Blog

Čo je to akreditácia a ako ju získať v konkrétnom odbore?

akreditácia

Stretli ste sa pri prehliadaní stránok vysokých škôl s pojmom akreditovaný a neviete, čo to vlastne znamená? Čo je to akreditácia, aký má význam v školstve, ale aj v akých ďalších prípadoch a odvetviach sa tento výraz používa?

Čo je akreditácia?

V slovníkoch môžeme nájsť pod pojmom akreditácia vysvetlenie alebo význam ako poverenie, splnomocnenie či schválenie. Ak je niekto akreditovaný, je dostatočne odborne pripravený a oficiálnou inštitúciou schválený na vykonávanie nejakej činnosti, alebo môže byť prítomný na nejakom mieste (napríklad keď na tlačovú besedu púšťajú len akreditovaných novinárov).

Ďalšie významy akreditácie

Než sa pustíme to významu akreditácie v školstve, spomenieme si aj nejaké ďalšie oblasti použitia tohto termínu. Používa sa napríklad pri diplomatických stykoch na poverenie funkciou diplomatického zástupcu u hlavy iného štátu. Rovnako sa používa aj pri preskúšaní výrobkov ako potvrdenie o splnení podmienok požadovanej kvality pri vykonávaní posudzovania zhody, kalibrovaní a skúšaní (napríklad elektrospotrebičov).

Akreditácia v školstve

Akreditácia alebo akreditovanie je legitímne potvrdenie o splnení všetkých podmienok požadovanej kvality vzdelávania, ktoré poskytuje škola alebo iná vzdelávacia inštitúcia. Akreditácia sa vydáva na základe posúdenia úrovne vzdelávacích programov, konkrétnych podmienok ich realizácie a ďalších okolností, ktoré majú poskytnúť záruky pre zabezpečenie zodpovedajúcej kvality vzdelávania pre návštevníkov vzdelávacej inštitúcie.

Akreditovaný odbor

Akreditovaný odbor alebo akreditovaný študijný program na vysokej škole je taký, ktorému akreditačná komisia (poradný orgán vlády SR) prisúdi spôsobilosť. Rozhodnutie sa oznámi Ministerstvu školstva, na základe čoho má škola právo udeľovať absolventom tohto študijného programu vysokoškolský titul. Prezrite si celú našu ponuku akreditovaných študijných programov pre bakalárske aj magisterské a inžinierske štúdium na našich piatich fakultách.

<<< Späť