Blog

Prečo je dôležité podporovať inovačné projekty v ekonomike?

meeting inovacny projekt

Súčasnosť je charakteristická rozvojom ekonomiky, kreativity, ale aj progresu technológií, ktoré pomaly, ale isto zasahujú každý smer nášho života. Aj rozvoj ekonomiky je závislý od kreativity ľudí, ktorých cieľom je zaujať a ponúkať neustále niečo nové, obdivuhodné (Gašparík, Krammer, Vácvalová, 2017).  

Málokto by povedal, že ekonomický sektor môže byť zaujímavý pre ľudí s tvorivým, kreatívnym myslením. Dnešná doba ponúka nespočetné množstvo možností pre tvorbu a oslovenie čo najväčšieho počtu ľudí v akejkoľvek téme. Téma ekonomiky je však v súčasnosti viac než žiadaná a preto považujeme za dôležité predstaviť podcast €conomicourse.

Aj ekonomika poskytuje priestor pre kreativitu

Podľa aktuálnych zistení  patrí kreatívna ekonomika medzi najrýchlejšie sa rozvíjajúce odvetvie, pričom je typická silnou transformačnou silou pre sociálno-ekonomický rozvoj (Howkins, 2009). 

Typy kreatívnej ekonomiky a kreatívneho priemyslu

Do odvetvia kreatívnej ekonomiky, prípadne kreatívneho priemyslu, najmä za posledných 20 rokov pribudlo obrovské množstvo rôznych aktivít, respektíve profesií. Základným stavebným kameňom kreatívneho priemyslu je kultúrne odvetvie. Môžeme sem zaradiť tvorbu akýchkoľvek audio, vizuálnych, ale aj audiovizuálnych diel či predstavení. Spolu s vývojom technológií sa posledné roky vyvíjali aj jednotlivé médiá, na ktorých je možné prezentovať podobné diela. Od živých predstavení ľudstvo v 20. storočí prešlo k televízii a rozhlasu. V súčasnosti sa obsah produkovaný v zábavnom priemysle distribuuje najviac prostredníctvom internetu, no aj jeho podoba sa zmenila a je odlišná od tej, ktorá bola dostupná na začiatku tohto tisícročia. Medzi hlavné distribučné kanály dnes patria rôzne sociálne siete zamerané na rýchly a krátky obsah a ovplyvňovanie nákupného rozhodovacieho procesu u potenciálnych zákazníkov.

Najväčšie zisky v kreatívnom priemysle generuje reklama, ktorá tiež neustále mení svoju podobu. Medzi tvorcov contentu spadajúceho do kreatívneho priemyslu môžeme dnes zaradiť aj profesie ako influencer či youtuber. V kreatívnom odvetví je vďaka rastúcej konkurencii v podnikaní čoraz väčší dopyt po vzdelaných a kreatívnych ľuďoch.

Projekt €conomicourse

Kreativita patrí medzi hlavné hnacie motory v ekonomike. a preto sme  sa rozhodli využiť túto možnosť a pretavili našu kreativitu do užitočného a žiadaného projektu €conomicourse, prostredníctvom ktorého sa snažíme sprostredkovať ľuďom nie len základné informácie o finančnej gramotnosti, ale aj celkový prehľad o aktuálnom dianí v ekonomickom sektore. 

kreatívna ekonomika

Zdroj: Prezi.com

Inovačné projekty v ekonomike dokážu osloviť mladých ľudí a rozvíjať finančnú gramotnosť

Čo bude súčasťou kurzu?

Vzhľadom na aktuálnu popularitu sociálnych sietí, aplikácií, či iných portálov s podobným charakterom sme sa rozhodli pre tvorbu podcastov, ktoré môžu poslucháči počúvať takmer kdekoľvek a kedykoľvek za pomoci smartfónu, mobilného zariadenia alebo počítača.

Aktuálna ekonomická situácia na Slovensku je plná otáznikov, na ktoré laici ťažko hľadajú odpovede. My ponúkame priestor, kde máte možnosť dozvedieť sa všetky potrebné informácie o situácii vo finančnom sektore, základné informácie o bežných účtoch, podmienkach a ponukách jednotlivých bánk, aktuálnych úrokových sadzbách, ako aj o podmienkach pre získanie hypotéky. 

Naučte sa aj investovať

Pre skúsenejších máme k dispozícií podcasty o rôznych akciových fondoch, vhodných pre investičné sporenie, ale aj o spôsoboch ako zvýšiť hodnotu svojho majetku. Radi by sme upriamili pozornosť na to, že súčasťou každého podcastu je odborník, ktorý profesionálne zodpovedá všetky otázky. 

Výhodou nášho podcastu orientovaného na ekonomiku a finančnú gramotnosť je možnosť klásť otázky, ktoré zodpovedáme v nasledujúcom podcaste a ak sme na vašu otázku už niekedy odpovedali, automaticky sa Vám vygeneruje link s presmerovaním na podcast, ktorého súčasťou je vami položená otázka. Nikdy nebolo jednoduchšie mať prehľad vo svete financií, ako teraz. Stačí kliknúť tu a my Vás prevedieme svetom financií. 

No a ak sa chcete stať naozajstným odborníkom v oblasti ekonómie a ekonomiky, môžete si poslať online prihlášku na bakalárske štúdium na Fakulte ekonómie a podnikania Paneurópskej vysokej školy.

Zdroje:

ECONOMIST. 2022. Podcast. Dostupné na: Podcasts | The Economist

GAŠPARÍK, J., KRAMMER, J., VÁCVALOVÁ, A. 2017.  Príležitosti kreatívnej Ekonomiky. Bratislava: MPSVR SR ISBN 978-80-89837-28-1.

HOWKINS J. 2009. [Online] Creative Ecologies: Where Thinking is a Proper Job, vydané UQP: 2009, http://www.creativeeconomy.com/think.htm

WONGA. 2019. The Four Pillars of Financial Literacy – Why They´re Important. Dostupné na: The Four Pillars of Financial Literacy – Why They’re Important (wonga.co.za).

<<< Späť