Blog

Jeho práca je dokonalá a bez chýb: Toto je perfekcionista

perfekcionista

Či už sa jedná o pracovný výkon alebo osobný život, perfekcionista je človek zameraný na detaily. Väčšinou sa človek perfekcionistom nerodí, ale stáva sa ním prostredníctvom výchovy a prostredia, v ktorom vyrastal. Perfekcionistom môže byť človek buď iba v určitej oblasti, alebo je taký všeobecne a je to súčasť jeho osobnosti. Aj v tomto prípade platí, že sa úroveň perfekcionizmu môže nachádzať na kontinuu od zdravého perfekcionizmu až po patologický, ktorý môže predstavovať poruchu osobnosti.

Perfekcionista v práci

Väčšina ľudí si asi pomyslí, že mať zamestnanca perfekcionistu je skvelá vec. Práca takéhoto človeka je predsa dokonalá, nerobí žiadne chyby, je dôsledný a venuje pozornosť každému detailu. Tento typ človeka nerád robí chyby a vehementne sa im snaží vyhnúť, prahne po dokonalosti. V práci naozaj dokáže podať excelentný výkon, jeho perfekcionizmus však môže mať aj svoje úskalia. Predstavte si situáciu, v ktorej perfekcionista nestihne splniť nejaké zadanie, pretože po sebe 50-krát musí skontrolovať každý jeden detail. Jeho potreba po dokonalosti sa vtedy stáva jeho slabou stránkou, pretože je to na úkor splnenia úlohy načas. Preto je vhodné zaradiť takéhoto človeka na pozíciu, v ktorej môže využívať svoj perfekcionizmus a zameranie na detaily, a zároveň si táto pozícia nevyžaduje pracovať pod časovým tlakom.

Život s perfekcionistom

Hoci môže byť perfekcionista v práci obľúbeným zamestnancom z pohľadu jeho nadriadených a svoju prácu môže vykonávať naozaj vynikajúco, žiť s ním v jednej domácnosti môže byť veľakrát náročné a vyčerpávajúce. Je vysoko pravdepodobné, že všetko v jeho domácnosti bude mať svoje miesto a bude tam musieť byť mikroskopicky čisto. Pokiaľ je on sám zameraný na poriadok a čistotu a stará sa to sám, je to ešte v poriadku. Pravdepodobnejší je ale scenár, v ktorom to vyžaduje aj od ľudí, s ktorými žije, resp. domácnosť zdieľa. Ak žije s ľuďmi, ktorí sú rovnako perfekcionistickí ako on, potom je všetko v poriadku. Ak ale perfekcionistami nie sú, môže dochádzať k častým konfliktom. Preto býva užitočné nastaviť si fungovanie v domácnosti, resp. domáce práce hneď na začiatku a zadeliť si úlohy, kto čo bude robiť a ako často. Je v poriadku, ak je niekto perfekcionistom a vyžaduje si mať doma hygienicky čisto, nemôže však očakávať od iných, že budú rovnako posadnutí čistotou. Vždy je dôležité a potrebné s ním o tom otvorene komunikovať a nastaviť si pravidlá a hranice.

Ako vzniká perfekcionista?

Ako už bolo spomenuté, perfekcionistom sa človek nerodí, ale stáva. Všetko veľmi závisí od výchovy rodičov, najmä v ranom detstve, kedy sa dieťa učí hygienickým návykom. K takýmto návykom patrí predovšetkým nácvik toalety. V období okolo 1,5 roka až 3 rokov života je dieťa, podľa vývinovej teórie Sigmunda Freuda, v takzvanom análnom štádiu. Nastáva uňho snaha o autonómiu, preto sa toto obdobie často nazýva aj obdobím vzdoru, kedy si dieťa jednoducho chce presadiť svoje. Zároveň si osvojuje spomenuté hygienické návyky a je veľmi dôležité, ako k tomu pristupujú rodičia, resp. opatrovníci dieťaťa. Ak sú na dieťa veľmi prísni a trestajú dieťa pri každej „nehode“ v rámci nácviku toalety, je pravdepodobné, že dieťa sa zatne, bude nočník odmietať, zadržiavať stolicu aj moč a potom bude vylučovať v nevhodnej situácii. Takýmto spôsobom si totiž presadí svoje. Rovnako ak vyrastá v prostredí, kde aspoň jeden z rodičov vyžaduje prehnanú čistotu a poriadok, až to môže hraničiť s obsesiou, potom sa to môže preniesť aj na dieťa, ktoré bude v dospelosti v týchto veciach rovnaké. Stáva sa, že ak perfekcionista nemá všetko čisté a upratané, vyvoláva to v ňom frustráciu, hnev a podráždenosť. On však nevie fungovať inak a treba k tomu aj tak pristupovať a snažiť sa o pochopenie, kedy s ním budete tieto veci empaticky komunikovať.

Poď študovať psychológiu na PEVŠ a staň sa PERFEKTným psychológom!

Byť psychológom má mnohé výhody! Vďaka štúdiu môžete lepšie porozumieť ľuďom okolo seba a potom tiež druhým pomáhať v zvládaní náročných chvíľ či lepšie s nimi komunikovať. Môžete druhým zlepšiť ich kvalitu života a pomôcť im prekonať alebo lepšie zvládať psychické ťažkosti. Ak sa chceš stať psychológom, Paneurópska vysoká škola je pre teba to pravé orechové. Získaš kvalitné odborné poznatky a zručnosti, ktoré sú v práci psychológa nevyhnutné, a zároveň tiež získaš individuálny prístup vyučujúcich, ktorí k tebe budú pristupovať ľudsky a ochotne. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz, stačí kliknúť na tento odkaz.

<<< Späť