Blog

Podľahli ste už niekedy davu? Mohla vás ovplyvniť psychológia davu

psychológia davu

Možno ste si všimli, že ľudia sa zvyknú správať inak, keď sú osamote a inak, keď sa nachádzajú vo veľkej skupine ľudí, resp. v dave. Davom ľudí sa bližšie zaoberal francúzsky sociálny psychológ Gustav Le Bon, ktorý skúmal jeho psychologické charakteristiky. Čím je dav charakteristický, čo motivuje správanie ľudí v davoch a ako nás môže ovplyvňovať psychológia davu?

Dav je živým organizmom

Tak ako jednotlivé bunky vytvárajú svojím spojením novú bytosť, ktorá má nové vlastnosti odlišujúce sa od tých, ktoré majú bunky samé o sebe, tak aj ľudia vytvárajú dav, ktorý má svoje vlastnosti. Vo všeobecnom význame je pojem dav vnímaný ako zhromaždenie, zoskupenie jednotlivcov bez ohľadu na ich národnosť, pohlavie alebo povolanie a neberie sa do úvahy ani dôvod, pre ktorý sa zoskupili. V psychologickom zmysle slova je však dav niečím, kde sú city a myšlienky jednotlivcov, ktorí ho tvoria, zamerané tým istým smerom a mizne vedomá osobnosť jednotlivých členov davu. Z obyčajného zoskupenia ľudí sa zrazu stáva organizovaný dav, ktorý je akoby jednou bytosťou a podlieha zákonu duševnej jednoty davov. Nie je však potrebné, aby organizovaný dav, v ktorom sú myšlienky a city jeho členov zamerané jedným smerom, bol tvorený ľuďmi, ktorí sú v jednom čase na jednom mieste. Na to, aby dav nadobudol psychologické vlastnosti môžu byť jednotlivci fyzicky oddelení, no spájajú ich určité prudké emócie, napr. pri národných udalostiach.

Existuje viacero druhov davu

Davy môžu byť homogénne, čo znamená, že sú zložené z ľudí, ktorí majú určité spoločné vlastnosti, resp. sú si v niečom podobní. Sú však aj heterogénne davy, ktoré sú buď anonymné (napríklad pouličné davy) a neanonymné (napríklad určitá porota alebo parlament). Vlastnosti davu sú charakterizované určitým nevedomým základom, ale aj okolnosťami, za ktorých dav vznikol. Prvky davu však závisia aj od toho, či v nich majú významnú rolu aj vodcovia. Podľa Gustava Le Bona je dav ľahko ovplyvniteľný a nekritický, býva v ňom prítomné myslenie v obrazoch a jeho city sú síce jednoduché, ale prehnané a ľahko zachádzajú až do extrémov.

Ako sa správa človek, ktorý podľahol davu?

Medzi hlavné znaky, ktoré sú typické pre človeka v dave, patrí predovšetkým zánik jeho vedomej osobnosti, jeho myšlienky a city sú orientované rovnakým smerom vplyvom určitej sugescie alebo tzv. „davovej nákazy“. Má tiež tendenciu ihneď konať na základe nejakej myšlienky. Ľudia v dave strácajú schopnosť kriticky a racionálne myslieť, ich správanie je ľahko ovplyvniteľné a sami sa stávajú dosť ľahko ovládateľnými. Ich reakcie sú často primitívnejšie než za normálnych okolností, napríklad vzdelaný človek sa môže v dave začať správať ako barbar. V dôsledku spojenia s davom tiež môže u jednotlivca dôjsť k poklesu jeho intelektuálneho výkonu. Môže to však mať aj opačné dôsledky, napríklad človek môže byť plný nadšenia a heroizmu.

Vodcovia a ich úloha v davoch

Keď sa jednotlivci spoja a vytvoria tak určitý dav, majú tendenciu inštinktívne sa podriadiť nejakej autorite, resp. vodcovi. Dav akoby bol poslušným stádom, ktoré poslúcha, čo mu vodca prikáže a túži po tom, aby bolo ovládané. Na to, aby vodca dokázal vyvolať „davovú nákazu“, teda vzbudiť v členoch davu určitú akciu alebo vieru v nejaké presvedčenie, sám musí byť fascinovaný nejakou vierou. Možno si dokážete predstaviť rôznych vodcov, ktorí dokázali zmanipulovať masy ľudí a prostredníctvom nich si naplniť určitý cieľ či už o potvrdení vlastnej dôležitosti alebo určitej ideológie, ktorej veril. Čo býva pre takýchto vodcov typické, je určitá charizma, narcistické črty osobnosti a túžba po moci a ovládaní druhých. Ak je dav zranený v dôsledku určitých minulých nepriaznivých udalostí, je väčšia pravdepodobnosť, že bude náchylný k ovládateľnosti a bude ľahšie manipulovateľný. Pokiaľ sa zrazu zjaví určitý vodca so spomenutými charakteristikami, ktorý ľuďom sľúbi pomoc a dá im nádej v lepšiu budúcnosť, vzniká tak priestor pre masové ovládanie a rôznorodé davové správanie.

Chceš sa o psychológii davu dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na Paneurópskej vysokej škole sa môžeš dozvedieť mnoho zaujímavých odborných informácií a poznatkov z oblasti psychológie. O psychológii davu sa môžeš učiť na predmetoch ako je napríklad Sociálna psychológia a rôzne typy správania ďalej analyzovať aj zaujímavou formou napríklad na predmete Sociálna psychológia vo filme. Podaj si prihlášku na štúdium už teraz po kliknutí na tento odkaz.

 

<<< Späť