Blog

Čo pomáha na stres a nervozitu?

čo pomáha na stres

Určite ste už zažili situácie, v ktorých ste pociťovali stres alebo ste sa cítili byť nervózni. Či už išlo o skúšku na vysokej škole, pracovné stretnutie alebo prvé rande, stres a nervozita nás v týchto situáciách ochotne sprevádzali. Možno si hovoríte, že predsa musí existovať spôsob, ako stres a nervozitu eliminovať aby nás nebrzdili vo výkone a nespôsobovali nám pocit nepohody. Čo teda pomáha na stres a nervozitu?

 

Doprajte si kvalitný spánok

Výskumy ukazujú, že spánková deprivácia alebo celkovo nespokojnosť so svojím spánkovým režimom, kedy človek nemá dostatok spánku, prípadne nie je kvalitný, spôsobuje väčšiu podráždenosť a zhoršenú koncentráciu. To má za následok zhoršenie jeho výkonu a väčšie množstvo medziľudských konfliktov. Človek by mal spať približne 7-8 hodín denne a aby bol jeho spánok naozaj kvalitný, nemal by pred spaním večerať ťažko stráviteľné jedlá, cvičiť a pozerať televíziu, či pozerať do mobilného telefónu kvôli modrému svetlu, ktoré táto elektronika vyžaruje. Je vhodnejšie si pred spaním čítať knihu alebo si dopriať teplý kúpeľ. Rovnako by teplota v izbe, v ktorej človek spáva, mala byť trošku nižšia než v ostatných izbách.

Pohyb vám spraví dobre

Pokiaľ máte sedavé zamestnanie alebo trávite veľa času vo vnútri, prípadne pociťujete stres, je dobré ísť sa poprechádzať, najlepšie do prírody, no ak žijete v oblasti, kde sa nenachádza veľa zelene, stačí aj obyčajná prechádzka v okolí vášho bydliska. Prechádzka vám pomôže prečistiť si myseľ, čerstvý vzduch a chôdza majú na váš organizmus blahodarné účinky. V prípade, že máte radi aktívny život plný pohybu, môžete si ísť zabehať alebo si užiť jazdu na bicykli, prípadne zvoliť hocijakú inú pohybovú aktivitu. Pôsobí to dobre na vašu psychiku a udržiavate sa vďaka tomu aj v dobrej fyzickej kondícii.

 

pohyb pomáha na stres

 

Pomôcť proti stresu môže aj zdravé stravovanie

Existuje viacero výskumov, ktoré dokazujú, že to čo jeme vplýva na to, ako sa cítime. V prípade, že konzumujeme veľa ovocia, zeleniny a ľahko stráviteľnej stravy, ktorá je nutrične vyvážená, máme viac energie, lepšiu náladu a lepšie zvládame stres. Platí tu pravidlo, že čím je potravina menej priemyselne spracovaná, tým je to pre náš organizmus lepšie.

Zvieratá majú antistresové schopnosti

Vedci tiež zistili, že pri kontakte so zvieraťom, napríklad pri hladkaní psa, sa v tele človeka aj daného zvieratka uvoľňuje hormón zvaný oxytocín. O tomto hormóne sa hovorí aj ako o hormóne lásky a blízkosti. Uvoľňuje sa napríklad aj pri objatí s blízkym človekom či ženám po pôrode. Vďaka tomuto hormónu sme pokojnejší a šťastnejší. Keďže sa teda oxytocín vylučuje aj pri kontakte so zvieratami, v prípade, že sa nebojíte psov alebo mačiek (či iných domácich miláčikov), môžete si zaobstarať domáce zvieratko a užívať si jeho antistresové schopnosti.

Pri nervozite pomôžu dychové cvičenia

Dychové cvičenia sú skvelým nástrojom na odstránenie či zmiernenie nervozity alebo stresu. Existuje viacero druhov dychových cvičení, účinné je cvičenie, kde sa na 4 doby nadychujete, 4 doby zadržiavate dych a 4 doby vydychujete. Postupne sa vám zníži tepová frekvencia a prehĺbi dych, takže stres a nervozita pomaličky ustúpia do úzadia a vy sa cítite pokojnejšie.

Poď študovať na PEVŠ a nauč sa ako zvládať stres a nervozitu!

Ako študent psychológie Paneurópskej vysokej školy máš možnosť nahliadnuť za oponu rôznych psychických procesov, ktoré sa v človeku odohrávajú. Naučíš sa okrem mnohých iných vecí aj to, ako a prečo vzniká stresová reakcia, čo všetko pomáha zmierniť stres a nervozitu a popri štúdiu sa naučíš zvládať stres aj ty. Naši pedagógovia ti vždy ochotne pomôžu a poradia. V prípade, že zažívaš dlhodobý stres či nervozitu a je toho na teba zrazu priveľa, môžeš využiť bezplatné psychologické poradenstvo, ktoré PEVŠ pre svojich študentov ponúka. Prihlášku na štúdium si môžeš podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť