdeme ako ten „lepší“ človek, ktorý sa nehnevá. Vďaka projekcii tak môžeme často vnímať druhých ako antipatických, pretože nám môžu pripomínať vlastnosti, ktoré na sebe nemáme radi a nechceli by sme ich mať. Skúste sa o danom človeku porozprávať s ľuďmi okolo seba, ktorí ho poznajú a overte si, či je naozaj taký ako ho vnímate alebo ide len o vašu projekciu.

Pociťovanie antipatie má sebazáchovnú funkciu

Je to pomerne známa vec, že ľudia, ktorí sú nám podobní, sú nám tiež viac sympatickí. Antipatiu zase môžu vyvolať rôzne charakteristiky ako napríklad to, ako druhý človek vyzerá, teda že sa nám nepáči jeho výzor, prípadne sa správa nepatrične, môže to tiež vychádzať z jeho postavenia alebo spomínaného haló efektu. Radšej vyhľadávame ľudí, ktorí sú nám podobní, a to v zmysle výzoru, ale tiež záujmov a osobnostných vlastností. To, že sú nám určití ľudia antipatickí, nevieme úplne ovplyvniť, je to prirodzená vec, ktorá má sebazáchovnú funkciu. Pokiaľ sme totiž v minulosti zažili zlú skúsenosť s človekom, ktorý si je s touto antipatickou osobou v niečom podobný, máme tendenciu sa mu potom vyhýbať a vnímať ho taktiež negatívne. Náš mozog nás tak varuje pred ďalším potencionálnym zranením. V boji proti antipatickým ľuďom vám môže pomôcť analýza toho, aké pocity vo vás daná osoba vyvoláva a čo sa za nimi môže skrývať, kde môže byť ich príčina. Je tiež dobré zamyslieť sa nad tým, či to, čo vám na danom človeku prekáža, je trvalou črtou toho človeka, alebo sa týmto spôsobom mohol správať len v daný moment, ale vo všeobecnosti to nemusí vypovedať nič o tom, akým človekom je.

Dá sa s antipatickými ľuďmi bojovať?

Boj s antipatickými ľuďmi spočíva jedine v tom, že ich zo svojho života odstránite, resp. ich doňho ani nepozvete. Ak však vo svojom okolí vnímate mnoho ľudí ako antipatických, možno je na mieste zamyslieť sa nad tým, prečo to tak môže byť. Namiesto boja s antipatickými ľuďmi môžete bojovať s antipatiou všeobecne, a to tým spôsobom, že nahliadnete do svojho vnútra a zamyslíte sa nad tým, čo alebo koho vám daný človek môže pripomínať, rovnako či sa jedná o jeho vlastnosti alebo vo vás vyvoláva nepríjemné pocity kvôli tomu, že vám pripomína niektoré vaše vlastnosti, ktoré na sebe nemáte radi. Avšak nie každý je každému sympatický, pretože každý sme iný a máme inak namiešané osobnostné vlastnosti. A tak je to v poriadku.

Chceš sa o kognitívnych skresleniach a prejavoch antipatie dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ponúka aj výučbu predmetov, v ktorých sa dozvieš odborné informácie o tom, ako ľudia myslia, akých chýb sa v procese myslenia dopúšťajú a ako je možné tieto chyby eliminovať alebo s nimi ďalej pracovať. Ako absolvent štúdia psychológie nájdeš na pracovnom trhu široké uplatnenie v rôznych oblastiach psychológie. Nevieš v ktorej oblasti psychológie by si chcel pracovať? Prihlás sa na štúdium psychológie na PEVŠ a poď to s nami zistiť! Prihlášku na štúdium si môžeš podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť