Blog

Kedy navštíviť psychológa? Najčastejšie varovné signály

Dávno neplatí, že psychológa či psychoterapeuta navštevujú len ľudia so psychickým ochorením.  Účinná psychoterapia alebo psychologické poradenstvo sú vhodné pre každého z nás a môžu skvalitniť život aj človeku, ktorý nemá žiadne psychické problémy alebo problémy v medziľudských vzťahoch. Psychológ či psychoterapeut vám predovšetkým pomôžu spoznať samého seba. Málokto však navštívi psychológa bez toho, aby ho trápil nejaký problém. Aké sú varovné signály, vďaka ktorým zistíte, že by ste mali navštíviť psychológa?

Niečo sa so mnou deje, niečo je inak

Ak u seba vnímate zmeny napríklad v spánkovom režime, nemôžete spať, trápia vás nočné mory alebo naopak, každý deň by ste celý najradšej prespali, asi niečo nie je v poriadku. Možno ste stratili chuť chodiť von medzi ľudí, stretávať sa s priateľmi a postupne tak u vás narastá aj sociálna izolácia. To je ďalší signál, že niečo nie je v poriadku. Môžete sa jednoducho zrazu cítiť inak, mať vnútorný pocit, že je niečo zle.

 

žena u psychológa

 

Mám zdravotné problémy ale žiadny lekársky nález – ide o varovný signál?

Pokiaľ ste spozorovali rôzne somatické ťažkosti, avšak všetky lekárske testy máte v poriadku a lekári nedokážu diagnostikovať čo vám je, môže sa jednať o zdravotné problémy psychosomatického charakteru. U všetkých diagnóz, či už somatických alebo psychických sa momentálne uplatňuje bio-psycho-sociálny prístup. To znamená, že na vzniku vášho ochorenia sa podieľali biologické činitele, rovnako ako psychické a sociálne činitele. Ak sú u vás teda prítomné nejaké psychosomatické ťažkosti, môže to súvisieť nie len s biológiou vášho tela, ale najmä so psychikou a sociálnym prostredím, resp. sociálnymi vzťahmi. To všetko vám pomôže vyriešiť psychológ.

Trápia ma medziľudské a vzťahové problémy

Psychológ či psychoterapeut sú veľmi nápomocní aj pri riešení vzťahových problémov. Ak máte napríklad problémy vo vzťahu s partnerom, môžete skúsiť individuálnu, ale tiež párovú psychoterapiu alebo párové poradenstvo. Pokiaľ nemáte nejaké blízke vzťahy alebo sa s druhými ľuďmi ocitáte v jednom konflikte za druhým, taktiež vám to môže spôsobovať značný distres a možno tiež pocity nepochopenia či osamelosti. To môže byť ďalším varovným signálom, pre ktorý by ste mali vyhľadať psychológa.

 

psychické problémy

 

Symptómy klinickej diagnózy sú neprehliadnuteľné varovné signály

Klinických diagnóz, ktoré uvádza MKCH-10 (Medzinárodná klasifikácia chorôb) alebo DSM-V (Diagnostický a štatistický manuál duševných porúch) je mnoho a každá z nich má určité symptómy (príznaky). Nemusíte si v nich hneď teraz listovať a hľadať, akú máte diagnózu. Dôležitý je prvotný pocit nepohody. Napríklad ak sa cítite zle alebo máte pocit, že váš život nemá zmysel a neviete sa radovať – príznaky však môžu byť naozaj rôzne. Ak máte nejaký z týchto pocitov, neváhajte vyhľadať odbornú pomoc a obráťte sa na psychológa alebo psychoterapeuta. Každý z nás si zaslúži kvalitný, radostne prežitý život.

 

žena na pláži

 

Navštíviť psychológa či psychoterapeuta nie je hanba

Možno si vravíte, že by ste aj potrebovali zájsť za psychológom, ale čo na to povie vaše okolie? V súčasnosti sa už návšteva psychológa vníma ako bežná a prirodzená vec. Ak mám zlomenú nohu, idem na chirurgiu. Ak mám problémy so žalúdkom, idem za gastroenterológom. Ak mám problémy, ktoré sa týkajú môjho vnútorného prežívania alebo správania, prípadne ma ťažia nepríjemné emócie, s ktorými si neviem rady, navštívim psychológa, pretože od toho tu títo odborníci sú. Dôležité je predovšetkým dopriať si možnosť šťastného a kvalitného života, poznania a následného prijatia seba samého, pretože táto možnosť tu je. Stačí zájsť za psychológom. Ak vás téma psychológie zaujíma, prihláste sa na štúdium u nás. V budúcnosti môžete byť práve vy tými, ktorí pomôžu ostatným v boji za ich duševné zdravie.

 

<<< Späť