Blog

Forenzná psychológia – čo znamená a kde sa využíva?

forenzná psychológia

Pojem forenzná psychológia je pomerne známy a mnoho ľudí si pod ním dokáže predstaviť rôzne veci. Skloňuje sa najmä v súvislosti so súdnictvom, kriminalistikou a trestným činom. Čo presne však forenzná psychológia znamená a kde sa využíva? Čo vykonáva forenzný psychológ, aká je jeho náplň práce a čo je potrebné k tomu aby sa človek forenzným psychológom mohol stať?

Forenzná psychológia ako prepojenie psychológie a právnych vied

Forenzná psychológia je aplikovanou vednou disciplínou, ktorá sa zaoberá problémami v právnej praxi, konkrétne skúma ľudí, ktorí spáchali alebo páchajú trestný čin, rovnako aj obeťami či svedkami trestných činov. Využitie má forenzná psychológia aj napríklad pri riešení opatrovníctva detí pri rozvodovom konaní a celkovo pri rodinnoprávnych problémoch. Forenzná psychológia teda zasahuje jednak do psychológie, a jednak do právnych vied. Ako znalec býva forenzný psychológ prizvaný vtedy, keď sa objavia sporné otázky pri trestnoprávnom, rodinnoprávnom a pracovnoprávnom konaní.

Aká je myseľ sériového vraha?

Na forenznej psychológii je zaujímavé to, že sa snaží poodhaliť myslenie človeka a vysvetliť jeho správanie, ktoré je v rozpore so sociálnymi a právnymi normami a prekračuje určité hranice. Centrom pozornosti je teda osobnosť človeka, ktorý sa ocitá v komplikovanom vzťahu so svetom okolo neho a jeho prispôsobenie sa právnym a sociálnym normám. Forenzná psychológia má teda za úlohu analyzovať motiváciu, ktorá stojí za uskutočnením trestného činu, jej súčasťou je aj psychodiagnostika.

 

forenzná psychológia

 

Ako sa stať forenzným psychológom?

Ak sa chce človek stať forenzným psychológom, potrebuje k tomu adekvátne vzdelanie. Najskôr musí mať ukončené vysokoškolské vzdelanie 2. stupňa v odbore psychológia, následne musí absolvovať špecializačné vzdelávanie v odbore klinická psychológia a úspešne ho ukončiť, a ďalej ho čaká prax v odbore aspoň 7 rokov.

Pridajte sa k nám na PEVŠ a forenzným psychológom sa môžete stať aj vy!

V prípade, že vás forenzná psychológia zaujíma a chceli by ste sa jej v budúcnosti venovať, môžete pre to už teraz spraviť prvý krok – podať si prihlášku na štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole. Štúdiom vás budú sprevádzať odborníci z praxe a vy získate kvalitné štúdium a vedomosti, ktoré budú skvelým základom pre budúce vykonávanie práce forenzného psychológa. Prihlášku si môžete podať po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť