Blog

Titul docent aj na našej vysokej škole

titul docent

Ak sa pohybujete vo vysokoškolskom prostredí (pokojne len ako študent prvého ročníka na bakalárskom stupni), pravdepodobne ste sa už stretli s titulom s názvom docent. Kto je to vlastne ten docent, je to akademický alebo neakademický titul a ako ho môžete získať aj vy? 

Kto je to docent?

Docent, z latinského slova docens, ktoré znamená „vyučujúci“, sa označuje skratkou doc. a ide o vedecko-pedagogickú alebo umelecko-pedagogickú hodnosť vysokoškolského pedagóga. Hodnosť docenta označujeme ako docentúru. Do roku 1950 sa na Slovensku docenti delili na takzvaných súkromných a honorovaných.

Skratka doc.

Skratka doc. sa najmä v súvislosti so zahraničnými filmami často v našich končinách mylne zamieňa za titul doktor, respektíve lekár. Pre malé doktoráty máme však celú paletu titulov (PhDr., JUDr., RNDr. a iné) pre absolventov rigorózneho vzdelania, veľký doktorát má skratku PhD., a v neposlednom rade, doktor (vo význame lekár) sa na Slovensku označuje titulom MUDr..

Titul docent

Titul docent sa nezaraďuje medzi prvý, druhý, ani tretí stupeň vysokoškolského vzdelania. Píše sa ešte pred samotný akademický titul, čiže meno človeka s docentúrou vyzerá napríklad takto: doc. RNDr. Meno Priezvisko PhD.. Ako vlastne oslovovať človeka, ktorý má pred akademickým titulom navyše titul docent? Jednoducho, pán docent alebo pani docentka. Tento titul je významnejší, ako veľký doktorát písaný za menom.

Kde sa môžete stretnúť s docentom?

S docentom sa najčastejšie stretnete počas vysokoškolského štúdia. Takmer na každej vysokej škole nájdete človeka, ktorý dosiahol vo svojom profesnom živote tento titul. Okrem toho sa s docentmi môžete často stretnúť aj v nemocniciach. Titul má množstvo lekárov, ktorí popri svojej práci zároveň prednášajú na vysokých školách.

Ako môžete získať titul docent?

Na Slovensku je podmienkou získania titulu docent úspešné absolvovanie habilitačného pokračovania v príslušnom odbore. Súčasťou habilitačného konania a aj je verejná habilitačná prednáška a verejná obhajoba habilitačnej práce pred komisiou. Titul docenta priznáva rektor, v minulosti to bol minister školstva.

<<< Späť