Blog

Titul Ing. – inžinierske štúdium

inžinier

Radi by ste dosiahli titul Ing.? Tento sen si môžete splniť aj na našej škole. Čo všetko potrebujete absolvovať predtým, než si budete môcť pred meno písať tento titul a aké ďalšie možnosti štúdia máte? Je titul Ing. na Slovensku žiadaný? A v akých odboroch sa najčastejšie udeľuje?

Ing. – Titul inžinier

Titul inžinier so skratkou Ing. sa píše pred menom a ide o druhý stupeň vysokoškolského vzdelania. Titul Ing. je medzinárodne uznávaný, no najmä v USA a vo Veľkej Británii je slovom Engineer označovaný človek, ktorý sa venuje montáži alebo oprave rôznych zariadení a techniky. Aj na Slovensku sa udeľuje predovšetkým absolventom vysokoškolského inžinierskeho štúdia v technických, ekonomických, ale aj poľnohospodárskych študijných odboroch. Inžinierske štúdium je spravidla dvojročné, v niektorých prípadoch môže trvať aj tri roky.

Ekvivalent titulu Ing.

Spolu s titulom Ing. na rovnakej úrovni stojí aj titul Mgr.. Titul magister sa udeľuje vo všetkých ostatných odboroch, najmä v humanitných vedách, ale aj v odboroch ako je právo, informatika či dokonca psychológia. Na našej škole nájdete magisterské aj inžinierske študijné programy. 

Špecializácia pri titule Ing.

V živote sa môžete stretnúť aj s titulom Ing. arch., ktorý slúžia ako skratka pre dosiahnuté vzdelanie inžinier architekt. Rovnako, ako pri Mgr. a Ing., udeľuje sa úspešným absolventom druhého stupňa vysokoškolského vzdelania v odbore architektúra na rôznych stavebných fakultách a technicky zameraných vysokých školách s odbormi v oblasti staviteľstva.

Spojenie prvého a druhého stupňa štúdia

V niektorých prípadoch a odboroch sa aj na Slovensku môžete stretnúť s tým, že akreditačná komisia spojí prvý a druhý stupeň vysokoškolského štúdia. V takomto prípade odpadá absolvovanie trojročného bakalárskeho štúdia a následného dvojročného inžinierskeho. Miesto toho rovno nastúpite na 5 alebo 6-ročné inžinierske štúdium. 

Ponuka inžinierskeho štúdia na našej škole

Možnosť získania titulu Ing. ponúkame len na našej Fakulte ekonómie a podnikania, konkrétne v odbore Ekonomika a manažment medzinárodného podnikania, ktorý môžete študovať v slovenskom aj anglickom jazyku a v dennej aj externej forme. Neváhajte a podajte si online prihlášku.

<<< Späť