Blog

Psychológia reklamy má svoje princípy – takto vás reklama ovplyvňuje

psychologia reklamy

Reklamám sa v dnešnej dobe nevyhneme, sú naozaj všade okolo nás. Či už zapneme televíziu, rádio alebo sa ideme len poprechádzať do mesta, striehnu na nás na každom kroku. Existuje tiež špecifická oblasť psychológie, tzv. psychológia reklamy, ktorá sa zaoberá tým, akým spôsobom je možné vyvolať alebo zvýšiť v človeku túžbu kúpiť si tú či onú vec, prípadne službu.

Aj reklama má svoje limity

Pod pojmom reklama sa rozumie cieľavedomé komunikačné pôsobenie, šírenie špecifických podnetov, ktoré sú zamerané na určitú cieľovú skupinu, vytváranie a zmeny postojov, názorov a zvykov, ktoré vedú k žiaducim činnostiam. Jedná sa teda o zámernú formu ovplyvňovania ľudí, ktorá vedie k dosiahnutiu komunikačných cieľov. Na začiatok je však potrebné spomenúť, že aj reklama má svoje limity, resp. obmedzenia. Napríklad zabudnutie reklamy aj v prípade, že človek reklamu vnímal. Ďalej môže existovať nesúlad s vopred vytvorenými postojmi spotrebiteľov, emocionálne faktory verzus racionálne argumenty, vysoký prah vnímania jednotlivých ľudí, a tak ďalej.

Reklama pôsobí na všetky naše zmysly

Vždy záleží, ako je podnet intenzívny, či je nad prahom vnímania a či je jeho aktivácia primeraná. Na náš zrak napríklad pôsobí tlačená reklama v novinách, časopisoch, televízna reklama, vonkajšia reklama napr. Vo forme billboardov alebo city light vitrín, reklama v kine, darčekové predmety, a podobne. Na naše sluchové vnímanie zase pôsobí rozhlasová alebo televízna reklama či reklama na videu. Výbornou ukážkou pôsobenia reklamy na naše čuchové zmysly je napríklad parfum v časopise ako súčasť tlačenej reklamy, keď v časopise máte možnosť ovoňať navoňanú stránku. Na našu chuť reklama môže pôsobiť pomocou rôznych ochutnávok, s akými sa máte možnosť stretnúť v rôznych supermarketoch, kde vám promóter/ka dá ochutnať ponúkaný produkt. V neposlednom rade reklama dokáže pôsobiť aj na náš hmat, a to napríklad prostredníctvom tlačenej reklamy, ktorá je spojená s ukážkou materiálu.

Psychológia reklamy využíva rôzne metódy presviedčania

Keďže cieľom reklamy je zámerne ovplyvňovať ľudí, aby si kúpili ten či oný produkt alebo službu, využíva k tomu tiež viacero metód presviedčania. Medzi takéto metódy patrí napríklad metóda plus-mínus, ktorá spočíva v tom, že porovnáva rôzne ponuky z hľadiska ich výhod a nevýhod takým spôsobom, aby výhody prevažovali. Ďalšou je metóda preskočenia, kedy sa námietka najskôr preskočí, uvedú sa prednosti ponuky, a potom pomocou postupu „áno, ale“ sa námietka uzná, no postaví sa proti nej prednosť daného produktu. V metóda obrátenia ide o to, že sa námietka zopakuje a urobí sa z nej prednosť, resp. výhoda pre zákazníka, v zmysle „to je práve to, čo…“. Spomenuté metódy využíva psychológia predaja, ale bývajú tiež súčasťou psychológie reklamy, môžete ich vidieť napríklad v televízii v telenákupnom pásme, tzv. teleshoppingu, kde dvaja herci diskutujú o ponúkanom produkte a predstavujú divákom jeho prednosti.

Správanie spotrebiteľa ovplyvňuje viacero faktorov

To, či si človek kúpi alebo nekúpi daný tovar či službu, závisí od viacerých faktorov. Patria sem kultúrne, spoločenské, osobné a psychologické faktory. Medzi tie psychologické patrí motivácia človeka, jeho vnímanie, schopnosť učenia, presvedčenia a postoje. Čo sa týka vnímania reklamy, tu je dôležité to, ako ponúkaný produkt alebo službu zákazník/spotrebiteľ vníma, aké informácie mu zídu na um, keď si na produkt/službu spomenie a ako sú tieto informácie skresľované. Čo sa týka učenia, rolu tu zohrávajú zmeny v správaní človeka, ktoré vyplývajú z jeho skúseností. Názory a postoje človeka voči výrobku alebo službe sú tiež dôležitým ukazovateľom pre podporu alebo zmenu postoja či názoru na výrobok/službu, napríklad pomocou nejakej kampane alebo inej formy propagácie.

Chceš sa o psychológii reklamy dozvedieť viac? Poď študovať psychológiu na PEVŠ!

Štúdium psychológie na Paneurópskej vysokej škole ti totiž ponúka možnosť vzdelávať sa v rôznych zaujímavých oblastiach psychológie, medzi ktoré patrí aj psychológia marketingu či psychológia reklamy. Ak ťa táto oblasť psychológie zaujíma, podaj si prihlášku na štúdium už teraz a po absolvovaní štúdia tiež môžeš pracovať aj v rôznych marketingových firmách alebo vytvárať marketingové stratégie pre rôzne značky s využitím poznatkov zo psychológie. Stačí si len podať prihlášku po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť