Blog

Zoznámte sa s harvardským systémom citovania STN ISO 690

harvardsky system citovania stn iso 690

Ako správne citovať a katalogizovať citácie podľa harvardského systému citovania s označením normy STN ISO 690? V nasledujúcom článku sme pre vás pripravili kompletného sprievodcu so všetkými dôležitými pravidlami, ktoré treba dodržiavať pri citovaní, parafrázovaní a uvádzaní zdrojov do zoznamu literatúry vo vašej záverečnej práci.

STN ISO 690

Norma s označením STN ISO 690 je súhrn pravidiel takzvaného harvardského systému citovania. Ide o akýsi návod na tvorbu bibliografických odkazov na informačné pramene a ich korektné citovanie, v našom prípade práve pri písaní záverečných bakalárskych, diplomových, ale aj iných vysokoškolských študentských prác. 

Systém citovania ISO 690

Aktuálne platné znenie vošlo do platnosti v roku 1998, v roku 2001 bolo aktualizované o spôsob citovania elektronických dokumentov a naposledy bolo aktualizované v roku 2012. Táto norma poskytuje pomerne presný návod na tvorbu bibliografických odkazov. Každý čiastkový údaj v odkaze musí byť zreteľne oddelený, uvádza povinné aj voliteľné údaje, ktoré by sa v odkaze mali nachádzať a odporúča aj ich poradie. 

Vyhláška 233/2011

Táto vyhláška platí spoločne s metodickým usmernením č. 56/2011 o náležitostiach záverečných prác, ich bibliografickej registrácii, uchovávaní a sprístupňovaní. Sú v nich zapracované zmeny z posledného spomínaného vydania normy STN ISO 690. Usmernenie je zamerané aj na zjednodušenie a sprehľadnenie odkazov.

Metóda citovania v záverečných prácach

Harvardský systém sa nazýva aj systémom mena a dátumu. Zoznam odkazov, respektíve zoznam použitej literatúry sa upravuje tak, aby za menom autora alebo autorov nasledoval dátum vydania publikácie. Jednotlivé publikácie sa na konci práce usporiadajú podľa začiatočného písmena priezviska autorov. 

Príklad citovania podľa STN ISO 690

Citovaný odkaz by mohol v zozname literatúry vyzerať takto:

MRKVIČKA, Jozef a kol. 2022. Návod na citovanie v záverečných prácach. Bratislava: Vydavateľstvo PEVŠ. 142 s. ISBN 000-000-00000-00-0

Ako vidíte, priezvisko sa píše kapitálkami, nasleduje krstné meno, rok vydania, názov práce, miesto vydania a názov vydavateľstva, počet strán a ISBN. Uviesť však môžete aj ďalšie údaje, napríklad na ktorej strane sa citovaný text nachádza alebo o ktoré vydanie ide. Ďalšie príklady citovania podľa tejto normy nájdete na tejto podstránke.

Overte si citačnú normu na svojej fakulte

Je potrebné si uvedomiť, že existujú aj ďalšie citačné normy. Napríklad vedecké články či dizertačné práce štandardne vyžadujú citačnú normu APA. Neberte preto tento článok ako všeobecný návod a overte si vyžadovaný spôsob citácie na svojej fakulte. Viac o odovzdávaní záverečných prác na PEVŠ sa dočítate v jednotlivých odkazoch:

Fakulta ekonómie a podnikania

Fakulta práva

Fakulta psychológie

Fakulta masmédií

Fakulta informatiky

 

 

<<< Späť