Blog

Čo je optimizmus a kto je optimista?

optimizmus

Optimizmus by sa dal charakterizovať ako spôsob myslenia, ktorý pozostáva z viery v lepšiu budúcnosť, je to určitá optika, cez ktorú sa pozeráme na svet okolo seba. Optimista je človek, ktorý má vysokú mieru optimizmu, teda svet okolo seba vníma ako vo všeobecnosti dobrý, verí tomu, že nakoniec všetko dobre dopadne a na svoj život sa pozerá s ľahkosťou a radosťou. Optimizmus je niečo, čo sa tiež dá naučiť, jedná sa o tzv. naučený optimizmus. Čo to vôbec naučený optimizmus je a ako sa môžeme naučiť myslieť viac optimisticky?

Optimizmus sa nerovná naivite

Možno vám pri slove optimizmus napadnú ľudia, ktorí majú ružové okuliare a nevidia veci také, aké v skutočnosti sú. Nie je to však úplne tak. Optimista vníma realitu okolo seba takú aká je, no rozmýšľa s otvorenou mysľou a snaží sa nájsť riešenia v problematických situáciách, nevzdáva sa. Ide v podstate o nastavenie mysle, kedy sa rozhodujeme, ako sa na danú vec budeme pozerať a čo s ňou urobíme. Toto rozhodnutie je sčasti slobodné a vedomé, no sčasti si to ani nemusíme uvedomovať a automaticky na situáciu reagujeme buď ako na totálnu katastrofu, alebo ako na situáciu, ktorá má riešenie a je len na nás aby sme to riešenie našli. Súvisí to aj s našou psychickou odolnosťou a copingovými stratégiami. Optimista teda nie je naivný, nepopiera realitu, no je psychicky odolný a namiesto toho, aby sa pri určitom probléme zrútil, sa snaží vymyslieť, čo môže urobiť preto, aby ho vyriešil.

Ako sa stať optimistom?

Niektorí ľudia sa nemusia ani veľmi snažiť a sú prirodzene optimistickí. Možno to videli u svojich rodičov, možno majú typ temperamentu, vďaka ktorému sa viac tešia zo života a berú ho s väčším nadhľadom. Niektorí sa to zase naučili až postupom času a iní sú pesimistickí, a na optimistov sa pozerajú s dešpektom. Každý sme nejaký a môžeme sa od seba navzájom učiť rôzne veci. Ak sa chcete naučiť väčšiemu optimizmu, najdôležitejší je prvý krok, a to uvedomiť si svoje vzorce myslenia, a postupne sa učiť premýšľať v niektorých situáciách iným spôsobom. Naučený optimizmus ako pojem zaviedol Martin Seligman, ktorý predpokladal, že optimizmus sa dá rozvíjať, a snažil sa nájsť spôsoby, pomocou ktorých človek dokáže žiť šťastnejší život. Dôležité je nielen prestaviť svoju myseľ, ale zmeniť to, ako v živote celkovo fungujeme.

Optimisti majú určité spoločné vlastnosti

Pri optimistickom myslení je hlavné tiež to, ako vnímame úspech a ako zlyhanie. Podľa Seligmana existujú tri kritériá, na základe ktorých prežívame danú situáciu určitým spôsobom. Prvým kritériom je zosobnenie, čo znamená vnímanie vonkajších alebo vnútorných príčin udalostí, teda či vnímame prehru ako súhrn určitých okolností, alebo ako svoje osobné zlyhanie. Pesimisti vnímajú prehru ako svoje osobné zlyhanie, teda ako vnútorný faktor, zatiaľ čo optimisti ju zväčša pripisujú vonkajším faktorom. Druhým kritériom je permanencia – či udalosť vnímame ako trvalú alebo ako niečo, čo má obmedzené trvanie a časom sa zmení. Pesimisti prehru chápu ako niečo, čo je trvalé, optimisti zase ako dočasné. Tretím faktorom je prenikavosť. Súvisí s tým, či určitú nepríjemnosť alebo prehru vnímame ako niečo, čo zasahuje do všetkých oblastí nášho života alebo ako niečo, čo súvisí len s určitou oblasťou a je to istým spôsobom ohraničené.

Optimizmus a jeho výhody

Ľudia, ktorí sú optimistickí vedia lepšie zvládať stres a záťažové situácie, takže sa dokážu aj rýchlejšie dostať z rôznych chorôb alebo z neúspechov, vytvárajú kvalitnejšie medziľudské vzťahy, sú zdravší, úspešnejší, a nakoniec v dôsledku toho aj žijú dlhšie. Keďže optimisti lepšie zvládajú stresové situácie, nevytvára sa im toľko stresových hormónov, ktoré negatívne vplývajú na ich organizmus, a práve preto žijú spokojnejší a dlhší život. Optimistom sa môže stať každý z nás, je však potrebné mať na pamäti, že to neznamená popierať všetko zlé, čo sa okolo nás deje alebo potláčať nepríjemné emócie a zakazovať si cítiť sa smutne či nahnevane. Ponúka nám to však priestor na to, aby sme sa naučili lepšie tieto emócie a nepriaznivé situácie zvládať, pochopiť, prijať, a nakoniec aj určitým spôsobom vyriešiť.

Poď študovať psychológiu na PEVŠ a nauč sa viac o optimizme a pozitívnej psychológii

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole pozostáva aj z odborných poznatkov z oblasti pozitívnej psychológie, kam patrí mimo iného aj skúmanie optimizmu, pozitívnych emócií a psychickej odolnosti. Prihlášku na štúdium si môžeš podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť