Blog

Ako posilniť psychiku, keď ste psychicky na dne? 

Je úplne prirodzené, že človek sa necíti byť šťastný a vyrovnaný sám so sebou a so svojím životom dvadsaťštyri hodín denne, každý deň v týždni. Čas od času asi každý z nás zápasí s určitými pocitmi, ktoré by najradšej neprežíval. Niekedy môžete mať pocit, že ste naozaj psychicky na dne a už ďalej nevládzete. Aspoň nie bez pomoci druhého človeka. Pretože aj v tomto prípade platí, že sa to dá vyriešiť, len treba vedieť, ako na to. Ako môžete posilniť svoju psychiku, keď sa cítite byť psychicky na dne?

Psychoterapia naozaj funguje

Možno ste už o psychoterapii počuli, možno nie. V zásade však platí, že psychoterapeutických smerov existuje mnoho a každý by si mal nájsť ten, ktorý mu „sedí“ a ktorý mu dokáže pomôcť. Je dobré spraviť si taký menší prieskum rôznych psychoterapeutických smerov, ale tiež konkrétnych psychoterapeutov a zistiť, akým ťažkostiam sa daný psychoterapeut najčastejšie venuje a či vám bude vedieť pomôcť. Nečakajte však od psychoterapeuta zázraky v tom zmysle, že prídete, budete počas psychoterapie pasívny a terapeut vás vylieči. Tak psychoterapia nefunguje. Je to aktívna spolupráca psychoterapeuta a vás ako klienta. Spoločne sa snažíte odhaliť rôzne vzorce vášho fungovania, ktoré vám môžu komplikovať život a vďaka ktorým možno zažívate pocity, že ste psychicky na dne.

Zlepšenie psychického stavu sa nemusí dostaviť hneď

Bolo by fajn uviesť nejaké konkrétne tipy a návody, ako zlepšiť váš psychický stav, no pokiaľ sa naozaj cítite byť psychicky na dne, neexistuje nejaká super rýchla a efektívna metóda, ktorá vás zázračne z tohto stavu dostane. Pravdepodobne sa vo vás nepríjemne pocity hromadili tak dlho, až to vyvrcholilo bezmocnosťou a myšlienkami, že už takto ďalej nevládzete. Môžete však tieto pocity chápať ako nejakú pohonnú hmotu k tomu, aby ste sa mali lepšie. Možno vás to sklame a možno poteší, ale nie ste jediný človek na svete, ktorý má tieto pocity a myšlienky. Zažíva ich mnoho z nás a nie je na tom nič, za čo by sa mal človek hanbiť alebo dané pocity a myšlienky popierať. A predovšetkým, dá sa s tým niečo robiť a vy následne môžete žiť spokojný a kvalitný život.

Umenie psychoterapie a jej liečivé účinky na vašu psychiku

Psychoterapeuti nie sú žiadni šarlatáni, hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že „liečba slovom“ predsa nemôže v takýchto psychických stavoch pomôcť. Opak je pravdou. Psychoterapeuti sú odborníci, ktorí musia po štúdiu psychológie alebo po atestácii zo psychiatrie absolvovať niekoľkoročný certifikovaný psychoterapeutický výcvik, takže psychoterapiu nemôže vykonávať hocikto. Najdôležitejším a najliečivejším prvkom psychoterapie je práve terapeutický vzťah – teda vzťah medzi klientom a psychoterapeutom. V psychoterapii zažijete úprimný vzťah, ktorý má ozdravné účinky. Psychoterapeut vás počúva, nehodnotí vás ani nesúdi, snaží sa vám zo všetkých síl porozumieť a pochopiť vaše prežívanie a momentálnu situáciu, v ktorej sa nachádzate. Je to vzťah, aký nezažijete s nikým iným, pretože psychoterapeutovi môžete (a mali by ste) povedať úplne všetko čo vám ide hlavou a on vás nesúdi, nemoralizuje, nehodnotí. Zažívate silný pocit pochopenia a už len tento samotný fakt vám pomôže cítiť sa lepšie.

Ako nájsť vhodného psychoterapeuta?

Podstatné je, aby ste našli terapeuta, ktorý vám bude sympatický a bude vám vyhovovať. Netreba si však robiť plané ilúzie, že ho budete vnímať vždy len pozitívne, pretože je prirodzeným, priam nevyhnutným javom, že voči svojmu psychoterapeutovi budete zažívať najrôznejšie pocity, no práve tie je dôležité preskúmať a to vás posunie ďalej v porozumení sebe samému. Psychoterapeut by však mal mať uvedené niekde na svojej webovej stránke informácie o absolvovanom vzdelaní a psychoterapeutickom výcviku. Potom už je len na vás aby ste ho kontaktovali a zistili, či vám tento konkrétny terapeut vyhovuje, alebo máte hľadať ďalej.

psychológ

Autor fotky: SHVETS production na Pexels

Posilniť psychiku môžete aj svojou životosprávou

V prípade, že sa ešte necítite byť psychicky na dne, len máte dlhšie zlú náladu a do ničoho sa vám nechce, môže vám pomôcť zmena stravy, ktorá bude bohatá na vitamíny, minerály a omega-3-mastné kyseliny. Veľmi dobre funguje aj fyzický pohyb a aerobné cvičenia, prechádzka vonku alebo beh, či hocijaká forma fyzickej aktivity. Ďalším pomocníkom v posilnení psychiky je meditácia alebo relaxačné cvičenia, môžete tiež skombinovať pohyb a relaxáciu vo forme jógy či vyskúšať autogénny tréning. Môžete si tiež skúsiť nájsť nejaký váš starý alebo nový koníček, pri ktorom sa cítite dobre. V zimných mesiacoch sa často stáva, že v dôsledku nedostatku slnečného svetla pociťujeme väčšiu únavu a horšiu náladu či podráždenosť. Pomôcť môže fototerapia – teda terapia pomocou svetla. Existujú špeciálne lampy, ktoré simulujú slnečné svetlo a pomocou neho sa vo vašom mozgu vytvárajú hormóny, ktoré vám pomôžu zlepšiť náladu a dobijú vás energiou.

Chcete druhým pomôcť zlepšiť ich psychický stav? Poďte študovať psychológiu na PEVŠ!

Ako študent psychológie na PEVŠ sa dozviete mnoho užitočných odborných informácií o tom, ako ľudská psychika funguje a ako ľuďom so psychickými ťažkosťami dokážete pomôcť. Vďaka kvalitnému štúdiu psychológie budete mať kompetencie na to, aby ste v budúcnosti mohli ľuďom pomáhať jednak liečiť ich psychické ochorenia, a vo všeobecnosti zlepšovať ich psychický stav. Podajte si online prihlášku na štúdium psychológie už teraz po kliknutí na tento odkaz.

<<< Späť