Blog

Pedagogické minimum – na čo slúži a kde si ho spravíte?

pedagogicke minimum

S pojmom pedagogické minimum ste sa už určite stretli. V prípade, že sa zaujímate o povolanie učiteľa aj bez predchádzajúceho vysokoškolského štúdia v odbore učiteľstvo, ste si o ňom už pravdepodobne aj niečo hľadali. V nasledujúcom článku sa dozviete všetky dôležité informácie, ktoré by ste o pedagogickom minime mali vedieť. 

Čo je pedagogické minimum?

Pedagogické minimum je názov rozširujúceho štúdia, po ktorého absolvovaní môžete učiť (najčastejšie) na základnej alebo strednej škole. Je vhodné pre každého, kto sa po nejakom čase rozhodol zamestnať v školstve a chce svoje vedomosti odovzdávať ďalej, no vyštudoval takzvaný „čistý“ odbor, a nie jeho zameranie na učiteľstvo. Ak máte napríklad dokončené magisterské štúdium informatiky a chceli by ste ju učiť na vysokej škole, spravíte si pedagogické minimum a môžete ísť na vec.

Kde si spravíte pedagogické minimum?

Ponuku absolvovania pedagogického minima nájdete len na niektorých vysokých školách a prevažne sú to tie, ktorých súčasťou je pedagogická alebo iná humánno-vedná fakulta. Samotných škôl je v ponuke pomerne dosť na to, aby ste neboli zbytočne limitovaní. Zamerať sa tak môžete viac na kvalitu.

Ako dlho trvá štúdium?

Dĺžka štúdia dosť závisí od toho, či sa rozhodnete pre dennú prezenčnú, alebo externú remote formu. Na toto štúdium sa väčšinou prihlasujú už pracujúci ľudia, preto vám odporúčame vybrať si školu vo vašom okolí, nakoľko aj počas externého štúdia sa budete musieť niektorých hodín zúčastniť osobne. Rozsah vyučovania býva spravidla rozdelený do štyroch semestrov a dohromady má rozsah okolo 200 hodín.

Ako štúdium úspešne zakončíte?

Štúdium sa ukončuje odovzdaním záverečnej práce a štátnou skúškou. Po úspešnom absolvovaní štúdia dostanete diplom o dosiahnutom vzdelaní v odbore pedagogika, vďaka ktorému môžete učiť na vybraných školách vo vašom odbore.

Kde môžete učiť s pedagogickým minimom?

Pedagogické minimum (štúdium) absolvujete na základe toho, na akej škole chcete, respektíve môžete učiť. Môžu si ho urobiť napríklad aj absolventi strednej školy s maturitou bez vysokoškolského diplomu a s dosiahnutým pedagogickým minimom môže následne pracovať na poste vychovávateľa. Pedagogické minimum si môžete spraviť pre výučbou na základnej, ale aj na strednej škole. Pred podaním prihlášky na konkrétnu vysokú školu sa vždy informujte o tom, kde vlastne s dosiahnutým pedagogickým minimom budete môcť učiť a pre aký stupeň budete akreditovaní.

<<< Späť