Blog

Čo by mal právnik vedieť o úniovom práve?

komunitárne právo

Úniové právo je v dnešnej dobe čoraz častejšie vyskytujúci sa pojem, ktorý sa objavuje aj v médiách, verejných diskusiách či nových návrhoch zákonov. Čo vlastne označuje toto úniové právo, akej oblasti práva sa týka a stretnú sa s ním aj právnici počas svojho vysokoškolského štúdia?

Úniové právo

Definícia úniového (predtým komunitárneho) práva je pomerne rozsiahla a zložitá. V skratke však môžeme povedať, že úniové právo je súborom právnych aktov, pravidiel a noriem Európskej únie, ktoré sú povinné dodržiavať nielen členské štáty Európskej únie, ale aj ich občania. Úniové právo sa delí na primárne právo (predovšetkým zakladajúce zmluvy) a sekundárne právo (teda normy a pravidlá vytvorené orgánmi Európskej únie).

Vlastnosti úniového práva

Úniové právo je špecifické svojimi vlastnosťami. Prvou je takzvaná priama uplatniteľnosť, respektíve priama aplikovateľnosť noriem. Ide o bezprostrednú a okamžitú uplatniteľnosť, respektíve účinok. Vybraná norma úniového práva sa automaticky stáva súčasťou vnútroštátneho práva členských štátov Európskej únie. Takáto norma má navyše priamy účinok, teda môže priamo zakladať práva a povinnosti. Druhou vlastnosťou je prednosť úniového práva. Konkrétna úniová norma má vyššiu právnu silu ako akákoľvek vnútroštátna norma členských štátov. V úniovom práve sa môžeme stretnúť s rôznymi formami noriem – najmä s nariadením, smernicou či rozhodnutím.

Zakladajúce zmluvy úniového práva

Zakladajúce zmluvy primárneho úniového práva sú často označované aj ako ústava Európskej únie. Vymedzujú ciele Európskej únie, jej inštitucionálny rámec, spôsoby činnosti aj právne akty. Konkrétne je to Parížska zmluva o založení ESUO z roku 1951, Rímske zmluvy o založení EHS a EURATOM z roku 1958 a  Maastrichtská zmluva o EÚ z roku 1993. Súčasťou môžu byť aj zmluvy o pristúpení ďalších členských štátov, doplnkové protokoly alebo revízne zmluvy.

Úniové, respektíve európske právo aj na PEVŠ

Opísať celý princíp a fungovanie úniového práva je v krátkom článku nemožné. Ak sa chcete o úniových normách dozvedieť viac a pripraviť sa na budúci výkon povolania, prihláste sa na bakalárske štúdium práva na našu Fakultu práva. Študovať môžete v dennej aj externej forme a v ponuke máme práve aj obľúbené zameranie na Európske právo. Pokračovať v ňom môžete aj na magisterskom stupni.

<<< Späť