Blog

Parapsychológia: Vysvetlí paranormálne psychické javy

parapsychologia

Zažili ste niekedy situáciu, v ktorej ste bez toho, aby vám váš blízky človek povedal, na čo myslí, vedeli čo chce? Alebo ste intuitívne vedeli, čo urobiť, prípadne neurobiť, lebo ste mali tušenie, čo bude nasledovať, a potom sa to aj naozaj stalo? Jedná sa o paranormálne psychické javy alebo je to bežná vec?

Na tieto a ďalšie otázky odpovedá práve parapsychológia.

Telepatia ako jeden z predmetov skúmania parapsychológie

Podstatou parapsychológie je predovšetkým otázka, či je v našich silách a schopnostiach prijímať informácie bez stimulácie našich zmyslových orgánov alebo ovplyvňovať fyzikálne javy výlučne duševnými prostriedkami. Venuje sa otázkam mimozmyslového vnímania ako je napríklad telepatia, jasnozrivosť alebo veštenie a v neposlednom rade aj psychokinézii. Čo je podstatou týchto schopností?

Schopnosť čítať myšlienky a predpovedať budúcnosť sa skúma dodnes

Pod mimozmyslovým vnímaním rozumieme reakciu na určité vonkajšie podnety bez toho, aby boli stimulované naše zmyslové orgány. Radí sa sem práve telepatia, jasnozrivosť a veštenie. Telepatiou sa myslí schopnosť prenášať myšlienky medzi osobami bez toho, aby tieto osoby využili známy telekomunikačný kanál – to, ľudovo povedané, znamená, že si vedia navzájom čítať myšlienky. Jasnozrivosť je zase schopnosť vnímať objekty alebo udalosti, ktoré však nedávajú podnety našim zmyslovým orgánom, napríklad keď človek cíti prítomnosť určitého objektu, ktorý je veľmi vzdialený, takže ho nemôže vidieť, počuť, iba vnútorne cíti jeho prítomnosť. Veštenie asi nie je potrebné vysvetľovať, ide o vnímanie udalostí, ktoré sa v budúcnosti ešte len majú stať a nedajú sa predpovedať pomocou dedukcie.

Hýbanie predmetmi pomocou mysle – nadprirodzená schopnosť či náhoda?

Myslíte si, že je možné pomocou mysle pohybovať predmetmi? Psychokinéza je totiž rovnako súčasťou parapsychologického skúmania. Jej podstatou je duševné ovplyvňovanie fyzických udalostí, napríklad keď hádžete hracou kockou a pri sústredení sa na konkrétne číslo, dané číslo aj padne. Patrí sem tiež schopnosť hýbať predmetmi pomocou mysle a vôle.  Je toto všetko však možné? Existujú pre tieto javy nejaké vysvetlenia alebo je to vždy vecou náhody?

Väčšina psychológov považuje parapsychológiu za vedecky nepodloženú

Mnoho vedcov a výskumníkov z oblasti psychológie odmieta parapsychológiu a spomínané javy (tzv. Psí- fenomény), pretože ju považujú za neodbornú a vedecky nepodloženú. Keďže mnoho ľudí malo rôzne zážitky, v ktorých sa prejavila napríklad ich „schopnosť telepatie“ a uhádli, na čo druhý človek myslel, prípadne správne predpovedali niečo z budúcnosti, spoločnosť sa začala týmito javmi viac zaoberať a skúmať ich. Práve vďaka tomu vznikla parapsychológia a dodnes existuje viacero parapsychológov, ktorí sa ňou zaoberajú. Vyvinuli tiež experimentálny postup, vďaka ktorému skúmajú prítomnosť telepatickej komunikácie, tzv. ganzfeldový efekt či ganzfeldový experiment. 

parapsychologia

Experimentálny výskum paranormálnych javov

Spomínaný ganzfeldový efekt skúma telepatickú komunikáciu medzi dvoma subjektami – človekom, ktorý informácie vysiela a človekom, ktorý ich prijíma. Osoba, ktorá informácie prijíma sa nachádza v akusticky izolovanej miestnosti, na očiach má položené polovice pingpongových loptičiek a slúchadlá, z ktorých počuje slabý šum. Takéto prostredie sa nazýva ganzfeld (v preklade celé pole). Osoba, ktorá informácie vysiela je tiež v akusticky izolovanej miestnosti a náhodne sa jej vyberú určité podnety, ktoré má osoba prijímajúca informácie zachytiť. Vysielajúca osoba sa sústredí na daný cieľ a prijímajúca osoba sa ho snaží popísať svojimi voľnými asociáciami a predstavami, ktoré sa v jej mysli v tom momente nachádzajú. Neskôr sa prijímajúcej osobe ukážu štyri podnety, z ktorých len jeden je cieľový a za úlohu má zhodnotiť, do akej miery sa zhoduje s jej predstavami a asociáciami.

Kritika parapsychológie

Parapsychológii sa vyčíta, že experimenty, ktoré sa v rámci nej vykonávajú, nie sú dostatočne kontrolované a obsahujú chybné postupy. Problémom je aj miera opakovateľnosti experimentu, keďže je takmer nemožné zabezpečiť rovnaké podmienky rôznymi experimentátormi s rôznym počtom ľudí absolvujúcich tento experiment. Prečo však tieto psí-fenomény nie sú súčasťou vedy, napriek tomu, že existuje viacero presvedčivých dôkazov o ich existencii? Podľa viacerých vedcov si mimoriadne tvrdenia vyžadujú aj mimoriadne dôkazy. Parapsychológia tiež narúša naše chápanie reality, takže vyžadujeme väčšiu dokázateľnosť týchto tvrdení, pretože ak by boli pravdivé, museli by sme pretvoriť náš model sveta a to nie je jednoduché.

Poďte študovať psychológiu na PEVŠ a získajte vedecky podložené, odborné vedomosti zo psychológie!

Na Paneurópskej vysokej škole sa v rámci odboru psychológia dozviete mnoho zaujímavých vecí z tejto oblasti. Naučíte sa tiež rozlišovať vedecky podložené a dôveryhodné informácie od populárnych informácií a psychologických mýtov, ktoré v spoločnosti kolujú. Parapsychológia nepatrí medzi vedecké, odborné disciplíny a na vysokej škole sa jej v rámci štúdia psychológie pozornosť nevenuje. Dozviete sa však užitočné informácie z oblasti klinickej psychológie, školskej, pracovnej či poradenskej psychológie. Vďaka štúdiu psychológie tak budete po jeho skončení môcť pomáhať druhým pri riešení rôznych životných problémov a psychických ochorení. Prihlášku si môžete podať už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť